Τι προκαλεί πρόωρο τοκετό;
Μια νέα έρευνα καταδεικνύει πως η μείωση των πρόωρων τοκετών μπορεί να συνδέεται με μία και μοναδική πρωτεΐνη.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα είναι το καταφύγιο ενός εμβρύου που μεγαλώνει. Όταν η γυναίκα γεννά, η μήτρα κάνει πολύ δυνατές συσπάσεις προκειμένου να σπρώξει έξω το μωρό. Η γνώση για το τι είναι αυτό που κάνει τη μήτρα να ξεκινήσει τη διαδικασία του τοκετού παραμένει περιορισμένη. Ως εκ τούτου, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τον πρόωρο τοκετό.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν όσο εμείς συνεχίζουμε να γεννάμε πρόωρα. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά ωστόσο, η απομόνωση μιας πρωτεΐνης στη μήτρα θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει τον πρόωρο τοκετό, τη βασικότερη αιτία θανάτου και διαφόρων ειδικών αναγκών αρκετών νεογέννητων σε όλον τον κόσμο.
Τελειόμηνοι και πρόωροι τοκετοί
Οι φυσιολογικές εγκυμοσύνες διαρκούν μεταξύ 38 και 42 εβδομάδων. Ωστόσο, το 10% των βρεφών γεννιούνται πρόωρα, μετά από λιγότερες από 37 εβδομάδες κύησης. Μάλιστα, ένα ποσοστό 3% γεννιούνται αρκετά πρόωρα, μετά από λιγότερες από 31 εβδομάδες κύησης, σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβιντ Κόρνφιλντ, παιδοπνευμονολόγο και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, αλλά και έναν από τους κύριους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας.
Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, αφού πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, των πνευμόνων, αλλά και του συκωτιού χρειάζονται πολλές εβδομάδες κύησης για να αναπτυχθούν πλήρως.
«Υπάρχει ένα μεγάλο βάρος- οικονομικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό, αναπτυξιακό- το οποίο τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους καλούνται να επωμιστούν», αναφέρει ο Κόρνφιλντ. «Το κοινωνικό κόστος είναι εξίσου μεγάλο».
Προωρότητα: Ο μαχητής που ανέτρεψε τα πάντα
Τι κάνει τη μήτρα να συσπάται;
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα επίπεδα ασβεστίου των μυικών κυττάρων που βρίσκονται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας βοηθούν στον έλεγχο των συσπάσεων της μήτρας. Έτσι, ο Κόρνφιλντ και οι συνεργάτες του έδωσαν βάση σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη μήτρα ποντικιών, γνωστή ως TRPV4, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της ροής του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιστός της μήτρας των εγκύων είχε υψηλότερα επίπεδα TRPV4 από ό,τι των μη εγκύων. Παρομοίως, όσο η εγκυμοσύνη προχωρούσε σε αρουραίους και ποντίκια, η TRPV4 αυξανόταν ολοένα και περισσότερο στα μυικά κύτταρα των μητρικών τοιχωμάτων.
Προηγούμενες έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη μηχανισμών που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την TRPV4 προκειμένου να επιτρέψει τη ροή ασβεστίου στα κύτταρα. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, αυτές οι χημικές ενώσεις αύξησαν τις συσπάσεις της μήτρας στα ποντίκια. Ακολούθως εντοπίστηκαν ενώσεις που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την TRPV4, ώστε να αποτρέψει τη ροή ασβεστίου στα κύτταρα της μήτρας και να μην προκαλέσουν συσπάσεις. Σε σχετικά πειράματα, αυτές οι χημικές ενώσεις αναστολής παρέτειναν σημαντικά την εγκυμοσύνη και απέτρεψαν τον πρόωρο τοκετό.
Μια ελπίδα για την πρόληψη της προωρότητας
«Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουμε θεραπείες που θα σταματήσουν την πρόωρη γέννα και ίσως αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των συσπάσεων της μήτρας ώστε να μειωθεί και η ανάγκη για καισαρικές τομές» ανέφερε ο Κόρνφιλντ στο «Live Science».
«Mελλοντικές έρευνες θα χρειαστεί να εξετάσουν αν αυτή τη προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ανθρώπους», συμπλήρωσε. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έδωσαν λεπτομερή αναφορά των ευρημάτων τους online στις 23 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Απόδοση: Κωνσταντίνα Χατζάκη
Πηγή: Foxnews
To διαβάσαμε στο 31ebdomades.gr