Τι πρέπει να κάνεις αν το παιδί πάθει έγκαυμα!

από την Μαριάννα Σπυράκου
με τη συνεργασία της Παιδιάτρου, MD, MSc, Ιωάννας Κωστέρια

Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα, όπως και τα ατυχήματα που μπορεί να τους συμβούν ξαφνικά, ένα από τα οποία είναι και το έγκαυμα. Μάλιστα τα εγκαύματα είναι στη λίστα με τα πιο συχνά ατυχήματα που προκύπτουν στην παιδική ηλικία. Αν, λοιπόν, το παιδί σου βιώσει κάποιο μικρό έγκαυμα είτε μέσω ζεστού νερού, είτε μέσω ηλιακής ακτινοβολίας, που είναι και οι πιο συνήθεις αιτίες εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, τότε θα δεις αμέσως το δέρμα του να κοκκινίζει, ενώ το παιδί θα παραπονεθεί αμέσως ότι πονάει και νιώθει αίσθημα καύσου.

Αν το έγκαυμα είναι βαθύτερο μπορεί να εμφανιστούν και φυσαλίδες (φουσκάλες) τοπικά, ενώ ακόμη βαθύτερα εγκαύματα προκαλούν πλήρη καταστροφή των ιστών σε βάθος και δε συνοδεύονται από πόνο. Φυσικά, τα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού (δηλαδή τα λιγότερο βαθειά), όπως ονομάζονται, είναι και τα πιο συνηθισμένα.

Σε περίπτωση εγκαύματος, θα πρέπει αμέσως να δράσεις αντίστροφα και να φέρεις το συγκεκριμένο σημείο σε επαφή με χαμηλή θερμοκρασία ρίχνοντας άφθονο δροσερό νερό. Αυτό θα ανακουφίσει αμέσως το παιδί. Μην δοκιμάσεις τρικ όπως οδοντόκρεμα ή βούτυρο, αλλά αν έχεις κρέμα για εγκαύματα μπορείς να την απλώσεις και μετά να καλύψεις για λίγο την περιοχή για να μη μολυνθεί.

Σε εγκαύματα που είναι πιο σοβαρά (δευτέρου βαθμού), συνήθως μετά από  επαφή με ζεστά υγρά τότε θα πρέπει να κάνεις ακριβώς το ίδιο, με μεγαλύτερη όμως προσοχή μέχρι να το δεις ένα γιατρός για να μπορεί να σε καθοδηγήσει καλύτερα. Σε πιο σοβαρά εγκαύματα, τρίτου και τέταρτου βαθμού όπου το παιδί έχει έρθει σε ισχυρή επαφή με κάτι καυτό ή με χημικές ουσίες ή με φλόγες θα πρέπει πάλι να ρίξεις άφθονο νερό και να πας αμέσως σε ένα νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

 Μην προσπαθήσεις να αποκολλήσεις μόνη σου υφάσματα που πιθανόν έχουν ήδη κολλήσει στην επιφάνεια του δέρματος, όμως πρέπει να κάνεις κάθε προσπάθεια να απομακρύνεις ένα φλεγόμενο ρούχο και φυσικά να σβήσεις τη φωτιά καλύπτοντας με ένα χοντρό ύφασμα ή μια κουβέρτα.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να προσέχεις πολύ με σπίρτα, τζάκια, δοχεία και κατσαρόλες με ζεστά υγρά, χημικές ουσίες και εύφλεκτα υλικά, ενώ να μην επιλέγεις τα συνθετικά ρούχα για τα παιδιά γιατί είναι αναφλέξιμα. Τέλος, μίλησέ του για αυτούς τους κινδύνους ώστε να είναι ενήμερο και να μπορεί να ξεχωρίζει μεγαλώνοντας τι είναι επικίνδυνο και τι όχι.

dearmom.gr

Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!