Τι να συμπεριλάβετε στο μενού των διακοπών σας
Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)
Βίκυ Γαλαυτή , Τεχνολόγος Τροφίμων
Την περίοδο του καλοκαιριού η κατανάλωση «φαγητού από έξω» είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, το φαγητό έξω με φίλους είναι συχνές και μετά έρχονται και οι διακοπές.
Κατά την περίοδο αυτή των διακοπών που δεν μαγειρεύουμε εμείς υπάρχουν κάποια tips τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε έτσι ώστε το φαγητό που τρώμε να μην επηρεάσει το βάρος μας. Το σίγουρο είναι πως την καλοκαιρινή περίοδο ο μεταβολισμός μας επαυξάνει και συνεπώς καίμε περισσότερες θερμίδες. Οπότε έτσι και αλλιώς το καλοκαίρι είναι σύμμαχός μας.
Το κυριότερο το οποίο πρέπει να προσλαμβάνουμε χειμώνα, καλοκαίρι σε μεγάλη ποσότητα είναι το νερό. Ειδικά το καλοκαίρι που αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνεται μαζί και η θερμοκρασία του σώματός μας και το νερό βοηθάει το σώμα να διατηρήσει τη σωστή του θερμοκρασία. Αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού οδηγούμαστε σε αφυδάτωση η οποία έχει δυσάρεστα συμπτώματα όπως ξηροστομία, ζαλάδες, κόπωση, πονοκεφάλους ακόμα και σε νεφρική δυσλειτουργία.
Ωφέλιμο θα ήταν να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία πλουτίζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ανάλογα το είδος του φρούτου και λαχανικού που καταναλώνουμε. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά. Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά (α και β καροτίνη), βιταμίνες C και A, ποτάσιο και ίνες. Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Τα μπλε/μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν και φυτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάρα πολύ ωραίο να πιούμε με την παρέα μας μία μπύρα στην παραλία ή ένα ποτό στη βραδινή μας έξοδο, που συνήθως δεν είναι ένα. Τα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος στον οργανισμό. Παράλληλα με το αλκοόλ εμποδίζεται η οξείδωση του λίπους με αποτέλεσμα αυτό να αποθηκεύεται και να παχαίνουμε. Το αλκοόλ έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος και η αυξημένη κατανάλωσή του συχνά εκτοπίζει άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και με κατανάλωση άλλων θερμιδογόνων τροφών (πατατάκια, ξηρούς καρπούς , μεζέδες) που οδηγούν επίσης σε αύξηση του βάρους. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ποτήρι κρασί, το οποίο περιέχει πολυφαινόλες ( ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).
Τέλος, το καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές απολαύσεις είναι το παγωτό. Το παγωτό είναι η συχνότερη επιλογή μας το καλοκαίρι όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό γιατί παράλληλα μας δροσίζει. Ωστόσο τα περισσότερα παγωτά είναι πλούσια σε λιπαρά και η συχνή κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους.