Τι να προσέξουν οι μαθητές κατά την περίοδο των εξετάσεων;

Ένα πλήρες πρόγραμμα ώστε το παιδί για να έχει τη μέγιστη ενέργεια κατά την περίοδο των εξετάσεων. Σημαντικές πληροφορίες για να αντέχει και να αποδώσει.

Γράφει η Θεοδοσία Κολαξή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κατά την περίοδο των εξετάσεων πρέπει να προσέξετε τον ύπνο και τη διατροφή. Η νευρικότητα και το άγχος εκδηλώνονται με πολλούς παράγοντες όπως αυπνία, ανορεξία ή λαιμαργία.

Αϋπνία

Ένα ζεστό χαμομήλι ή ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη θα βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ανορεξία ή Λαιμαργία

Δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν χάσετε ή πάρετε μερικά κιλά!

Μετά τις εξετάσεις θα μπορέσετε να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση.

Μερικά κιλά παραπάνω ή παρακάτω δεν είναι καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως προσέξτε την υγεία σας. Μην τρέφεστε αποκλειστικά με καφέ και μην παραλείπετε γεύματα. 

Διαιτολόγιο

Περιλαμβάνει απ΄όλες τις ομάδες τροφίμων στις κατάλληλες για τον μαθητή ποσότητες, δίνοντας έμφαση στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και τα λαχανικά τροφές που συχνά παραλείπονται ή δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του.

Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.

Ανά 2-3 ώρες μικρές ποσότητες ή σνακ ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού.

Πρωινό

Ένα πλήρες πρωινό αυξάνει την ενέργεια και τη διάθεση του μαθητή για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του διαβάσματος και των άλλων υποχρεώσεων της ημέρας.

Επίσης μειώνει το αίσθημα της πείνας κατά τις μεσημεριανές ώρες, γεγονός που αποτρέπει την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι.

Περιλαμβάνει:

  • Γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι ή κρέμα)
  • Αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, δημητριακά πρωινού ή φρυγανιές ή αραβική πίτα, κα)
  • Φρούτο ή χυμό ή μέλι ή μαρμελάδα.
Την ημέρα των εξετάσεων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.

Ενδιάμεσα Γεύματα

Είναι εξίσου σημαντικά, καθώς μετριάζουν την πείνα και προφέρουν επιπλέον ενέργεια κατά τις πιο σημαντικές ώρες διαβάσματος.

Ιδανικά σνακ

  • Φρούτα
  • Γλυκά κουταλιού
  • Γαλακτοκομικά
  • Δημητριακά

Π.χ. 1 ποτήρι χυμό φρέσκο, 1  αυγό και 1  φέτα  ψωμί  ολικής. – δες περισσότερες επιλογές εδώ

Μεσημεριανό

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι απλά στη σύνθεσή τους. Η έλλειψη βιασύνης και το καλό μάσημα των τροφών βοηθά στην καλύτερη αποδόμηση των τροφών άρα και στην ταχύτερη πέψη τους. Ένα βαρύ γεύμα για να μπορέσει να αποδομηθεί από τον οργανισμό μας απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος που κατευθύνονται προς το στομάχι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να στερείται η σωστή αιμάτωση από όλα τα όργανα του σώματος και φυσικά από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μας πιάνει υπνηλία.

Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση του μαθητή. Πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και αγαπητό στο παιδί φαγητό, που θα του προσφέρει ευχαρίστηση και θα του ανεβάσει τη διάθεση.

Η επιλογή πρέπει να γίνει από το παιδί με την καθοδήγηση μητέρας και το φαγητό πρέπει να είναι μεν γευστικό αλλά όχι πικάντικο και βαρύ ώστε να αποφευχθούν στομαχικά προβλήματα.

Όχι φαγητό που προκαλεί αποστροφή ή δεν το έχει ξαναδοκιμάσει γιατι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για στομαχικές διαταραχές.

Βραδινό

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ΄επέκταση την απόδοση του την επόμενη ημέρα.

Όχι στην κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος (αναψυκτικά τύπου κόλα ή ενεργειακά ποτά) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Καφές

Πολλοί μαθητές πίνουν πολλούς καφέδες για να τους τονώσουν και να μειώσουν την υπνηλία.

Παρενέργειες

Καφές και τσάι λόγω καφεΐνης αναγκάζουν τα νεφρά να υπερλειτουργούν με συνέπεια να αφυδατώνουν το σώμα μας. Για κάθε καφέ =1 ποτήρι νερό.

Η αυξημένη λήψη καφεΐνης δρα ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου. Διεγείρει την υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με συνέπεια να μην πέσει το σώμα σε βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται ο οργανισμός ακόμα και εάν έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες.

Σοκολάτα

Περιέχει μια ουσία φαινιλαθυαμίνη που προκαλεί αίσθημα ευφορίας μικρής διάρκειας. Η μαύρη σοκολάτα κατά την ώρα του διαβάσματος βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται καλύτερα.

Ζάχαρη

Πολλοί μαθητές κάνουν λόγο για τη ζάχαρη.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό ενέργειας τη γλυκόζη. Μοναδική πηγή δεν είναι η ζάχαρη. Η λήψη φρέσκων φρούτων ή ξηρών φρούτων και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς ανάλατους αποτελούν ένα θαυμάσιο τονωτικό καύσιμο για την ομαλή και διαρκή λειτουργία του εγκεφάλου. Το ιδανικό άμεσο και ταχύτατο τονωτικό του οργανισμού είναι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός.

Μην ξεχνάτε τις βόλτες και τη φυσική δραστηριότητα, για να ξεκουράζεται το μυαλό από το διάβασμα!