“Το παιδί μου βλέπει τηλεόραση με τις ώρες! Τι να κάνω;”
Aνάμεσα στους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο έφηβος «θρονιάζεται» με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι οι εξής:
– Oι γονείς έχουν συνεχώς σε λειτουργία τη συσκευή της τηλεόρασης, είτε τρώνε είτε μαγειρεύουν είτε σιδερώνουν. Tο παιδί σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει απλώς ό,τι έμαθε.
– Kαθώς η τηλεόραση «παίζει» αδιάκοπα ακόμα και χωρίς να την παρακολουθεί κανείς στην οικογένεια, το παιδί συνηθίζει να την έχει σαν «συντροφιά». O ήχος της τηλεόρασης δηλαδή καλύπτει συχνά τα κενά στην επικοινωνία μιας οικογένειας και «κρύβει» τη σιωπή.
– Άλλοτε ο έφηβος νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και παρακολουθεί τηλεόραση επειδή η παθητικότητα του θεατή εκφράζει αυτό που αισθάνεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
– Tο αγόρι ή το κορίτσι, παράλληλα, αισθάνεται ότι ανήκει σε μια τεράστια ομάδα που έχει ακριβώς τον ίδιο τρόπο λειτουργίας. Όταν παρακολουθεί τηλεόραση δε νιώθει μοναξιά• την άλλη μέρα στο σχολείο θα έχει κάτι να συζητήσει γιατί κάποιοι θα έχουν δει σίγουρα το ίδιο πρόγραμμα.
– Πολλές φορές το παιδί που δε βλέπει τηλεόραση πηγαίνει στο σχολείο και νιώθει ότι «δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα» γιατί πολλοί συμμαθητές του σχολιάζουν άτομα που εμφανίστηκαν σε κάποια δημοφιλή εκπομπή για την οποία εκείνο δεν έχει ιδέα. Aισθάνεται ξεκομμένο και αποφασίζει να «ενημερώνεται» για να έχει κι εκείνο κάτι να πει.
Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη και γιατί πρέπει να τον εφαρμόσετε
Τι σας συμβουλεύω
– Αν αντιμετωπίζετε την τηλεόραση σαν μια συσκευή που MΠOPEI να μένει και κλειστή, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες το παιδί να μη γίνει φανατικός τηλεθεατής.
– Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, να ασκείτε κριτική, δηλαδή να επισημαίνετε και τις ανακρίβειες ή τις υπερβολές.
– Φροντίστε να μην υπάρχει συσκευή τηλεόρασης σε κάθε δωμάτιο.
– Μην τοποθετήσετε χωριστή συσκευή στο δωμάτιο του εφήβου σας.
– Όταν η τηλεόραση είναι σε κοινό χώρο, δίνει τουλάχιστον μια αφορμή για συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας και επιπλέον μια δυνατότητα ελέγχου.
– Να σέβεστε τη διαβάθμιση των προγραμμάτων. Όταν θέλετε να δείτε μια ταινία για ενηλίκους, μην αφήσετε το παιδί να την παρακολουθήσει στο σαλόνι μαζί σας. Eν ανάγκη, προκειμένου να μείνετε συντροφιά με το παιδί σας, δείτε μαζί κάτι άλλο
– Aν το παιδί βλέπει πολλές ταινίες με βία, αναρωτηθείτε μήπως έχει πολλά παιχνίδια ίδιου περιεχομένου στον Η/Υ του. Aν ναι, η εμμονή του με τη βία μπορεί να δείχνει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα• εξετάστε τη γενικότερη συμπεριφορά του.
Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, συγγραφέας
Πηγή: 4yourfamily.gr