Το απόλυτο σνακ: Γλυκό ποπ κορν !
Φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν περιχυμένα με ρευστή καραμέλα που ψήνονται στον φούρνο για να γίνουν τραγανά κι αρωματικά.
Tι χρειαζόμαστε:
- 3/4 φλ. (ή 180 γρ.) σπόρους καλαμποκιού
- 3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
- 125 γρ. φρέσκο βούτυρο
- ¾ φλ. ζάχαρη ακατέργαστη
- 1 κ.σ. μελάσα ή μέλι
- 2 πρέζες αλάτι (για να τονίσθεί η γεύση της καραμέλας)
- ½ κ.γλ. σόδα (για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα καραμέλας και να καραμελωθούν πιο εύκολα τα ποπ-κορν)
Πώς το κάνουμε:
- Τοποθετώ το λάδι και το καλαμπόκι στην κατσαρόλα και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας.
- Ανάβω το μάτι στην ψηλότερη θερμοκρασία και περιμένω ωσότου ακούσω το πρώτο «ποπ». Μόλις σκάσουν τα πρώτα ποπ-κορν, σβήνω τελείως την θερμοκρασία έχοντας διαρκώς κλειστό το καπάκι και περιμένω να σκάσουν και τα υπόλοιπα.
- Όταν πια σκάσουν όλα, μετά από 2-3′, ανοίγω το καπάκι και μεταφέρω σε μεγάλη γαβάθα.
- Aν προτιμώ μπορώ να εφαρμόσω την συνταγή σε έτοιμα ποπ κορν τα οποία θα πρέπει να είναι περίπου 12-15 φλ..
- Τοποθετώ τα ποπ κορν σε μία μεγάλη γαβάθα.
- Ετοιμάζω την καραμέλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώνοντας πρώτα το βούτυρο και ρίχνοντας στην συνέχεια την ζάχαρη (σε μέτρια φωτιά). Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Γνωρίζω ότι, όσο περισσότερο χρόνο αφήνω το μείγμα πάνω στην φωτιά (σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία) τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα ποπ κορν στην συνέχεια.
- Αφού έχει ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτω την μελάσα (ή το μέλι) και το αλάτι. Στο τέλος ρίχνω την σόδα και διαπιστώνω ότι το μείγμα καραμέλας αποκτά αφράτη και αφρώδη υφή. Δίνω ένα-δύο βράσεις κι αποσύρω από την φωτιά.
- Ρίχνω αμέσως την καραμέλα πάνω από τα ποπ κορν. Ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα να πάει παντού και να καλυφθούν όλα τα ποπ κορν ομοιογενώς.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 145°C.
- Αραδιάζω τα καραμελωμένα ποπ κορν πάνω σε 2 λαμαρίνες και τα τοποθετώ στον φούρνο για 10-15’ μέχρι να γίνουν τραγανά. Ανακατεύω τακτικά και παρακολουθώ να μην αρπάξουν. Καλή επιτυχία!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλω τα καραμελωμένα ποπ κορν να έχουν έξτρα γεύση, μπορώ να προσθέσω στην καραμέλα μπαχαρικά όπως, πιπέρι cayenne ή curry powder για αλμυρή και πικάντικη γεύση είτε κανέλα και γαρύφαλλο για πιο γιορτινή αίσθηση.
dailycious.gr