Το ενοχικό σύνδρομο των μαμάδων – Γιατί πρέπει να χαλαρώσετε

Beautiful Mother And Baby outdoors. Nature. Beauty Mum and her C

Ήρθε η ώρα να μάθετε τους πέντε από τους επικρατέστερους λόγους για τους οποίους οι νέες μαμάδες νιώθουν ενοχές αλλά και γιατί θα πρέπει κάπως να χαλαρώσουν, σύμφωνα με το deltamoms.

1. Δεν το νιώθουν

«Ένα από τα πιο ντροπιαστικά συναισθήματα που βιώνουν κάποιες νέες μαμάδες είναι στην περίπτωση που δε θα νοιώσουν αυτήν την άμεση και άνευ όρων αγάπη που περίμεναν» εξηγεί ο Manevitz.  Οι περισσότερες γυναίκες νοιώθουν αυτόν τον άμεσο και άρρηκτο δεσμό από την πρώτη στιγμή, αλλά όχι όλες. Κι αυτό, εν αντιθέσει με την κρατούσα άποψη, είναι κατανοητό. «Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός τραυματίζουν το σώμα» δηλώνει ο Manevitz.

Σκεφτείτε το. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από ένα χειρουργείο ή κάποια άλλη μεγάλη πρόκληση για το σώμα, ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ενδεχομένως και οι άλλοι να μας βοηθούν φροντίζοντάς μας μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Αυτό όμως, δεν ισχύει με τον τοκετό, που ορισμένες φορές μπορεί να επιφέρει άβολες και δυσάρεστες επιπλοκές για το σώμα της μαμάς, όπως συμβαίνει με μία καισαρική τομή.

Η νέα μαμά όμως, αντί να ξεκουραστεί βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά άγρυπνα βράδια, με τις φυσικές και τις συναισθηματικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η φροντίδα ενός νεογέννητου.

«Οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για βοήθεια από μία νταντά ή μαία και μπορεί να μην έχουν ούτε τη στήριξη της οικογένειας σε αυτές τις στιγμές. Έτσι, ενώ η γυναίκα έχει περάσει αυτήν την απίστευτη διαδικασία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σούπερ χαρούμενη και να αποδίδει σε όλα, ενώ πραγματικά είναι απλώς εξαντλημένη. Δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτό και έτσι εντείνεται το στρες τους» εξηγεί ο Manevitz.

2. Αποκλειστικός θηλασμός

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει στις υγιείς μαμάδες να θηλάζουν τα παιδιά τους τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία τόσο των μωρών όσο και των μαμάδων.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι νέες μαμάδες δέχονται έντονες πιέσεις να θηλάσουν. «Οι μαμάδες που πιστεύουν πως δεν θα τα καταφέρουν, νοιώθουν τρομερές τύψεις», εξηγεί η Roya Samuels, παιδίατρος στο Cohen Children’s Medical Center. Γεγονός είναι όμως, ότι ο αποκλειστικός θηλασμός μπορεί να μη λειτουργήσει για όλες τις μαμάδες, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να νοιώθουν απαίσια πιστεύοντας ότι στερούν από το παιδί τους από πολλά πλεονεκτήματα υγείας. «Το πιο σημαντικό είναι να είστε μία ικανοποιημένη μητέρα», εξηγεί ο Manevitz.

3. Επιστροφή στη δουλειά

Η επιστροφή στη δουλειά είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ενοχών για τις νέες μαμάδες και εύλογα, γιατί ποια νέα μαμά δεν θέλει να είναι συνέχεια με το μωράκι της; Γεγονός όμως, είναι ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες –και ειδικότερα τώρα με την κρίση– πολλές οικογένειες στηρίζονται στο εισόδημα που φέρνουν και οι δύο γονείς. «Λέω στις μαμάδες ό,τι πρέπει να κάνουν αυτό που είναι σωστό για την οικογένειά τους», απαντά η Samuels. Αυτό περιλαμβάνει να υπάρχουν αρκετά χρήματα στο σπίτι για ρούχα, στέγη και φαγητό, αλλά σημαίνει επίσης πως και ο γονέας αισθάνεται ικανοποιημένος και πλήρης. «Ορισμένες γυναίκες είναι καλύτερες μαμάδες εάν δουλεύουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης», εξηγεί η Samuels. Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες ωστόσο, η επιστροφή της μητέρας στην εργασία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να γεννήσει ενοχές και τύψεις. Το κλειδί είναι η καλή οργάνωση. «Να είσαστε οργανωμένες έτσι ώστε όταν επιστρέφετε στο σπίτι να μπορείτε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το μωρό και το σύντροφό σας. Δε θέλετε να γυρνάτε σπίτι και να έχετε χιλιάδες δουλειές να περιμένουν. Μοιράστε τις εργασίες με το σύντροφό σας και μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συγγενείς», υποστηρίζει ο Manevitz.

4. Φροντίδα του παιδιού από τρίτους

Για πολλές μαμάδες, η επιστροφή στην εργασία συμπίπτει με την ανάθεση του παιδιού σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό ή σε μία νταντά/μαία. «Ενόσω έχετε βρει μία αξιόπιστη λύση για τη φροντίδα του παιδιού και βρίσκετε νόημα στην εργασία σας και μπορείτε να διατηρήσετε μία ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, τότε ίσως αυτό να πρέπει να κάνετε» αναφέρει η Samuels. Τόσο η Samuels όσο και ο Manevitz δηλώνουν ότι αυτό που «έχει σημασία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του χρόνου που περνούν με το παιδί».

5.Χρόνο για τον εαυτό σας

Όσο δύσκολο κι αν είναι να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, γεγονός είναι ότι χρειάζεται να γυμναστείτε, να κοινωνικοποιήστε κάποιες στιγμές –χωρίς το μωρό σας– και να βρίσκεστε λίγο μόνοι με το σύντροφό σας. Δεν πρέπει να νοιώθετε ενοχές επειδή κάποια στιγμή χρειάζεται να κάνετε πράγματα και για το εαυτό σας. Στο τέλος, τα οφέλη αφορούν τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. «Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να έχει μία διαφυγή έναν τρόπο να γεμίζει μπαταρίες και να γίνεται καλύτερος γονέας» εξηγεί η Samuels. «Είναι συχνό το φαινόμενο, πολλές γυναίκες σε αυτήν τη φάση χάνουν τον εαυτό τους» εξηγεί ο Manevitz συμπληρώνοντας πως «μία μητέρα που ξέρει πώς να χαλαρώνει μαζί με το παιδί της και απολαμβάνει τη διαδικασία θα είναι πιο χαρούμενη και κατά συνέπεια καλύτερη μητέρα». «Το κλειδί είναι να καταπολεμήσετε την τελειομανία. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλίστριες» καταλήγει ο Manevitz.

govastileto.gr