Αν ηχογραφούσες το κλάμα του μωρού σου τις πρώτες ημέρες της ζωής του και μετά από κάποιους μήνες θα διαπίστωνες ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές από το ένα στο άλλο. Πέρα από το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς κλάμα από κλάμα διαφέρει- αλλιώς κλαίει όταν πεινάει, αλλιώς όταν ψήνεται στον πυρετό- υπάρχουν διαφορές και ανάλογα με την ηλικία, όπως δείχνουν νέες πρόσφατες έρευνες.
Υποθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα υγιές μωρό που έχει ελεγχθεί πλήρως από το γιατρό και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, τότε είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πως αλλιώς κλαίει όταν είναι 2 εβδομάδων και αλλιώς όταν είναι 2 μηνών, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Η έρευνα που έκαναν έδειξε ότι το κλάμα ακολουθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που είναι γνωστό και ως καμπύλη κλάματος και λαμβάνει χώρα τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.
Πιο αναλυτικά, το κλάμα αυξάνεται τις 2 με 3 πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού, κορυφώνεται μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων και στη συνέχεια επιβραδύνεται και χαμηλώνει την έντασή του περίπου στους 4 μήνες.
Όσον αφορά την ώρα, η έρευνα έδειξε ότι τα μωρά κλαίνε συχνότερα το απόγευμα και το βραδάκι, καθώς τότε είναι πιο κουρασμένα και ταλαιπωρημένα, απελευθερώνοντας την έντασή τους.
Σε κάθε περίπτωση, για τους πρώτους έξι μήνες ζωής η καλύτερη απάντηση σε οποιοδήποτε κλάμα, έντονο ή μη, απογευματινό ή βραδινό, είναι η αγκαλιά της μητέρας του.
Η δική σου αγκαλιά είναι που θα το κάνει να ηρεμήσει και να αισθανθεί καλύτερα. Είναι το αγαπημένο του μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο.