Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά συνήθως έχουν την περιέργεια να μάθουν πώς γεννήθηκαν. Αναλόγως με τις συναναστροφές τους –όπως για παράδειγμα με μεγαλύτερα παιδιά- δεν αποκλείεται να έχουν ακούσει λέξεις όπως sex, γεννητικά όργανα και άλλες. Όταν έρθει αυτή η στιγμή που εμφατικά θα σε ρωτήσει κάτι σχετικό, κράτησε την ψυχραιμία σου. Mην αντιδράσεις με έκπληξη ή σαν να πρόκειται για κάτι φοβερό. Aπάντησέ του ήρεμα και ειλικρινά. Το πιο βασικό είναι να έχεις προετοιμαστεί για να μην σε πιάσει στον ύπνο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του απαντήσεις: «Θα μιλήσουμε για αυτό όταν μεγαλώσεις», γιατί θα αναζητήσει αλλού τις απαντήσεις του γύρω από το sex και κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, είτε σε ρωτήσει για το sex είτε όχι, εσύ πρέπει να αρχίσει να μιλάς στο παιδί σου για τα μέρη του σώματός του με πραγματικές λέξεις. Οι λέξεις πέος και αιδοίο δεν είναι ακατάλληλες και πρέπει πολύ σοβαρά να τις μάθεις στο παιδί σου. Θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι την ώρα του μπάνιου ή την ώρα της τουαλέτας, προκειμένου να του μιλάς για αυτά τα μέρη του σώματός του που κανένας ενήλικος ή άλλο παιδί δεν θα έπρεπε να βλέπει ή να αγγίζει.
Όταν δε, η κουβέντα πάει στο πώς γεννιούνται τα μωρά, η απάντηση είναι μονόδρομος. Δεν είναι ανάγκη να του μιλήσεις για τη σεξουαλική πράξη με κάθε λεπτομέρεια. Δεν χρειάζεται ακόμα να του εξηγήσεις πράγματα γύρω από τη στύση, τη διείσδυση και όλα αυτά. Ούτε χρειάζεται να του πεις λεπτομέρειες για το πώς γίνεται ο τοκετός. Η απάντηση ότι τα μωρά δημιουργούνται από σωματικά μέλη της μαμάς και του μπαμπά και ξεκινούν να μεγαλώνουν από πολύ πολύ μικρά κύτταρα μέσα στην κοιλιά της μαμάς, όπου σιγά σιγά σχηματίζονται σε έμβρυα και μωρά, είναι επαρκής σε αυτή τη φάση.
Αν πάλι το παιδί σου αν και νήπιο είναι πιο προχωρημένο και αυτές οι απαντήσεις σου δείχνουν να μην επαρκούν, τότε η λύση είναι στα βιβλία. Ένα καλό βιβλίο για την ηλικία του, με όλα όσα πρέπει να ξέρει θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Συνήθως αυτά τα βιβλία βασίζονται στην εικονογράφηση. Γι’ αυτό καθώς θα προετοιμάζεσαι ώστε να αντιμετωπίσεις αυτές τις αμήχανες ερωτήσεις, κάνε την έρευνά σου για να βρεις το καλύτερο βιβλίο για την ηλικία του παιδιού σου. Τέλος, μην διαστάσεις να συμβουλευθείς κάποιον ειδικό αν αισθάνεσαι ανασφάλεια για το πώς πρέπει να μιλήσεις στο παιδί σου για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγησή του πρέπει να ξεκινήσει σωστά.
Διαβάστε ακόμη:
- Πότε και πως μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ – Τι λέμε σε κάθε ηλικία;
- Τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης που πρέπει να γνωρίζει ΚΑΘΕ γονιός