Ο γιατρός μας… συμβουλεύει :
Τα παιδικά δόντια ( στην οδοντιατρική αναφέρονται και ως νεογιλά ) είναι αυτά, τα οποία, κάνουν την εμφάνιση τους, στον 5o με 6ο περίπου μήνα της ζωής του μωρού και συμπληρώνονται γύρω στο 2ο-3ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Τα πρώτα αυτά δόντια είναι είκοσι (20) και αντιθέτως με ότι πολύ πιστεύουν είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αφού προμηνύουν την υγεία ή την προβληματική κατάσταση και της μόνιμης οδοντοφυίας.
Από τα παιδικά ηλικία ξεκινά και πρέπει το παιδί και αποκτά συνήθειες στοματικής υγιεινής. Η δε επαφή με τον οδοντίατρο είναι μεγάλης σημασίας για την υιοθέτηση από το παιδί μιάς καλής αντίδρασης ως προς την οδοντιατρική θεραπεία.
Από τα παιδικά δόντια μπορεί να εμφανίζεται τερηδονισμός δοντιών, αλλά και άλλων νόσων του στόματος όπως ορθοδοντικές ανωμαλίες. Επομένως, η επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των πρώτων δοντιών, κρίνεται απαραίτητη και πολύ σημαντική , στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.
Οι γονείς θα είναι αυτοί που θα πρέπει να ανησυχήσουν για την στοματική υγιεινή των παιδιών τους, ειδικά αν έχουν καθιέρωση συνήθειες στα παιδιά οι οποίες επιβαρύνουν την στοματική υγιεινή τους. Μια από της πιο λανθασμένη συνήθεια είναι το παιδί να παίρνει το μπιμπερό με το γάλα βάζοντας μέσα σε αυτό μέλι η ζάχαρη!!! η και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το “σύνδρομο” του μπιμπερό θα εμφανιστεί σε πολύ σύντομο διάστημα. Τερηδονισμένα δόντια σε όλη τους την επιφάνεια.
Έτσι είναι αναγκαίο οι γονείς να καθαρίζουν τα δόντια των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία με ειδικές βούρτσες που δεν τραυματίζουν τα ούλα και δεν δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Επίσης η δημιουργία σφραγίσματος είναι αναγκαία και από την μικρή αυτή ηλικία.
Πολλοί γονείς νομίζουν ότι επειδή τα νεογιλά δόντια θα αλλαχθούν δεν χρειάζονται να σφραγιστούν, ΜΕΓΑ λάθος.
Η υγιεινή των νεογιλών δοντιών επηρεάζει την κατάσταση των μονίμων δοντιών κατά την ανατολή τους ,άρα μεγάλη προσοχή!!! Για να αποφύγετε τα σφραγίσματα πρέπει να πηγαίνετε το παιδί σας τακτικά στον οδοντίατρο για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο και τοπική εφαρμογή φθορίου.
Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τερηδονικές βλάβες σε αρχικό στάδιο και µε εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού σε συνδυασµό µε καλή στοµατική υγιεινή και περιορισµό της ζάχαρης στη διατροφή να τις εµποδίσει να εξελιχθούν σε κοιλότητες.
Αλλά και αν χρειαστεί να γίνει σφράγισμα η σημερινή ιατρική χρησιμοποιεί υλικά για τα νεογιλά δόντια τα οποία και είναι πολύ ανθεκτικά αλλά και πολύ βοιοσυμβατά έτσι με καμία αναστολή θα πρέπει ο γονέας να καταφεύγει αμέσως στον οδοντίατρο αν προσέξει κάποιες έστω μικρές μαύρες κηλίδες στα νεογιλά δόντια του παιδιού του.
Και επίσης σημαντική οδοντιατρική πράξη είναι η φθορίωση των δοντιών που μετά το 4ο έτος θεωρείτε υποχρεωτική για την συντήρηση της καλής στοματικής υγιεινής του παιδιού.
Θεοφάνης Ισαακίδης – Στοματολογία-οδοντιατρική
Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!