Είμαι μαμά 2 υπέροχων και υγιών παιδιών τα οποία συνέλαβα με τεχνητό τρόπο.
Ενώ η υπογόνιμότητά μου είχε χαρούμενο τέλος, θυμάμαι πόσο επίπονο είναι να περιμένεις να μείνεις έγκυος και το σώμα σου να μην συνεργάζεται. Η μάχη με την υπογονιμότητα μπορεί να σε οδηγήσει στην μοναξιά και οι φίλοι σου πολλές φορές μπορεί να σου κάνουν κακό παρά καλό όταν σου λένε: “Χαλάρωσε και θα σου συμβεί.”
Το χειρότερο είναι όταν μπορεί να κάνουν ανόητα αστεία του τύπου: “Ευτυχώς δεν θα έχεις να ανησυχείς για τις ραγάδες.”
Μην γίνετε ο φίλος/η που θα πρέπει καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει.Μπορείτε να στηρίξετε τον άνθρωπο που παλεύει με την υπογονιμότητα με πολλούς τρόπους.
Αρχικά ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοήθησετε.Βοηθήστε με την υποστήριξή σας με τα λόγια σας. Αν δεν ξέρετε πως μπορείτε να βοηθήσετε, απλά ρωτήστε.
Ακούστε όταν θέλουν να σας μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Είναι δύσκολο να παλεύεις με την υπογονιμότητα έχοντας απανωτά ραντεβού με τον γιατρό και συνεχείς απογοητεύσεις.Όμως είναι στιγμές που απλά δεν θέλουν να συζητήσουν όλο αυτό που περνάνε. Σεβαστείτε αυτή την συμπεριφορά και μην επιμένετε να το συζητήσουν μαζί σας.
Αν δεν μπορείτε να το πείτε, απλά δείξτε το. Ένα λουλούδι, ένα μπουκάλι κρασί κλπ είναι μια ευγενική χειρονομία για να δείξετε το ενδιαφέρον σας.
Φυσικά είναι καλό να ακούσετε αυτό που θέλουν να σας πουν αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως τα άτομα που παλεύουν με την υπογονιμότητα νιώθουν συνεχώς μια αβεβαιότητα που χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.Δώστε τους λοιπόν την ασφάλεια που χρειάζονται διαβεβαιώνοντάς τους πως η φιλία σας δεν πρόκειται να αλλάξει είτε γίνει γονιός είτε όχι.
Πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι μόνοι και πως πάντα θα είστε στην ζωή τους.
babyradio.gr– Β.Ε.
5- Μισές αλήθειες που σας λένε οι γύρω σας όταν είστε έγκυος!
«Ένα γράμμα σε όλες τις μαμάδες που έχουν μόνο ένα παιδί…»