Τι σχέση έχει η… γιαγιά με την παιδική παχυσαρκία;

Τι σχέση έχει η… γιαγιά με την παιδική παχυσαρκία;

γιαγιά μαγειρεύει

Στη χώρα μας, η σχέση της γιαγιάς με την παιδική παχυσαρκία έχει εξεταστεί σε αρκετές μελέτες. Σε όλες τα αποτελέσματα είναι κοινά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν ή τρώνε συχνά στις γιαγιάδες είναι πιο συχνά παχύσαρκα. Τις αγαπάμε, τις λατρεύουμε, μας φροντίζουν σαν δεύτερες μαμάδες από τη μέρα που γεννιόμαστε και μας ταΐζουν με αγάπη σε όποια ηλικία κι αν είμαστε! Ο λόγος, φυσικά, για τις γιαγιάδες, για τις οποίες το φαγητό αποτελεί μέρος της φροντίδας για τα εγγόνια τους και ένας από τους τρόπους εκδήλωσης της ατέλειωτης αγάπης τους.

[babyPostAd]Κάποιες φορές, απλά, ίσως το παρακάνουν λιγάκι. Δεν θέλουν να χαλάσουν κανένα χατίρι στα πολυαγαπημένα εγγόνια τους και υποκύπτουν σε κάθε τους επιθυμία. Φυσικά, αν η γιαγιά ζει μακριά και βλέπει τα εγγόνια της στις γιορτές και τις διακοπές, μάλλον είναι δικαιολογημένες. Τι γίνεται όμως με τις γιαγιάδες που φροντίζουν καθημερινά για τη διατροφή των δεύτερων παιδιών τους;

Στη χώρα μας, η σχέση της γιαγιάς με την παιδική παχυσαρκία έχει εξεταστεί σε αρκετές μελέτες. Σε όλες τα αποτελέσματα είναι κοινά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν ή τρώνε συχνά στις γιαγιάδες είναι πιο συχνά παχύσαρκα. Μπορεί να φταίει το λεγόμενο «κατοχικό» σύνδρομο, ίσως πάλι η μεγάλη αδυναμία στα εγγόνια τους και η δυσκολία να αρνηθούν ότι ζητάνε τα μικρά, ή ακόμα και το γεγονός ότι τις ώρες που τα παιδιά περνάνε στο σπίτι της γιαγιάς βλέπουν περισσότερη τηλεόραση και έχουν λιγότερη κίνηση λόγω του φόβου ότι μπορεί να χτυπήσουν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, φαίνεται ότι τελικά οι γιαγιάδες «παχαίνουν».

Ποια είναι η λύση; Η εκπαίδευση! Συγκεκριμένα, η διατροφική εκπαίδευση της γιαγιάς, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Βάζοντας τη γιαγιά στο «παιχνίδι» της ισορροπημένης και πιο μετρημένης διατροφής μπορούμε να την κάνουμε σύμμαχο στην προσπάθεια των γονιών να αντιμετωπίσουν το αυξημένο βάρος των παιδιών τους.

Όλοι έχουμε λατρέψει το φαγητό της γιαγιάς, και όταν πια δεν μπορούμε να το απολαύσουμε το αναπολούμε με νοσταλγία. Αν είστε γονείς, μην στερείτε από τη γιαγιά τη δυνατότητα να δείξει την αγάπη της μέσα από το φαγητό, ούτε από τα παιδιά σας τις αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές της γιαγιάς. Απλά, βοηθήστε στην… εκπαίδευση!

Πηγή: Nutrimed.gr

Το διαβάσαμε στο: Boro.gr