Το παιδί μου έπεσε και βγήκε το δόντι του, τι να κάνω;

Το παιδί μου έπεσε και βγήκε το δόντι του, τι να κάνω;

έπεσε και βγήκε το δόντι του

Ένα δόντι που μετακινείται ή ακόμη και βγαίνει από το στόμα λόγω ατυχήματος (εκγόμφωση), πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν- σε λιγότερο από μια ώρα από τον οδοντίατρο. Αυτός θα προσπαθήσει να το τοποθετήσει και πάλι στη θέση του (επανεμφυτευση). Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες επιτυχούς επανεμφύτευσης είναι η κατάσταση του δοντιού, ο τρόπος χειρισμού και διατήρησης του, καθώς και ο χρόνος μέχρι να το επανατοποθετήσει ο οδοντίατρος στην υποδοχή του στη γνάθο(φατνίο). Τα βήματα που πρέπει ψύχραιμα να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

    • Αρχικά ελέγξτε το τραύμα. Το δόντι που βγήκε είναι πιθανό να έχει αφήσει μια πληγή που να αιμορραγεί σημαντικά, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα η αιμορραγία. Ασκούμε ελαφριά πίεση στην περιοχή του δοντιού με μια καθαρή γάζα ή έστω με ένα χαρτομάντηλο
    • Στη συνέχεια ψάξτε και βρείτε το δόντι, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι πράγματι λείπει από το φατνίο. Μπορεί με το χτύπημα το δόντι να έχει πιεστεί και σφηνωθεί μέσα στο φατνίο κάτω από τα ούλα σε βαθμό που να μην είναι ορατή η μύλη του.
    • Εάν βρείτε το δόντι και έχετε σταματήσει την αιμορραγία στο στόμα σας ή στο στόμα του παιδιού σας, παρατηρείστε προσεκτικά τη ρίζα του δοντιού για να διαπιστώσετε εάν είναι σπασμένη. Εάν η ρίζα του δοντιού έχει σπάσει, το δόντι δυστυχώς δεν έχει ελπίδες να διατηρηθεί στο στόμα σας. Αν το δόντι έχει σπάσει βρείτε όλα τα κομμάτια του.
    • Αν πρόκειται για παιδί μεταξύ 6-12 ετών ελέγξτε αν πρόκειται για νεογιλό ή μόνιμο δόντι. Αν είναι νεογιλό δεν γίνεται επανεμφύτευση του για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός του διάδοχου μόνιμου δοντιού που αναπτύσσεται στη θέση του. Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν είναι μόνιμο ή νεογιλό ακολουθείστε τις οδηγίες σαν να πρόκειται για μόνιμο δόντι (αυτό θα εξακριβωθεί αργότερα από τον οδοντίατρο).
    • Πιάστε το δόντι προσεκτικά από την μύλη, δηλαδή το τμήμα δηλαδή του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα. ΜΗΝ αγγίξετε το δόντι στην περιοχή της ρίζας του.
    • Εάν το δόντι είναι βρόμικο ξεπλύνετέ το σε ένα ποτηράκι όπου έχετε βάλει σάλιο από το στόμα σας ή κρύο γάλα ή φυσιολογικό ορό. . Μην χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά ή σαπούνι και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να το σκουπίσετε με χαρτί ή πανί.
    • Προσπαθήστε να τοποθετήσετε προσεκτικά το δόντι πίσω στην τρύπα (φατνίο) που έμεινε στα ούλα μετά από την εκγόμφωσή του. Αυτό ονομάζεται επανεμφύτευση. Μια απαλή δύναμη με τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι αρκετή για να επανέλθει το δόντι στην αρχική του θέση. Ιδανικά, το δόντι πρέπει να επανεμφυτευθεί πριν περάσουν 30 – 60 λεπτά της ώρας από το ατύχημα. Αφού τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του, δαγκώστε απαλά σε μια γάζα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο άμεσα.
    • Εάν δεν μπορείτε να επανεμφυτεύσετε το δόντι θα πρέπει να το διατηρήσετε υγρό μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο. Η καλύτερη λύση για να διατηρηθεί υγρό είναι να κρατήσετε το δόντι μέσα στο στόμα σας κάτω από τη γλώσσα ή ανάμεσα στο κάτω χείλος ή το μάγουλο και τα ούλα (οι λύσεις αυτές δεν ισχύουν για παιδιά λόγω του κινδύνου κατάποσης). Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε σε ένα καθαρό δοχείο με κρύο γάλα ή ακόμη και με σάλιο σας, όχι όμως σε νερό.
  • Επισκεφθείτε άμεσα τον πλησιέστερο οδοντίατρο αν ο δικός σας δεν είναι διαθέσιμος. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για την σωτηρία του δοντιού. Αν το δόντι επανεμφυτευθεί μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από τη στιγμή του ατυχήματος υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να σωθεί και να διατηρηθεί στο στόμα για αρκετά ακόμη χρόνια.

Πηγή: epaggelmagynaika.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Χτύπημα στο κεφάλι: Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πάθει σοβαρή διάσειση

Τραυματισμός στο κεφάλι: Όσα πρέπει να προσέξετε

Ατυχήματα στο σπίτι… Mη, πρόσεχε!