Συμβουλές για να οργανώσετε και να διακοσμήσετε το πρώτο του «βασίλειο»!
Είτε περιμένετε το μωρό σας να γεννηθεί σύντομα είτε τώρα βρήκατε το χρόνο μετά τη γέννα να ασχοληθείτε με τον προσωπικό του χώρο, το project «παιδικό δωμάτιο» είναι κάτι που σίγουρα θέλετε να κάνετε όσο καλύτερα γίνεται. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.
Tο θέμα και τα βασικά χρώματα
Αγαπημένοι παιδικοί ήρωες, ζωάκια, σκηνές από παραμύθια, παιχνίδια… οι επιλογές για το βασικό διακοσμητικό θέμα που θα έχει το δωμάτιο είναι κυριολεκτικά ατελείωτες! Προτιμήστε το θέμα αυτό να μην είναι κυρίαρχο στο χώρο αλλά να υπάρχει σε λεπτομέρειες ώστε να μην το βαρεθείτε γρήγορα ούτε να προκαλεί πολύ έντονα ερεθίσματα. Γενικά, φροντίστε η διακόσμηση του δωματίου να μην είναι κραυγαλέα… Άλλωστε ο χώρος θα πρέπει να αποπνέει κυρίως ηρεμία και να ενδείκνυται για χαλάρωση. Σε ό,τι αφορά τα χρώματα, υπάρχουν πάντα οι «κλασικές» επιλογές με βάση το φύλο (ροζ για τα κοριτσάκια και γαλάζιο για τα αγοράκια), όμως πολύ δημοφιλείς είναι και οι «ουδέτερες» αποχρώσεις του κίτρινου και του ανοιχτού πράσινου. Μπορείτε να παίξετε με δυο-τρία χρώματα σε μοτίφ που δείχνουν πολύ χαριτωμένα στο παιδικό δωμάτιο, όπως οι ρίγες και τα πουά!
Τα βασικά έπιπλα
Όταν επιλέξετε την κούνια, σκεφτείτε ότι είναι χρήσιμο να προτιμήσετε μία από αυτές που το στρώμα μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, για να μη χρειαστεί να σκύβετε όταν το μωρό είναι μικρό και πρέπει να το σηκώνετε και να το ξαπλώνετε συχνά. Στην αγορά θα βρείτε επίσης κούνιες που… μεγαλώνουν μαζί με το παιδί και μετατρέπονται αργότερα σε παιδικά κρεβάτια ή καναπεδάκια για το δωμάτιό του. Κοστίζουν λίγο περισσότερο είναι πιο πιθανό να κάνουν απόσβεση τα χρήματα που θα δώσετε γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε για πιο πολλά χρόνια.
Μην διανοηθείτε καν να αποφύγετε την αγορά της αλλαξιέρας και να αλλάζετε το μωρό πάνω στο κρεβάτι ή σε κάποια άλλη επίπεδη επιφάνεια. Να είστε σίγουρη ότι θα κάνει τόσο κακό στη μέση σας που θα το μετανιώσετε σύντομα. Επιλέξτε μία που το ύψος της φτάνει κάπου ανάμεσα στη μέση και τους γοφούς σας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η καταπόνηση της μέσης τις αμέτρητες φορές που θα πρέπει να αλλάξετε πάνα στο μωρό σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Καλό είναι να διαθέτει συρταράκια, ραφάκια και γενικά χώρους όπου θα τοποθετήσετε τις πάνες, τις κρέμες, τις πετσέτες κ.λπ. για να έχετε όλα όσα χρειάζεστε κοντά σας, αφού ένας από τους πιο βασικούς κανόνες ασφαλείας είναι ότι ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό μόνο του επάνω στην αλλαξιέρα ούτε για μερικά δευτερόλεπτα!
Δώστε προτεραιότητα και στη δική σας άνεση
Εάν το παιδί σας είναι ακόμα μωρό (πόσο μάλλον αν δεν έχει γεννηθεί ακόμα) θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν είναι μόνο εκείνο που θα περνάει πολύ χρόνο στο δωμάτιο αυτό… Θα περνάτε αρκετό χρόνο εκεί και εσείς, για να το ταΐζετε, να το αλλάζετε, να παίζετε μαζί του και να το φροντίζετε. Γι’ αυτό, εκτός από τα βασικά έπιπλα που χρειάζεστε για το μωρό (κούνα, αλλαξιέρα κ.λπ.) μην παραλείψετε να προνοήσετε για μια αναπαυτική πολυθρόνα όπου θα κάθεστε μαζί του για τα γεύματα ή ακόμα και έναν καναπέ ή ένα κρεβάτι (ποτέ δεν ξέρετε εάν θα χρειαστεί να ξαπλώσετε για λίγο κοντά του μέχρι να το πάρει ο ύπνος). Επιπλέον, θα χρειαστείτε ένα τραπεζάκι για να ακουμπάτε το μπιμπερό ή ένα ποτήρι νερό που ίσως χρειαστείτε όσο θηλάζετε και ένα πορτατίφ που θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ώστε να μπορείτε να το αναβοσβήνετε ενώ θα είστε καθισμένη στην πολυθρόνα με το μωρό στην αγκαλιά. Φροντίστε το σχέδιο και το μέγεθός τους να είναι τέτοια που να μπορούν -όταν το παιδί μεγαλώσει λίγο και αυτονομηθεί περισσότερο- να μπορούν να ταιριάξουν σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού.
Η χωροταξία
Η κούνια θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δωματίου μακριά από κουρτίνες και παράθυρα (για λόγους ασφαλείας) αλλά και σχετικά μακριά από την πόρτα, ώστε να μπορείτε να μπαινοβγαίνετε για να το ελέγχετε χωρίς να διαταράσσετε τον ύπνο του. Η αλλαξιέρα πάλια καλό θα ήταν να βρίσκεται κοντά στην ντουλάπα ή τη συρταριέρα με τα ρούχα του (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) για να μπορείτε εύκολα να πιάνετε ό,τι χρειάζεται για να το ντύσετε.
Η πολυθρόνα όπου θα κάθεστε για τα γεύματα είναι χρήσιμο να βρίσκεται κοντά στην κούνια για να το βάζετε μετά για ύπνο εύκολα.
Τα extras
Ακόμα κι αν προς το παρόν η «προίκα» του μωρού σας χωράει άνετα σε δυο0τρία συρτάρια, είναι σημαντικό να προνοήσετε για αποθηκευτικούς χώρους όταν σχεδιάζετε το παιδικό δωμάτιο. Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα το παιδί σας θα διαθέτει περισσότερο προσωπικά αντικείμενα από οποιονδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι (αρκεί να περάσουν δυο-τρεις γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα κ.λπ.). Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι κουτιά, ντουλάπια, κρεμαστά ράφια κ.λπ. Τέλος, ένα ακόμα αντικείμενο απαραίτητο στο παιδικό δωμάτιο είναι ένα μικρό χαλάκι (αποφύγετε τις μεγάλες μοκέτες από τοίχο σε τοίχο που δύσκολα καθαρίζονται) που θα ζεστάνει το χώρο και πάνω στο οποίο θα μπορεί να παίζει μεγαλώνοντας.
πηγή: mamamia.gr