Tips για την επιλογή παιδικού σταθμού: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Το μωρό σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να βγει για πρώτη φορά από το προστατευμένο οικείο περιβάλλον του σπιτιού και να περάσει αρκετές ώρες στον παιδικό σταθμό.
Για εσάς τους γονείς ξέρουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή! Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού συχνά προκαλεί πονοκέφαλο αφού η αγωνία σας είναι μεγάλη καθώς θέλετε το καλύτερο για το μικρό σας. Παρουσιάζουμε τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν την τελική επιλογή.
Διαπιστευτήρια
Είτε μιλάμε για δημόσιο παιδικό σταθμό είτε για ιδιωτικό, οι συστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Ειδικότερα, όσον αφορά τους ιδιωτικούς, ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση έχει τους δικούς της κανόνες. Βεβαιωθείτε ότι τα σχολεία που σκέφτεστε απασχολούν τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς, ρωτήστε φίλους και γνωστούς και επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των υποψηφίων.
Καθαριότητα
Παρατηρήστε με προσοχή την καθαριότητα του χώρου κάνοντας σχολαστικό έλεγχο στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Ο χώρος είναι η «βιτρίνα» του παιδικού σταθμού.
Γνωριμία με το προσωπικό
Γνωρίστε τους νηπιαγωγούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό και ενημερωθείτε για την φιλοσοφία του παιδαγωγικού προγράμματος τους. Μην ντραπείτε να ρωτήσετε για τα επαγγελματικά τους προσόντα. Αναζητήστε ανθρώπους έμπειρους, χαρούμενους με διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδάκια.
Αναλογία παιδιών/προσωπικού
Συνήθως σε κάθε τάξη υπάρχουν περισσότερα από 10 παιδάκια. Επιβάλλεται όμως να υπάρχει μία παιδαγωγός μαζί με μία βοηθό για ευνόητους λόγους. Αν χρειαστεί δηλαδή να λείψει η μία να υπάρχει κάποιος να επιβλέπει τα παιδιά που όπως όλοι ξέρουμε σε αυτή την ηλικία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Παιδείας, για τα παιδιά 2,5-3,5 χρόνων είναι απαραίτητη μια παιδαγωγός ανά 8 παιδιά. Στα μεγαλύτερα η αναλογία μπορεί να γίνει μια παιδαγωγός για 10-12 παιδιά, ενώ για τα βρέφη είναι ένας βρεφοκόμος ανά 8 βρέφη και ένας βρεφοκόμος μαζί με ένα βοηθό όταν είναι από 8 έως 12 τα βρέφη. Όλα αυτά ορίζονται βέβαια από σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και κατά καιρούς αλλάζουν.
Να το στείλω στον παιδικό σταθμό;
Πειθαρχία
Όλοι ελπίζουν τα παιδιά τους να γίνουν αγγελούδια. Αλλά καμιά φορά η υπερβολική πειθαρχεία δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των παιδιών. Ρωτήστε τους δασκάλους ποιους κανόνες συμπεριφοράς επιβάλλουν. Είναι σημαντικό να συμφωνείτε σε αυτή την θεματική και να εμπιστεύεστε την κρίση τους για να μην λαμβάνουν και τα παιδιά διαφορετικά μηνύματα σε σπίτι και σχολείο.
Πρόγραμμα
Συζητήστε για το ημερήσιο πρόγραμμα που θα παρακολουθεί το παιδί σας καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει.
Διατροφή
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της προσχολικής ηλικίας είναι ότι τα παιδιά επηρεάζονται θετικά και αρνητικά από τους συνομήλίκους τους. Δεν θα δοκιμάσουν ποτέ το μήλο αν για παράδειγμα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν τρώνε φρούτα. Το ίδιο ισχύει και στο σχολείο. Θα παρέχεται γεύμα στον παιδικό σταθμό ή θα ετοιμάζετε εσείς κάτι από το σπίτι; Και αν ναι το φαγητό του σχολείου θα είναι κοντά στις γεύσεις που έχουν συνηθίσει τα μικρά σας; Μην ξεχάσετε επίσης να ενημερώσετε τους δασκάλους για τυχόν αλλεργίες για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού.
Παρατηρείστε τους τοίχους
Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, λένε. Παρατηρείστε τους τοίχους των παιδικών σταθμών που θα επισκεφτείτε για να δείτε τι ζωγραφιές κρέμονται. Τα παιδιά αυξάνουν την δημιουργικότητα τους καθώς και την φαντασία τους ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους. Ποια είναι η γνώμη σας για το περιβάλλον;
Ασφάλεια
Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο είναι η ασφάλεια του χώρου. Εξετάστε λοιπόν προσεκτικά το χώρο. Πόση ασφάλεια υπάρχει; Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται ευρυχωρία αφού δεν κάθονται φρόνιμα σε ένα σημείο. Επιβεβαιώστε ότι υπάρχει επίσης μεγάλη αυλή καθώς και φύλαξη. Θα προστατεύεται δηλαδή ο χώρος ή υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση;
Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να βρείτε έναν παιδικό σταθμό με ζεστό, φιλόξενο περιβάλλον, ευδιάθετο προσωπικό, χαρούμενα παιδάκια και φυσικά με την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
Πηγή: baby.gr