ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Γονείς Τοκετός πως θα καταλάβεις οτι πλησιάζει η ώρα! Σημάδια, στάδια και συμπτώματα!

Τοκετός πως θα καταλάβεις οτι πλησιάζει η ώρα! Σημάδια, στάδια και συμπτώματα!

shutterstock_113749468

Εάν δεν έχεις γίνει ξανά μαμά, μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι σίγουρη πότε είσαι έτοιμη να γεννήσεις. Συγκεχυμένες πληροφορίες για το πότε πραγματικά πρέπει να πας στο νοσοκομείο σε μπερδεύουν ακόμα περισσότερο και  σίγουρα θα έχεις ακούσει από πολλούς καλοπροαίρετες συμβουλές του τύπου του τύπου: «Απλά θα το ξέρεις.»

Σημάδια ότι πλησιάζει η ώρα

Κάποιες γυναίκες θα έχουν μια «παράσταση» όταν πλησιάζει η στιγμή που θα γεννήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η παχιά, κολλώδη βλέννα που έχει φράξει τον τράχηλο της μήτρας αρχίζει να φεύγει.Ο ρόλος της είναι να προστατεύει το μωρό από τη μόλυνση. Καθώς ο τράχηλος ανοίγει, η βλέννα αποσπάται. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες αυτήν την «παράσταση». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποτελεί σημάδι της αληθινής γέννας.

Μπορεί να έχετε την ανάγκη για τουαλέτα συχνότερα απ’ότι το συνηθισμένο. Πολλές γυναίκες έχουν πιο συχνές ή πιο χαλαρές εντερικές κινήσεις πριν την στιγμή του τοκετού. Αυτό συμβαίνει γιατί το κεφάλι του μωρού πιέζει την περιοχή που βρίσκονται τα έντερα της μητέρας.

Κάποιες γυναίκες παραπονιούνται ότι νιώθουν ναυτία και έχουν τάση για εμετό.

Πολλές γυναίκες έχουν μια αίσθηση ανησυχίας όταν είναι έτοιμες να γεννήσουν. Δεν μπορούν να κάτσουν σε ένα μέρος και έχουν πολύ ενέργεια. Συχνά κάνουν δουλειές του σπιτιού ή ετοιμάζουν το δωμάτιο του μωρού.

Όταν είσαι έτοιμη να γεννήσεις, το μωρό κατεβαίνει προς τα κάτω, δεν κάθεται πια τόσο ψηλά και ξαφνικά η αναπνοή σου γίνεται καλύτερη και πιο εύκολη.

Μερικές γυναίκες ονειρεύονται την γέννα, όταν αυτή πλησιάζει, βλέπουν πως έχουν γεννήσει το μωρό και το κρατάνε στα χέρια τους. Όταν ξυπνάνε, τους παίρνει μερικά μέχρι να συνηδειτοποιήσουν ότι αυτό που βίωσαν ήταν όνειρο και όχι η πραγματικότητα.

Τα στάδια της γέννας.

Υπάρχουν 3 στάδια

  • Το πρώτο στάδιο: Από την αρχή μέχρι η μήτρα να έχει μαλακώσει και να έχει διαστολή 10cm.
  • Το δεύτερο στάδιο: Από την διαστολή της μήτρας μέχρι την γέννηση του μωρού.
  • Το τρίτο στάδιο: Όταν βγαίνει ο πλακούντας.

    Σημάδια τοκετού

  1. Όταν έχεις τακτικές, δυνατές και οδυνηρές συσπάσεις.
  2. Όταν οι συσπάσεις είναι τόσο έντονες που δεν μπορείς καν να μιλήσεις.
  3. Όταν οι συσπάσεις διαρκούν 30-60 δευτερόλεπτα η κάθε μια.
  4. Όταν οι συσπάσεις απέχουν μεταξύ τους 3 με 5 λεπτά.
  5. Όταν σπάσουν τα νερά σου. Αυτό σημαίνει ότι η μεμβράνη που καλύπτει το μωρό σπάει και το αμνιακό υγρό φεύγει από τον κόλπο σου.
  6. Κάποιες γυναίκες έχουν πόνο στην πλάτη.

Πως καταλαβαίνεις τις συσπάσεις;

  • Οι συσπάσεις δεν είναι απλά πόνος. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τοκετό και βοηθούν στο σπρώξιμο του μωρού ούτως ώστε να βγει. Επίσης ο τράχηλος γίνεται πιο λεπτός και πλατύς (διαστολή). Αν είχε πόνους περιόδους μπορεί να έχει μια ιδέα πως είναι οι συσπάσεις, απλά πολλαπλασίασε τον πόνο επί δέκα.
  • Είναι επίσης πιθανόν να έχετε συσπάσεις Braxton Hicks κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτέ οι συσπάσεις, που δεν συνοδεύονται από πόνο, είναι «εξάσκηση»  και βοηθούν το σώμα να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Επίσης αυξάνουν την ροή του αίματος στην μήτρα και στον πλακούντα. Οι διαφορά αυτών των συσπάσεων από τις κανονικές είναι πως τις νιώθει μόνο από μπροστά στην κοιλιά και δεν είναι οδυνηρές . Οι συσπάσεις  Braxton Hicks είναι σποραδικές, όχι σε τακτικά χρονικά διαστήματα και σταματάνε όταν η γυναίκα αλλάξει στάση.
  • Οι συσπάσει γενικά ξεκινάνε σιγά και δυναμώνουν σε ένταση, μεγαλώνουν σε διάρκεια και γίνονται πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Έρχονται σε κύματα, ξεκινούν ήπια και κορυφώνονται. Οι συσπάσεις ξεκινούν από το πάνω μέρος της μήτρας και εξαπλώνονται προς τα κάτω.
  • Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο συσπάσεις βοηθάει την μαμά να ηρεμήσει να προετοιμαστεί και να μαζέψει ενέργεια για την επόμενη σύσπαση.

Πως θα καταλάβω ότι έσπασαν τα νερά μου;

Πιθανόν να νιώσεις υγρό να βγαίνει από τον κόλπο σου. Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι έσπασαν τα νερά και νομίζουν πως τα έκαναν πάνω τους. Η μαία θα είναι σε θέση να σου πει αν τα υγρά είναι από τον αμνιακό σάκο ή όχι.

Το αμνιακό υγρό μυρίζει διαφορετικά από τα ούρα, έχει μια διακριτική μυρωδιά αμμωνίας. Επίσης μπορεί να έχει λίγες σταγόνες αίμα ή κάποιες ροζ εκκρίσεις.

Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές. Εάν το δικό σου μυρίζει ή έχει πολύ αίμα ή το χρώμα του είναι κάπως πρασινωπό,  πήγαινε αμέσως στο νοσοκομείο. Μερικές φορές το μωρό κάνει κακά του πριν γεννηθεί και αυτό κάνει το αμνιακό υγρό να χρωματιστεί πράσινο ή μαύρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό είναι αγχωμένο.

Χρησιμοποιήστε μια σερβιέτα για να απορροφά τα υγρά αλλά να ξέρετε κάθε πότε πρέπει να την αλλάξετε. Μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν γιατί μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση. Εάν τα νερά σπάσουν απότομα τότε η σερβιέτα δεν θα κάνει δουλειά, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε πετσέτα.

Πότε πάω στο νοσοκομείο;

  • Εάν έχεις συχνές, οδυνηρές συσπάσεις οι οποίες διαρκούν 30-60 δευτερόλεπτα και έρχονται με συχνότητα 5 (ή λιγότερων) λεπτών.
  • Εάν σπάσουν τα νερά σου.
  • Εάν το μωρό δεν κουνιέται ή ι κινήσεις του έχουν μειωθεί αισθητά.
  • Εάν έχεις αιμορραγία.
  • Οποιοσδήποτε πόνος που δεν είναι σύσπαση. Ο πόνος ο οποίος είναι επίμονος, είναι λόγος για να πας στον γιατρό.
  • Εάν έχεις ιστορικό περίπλοκης ή πρόωρης γέννας.
  • Εάν νιώθεις πως δεν μπορείς να αντέξεις άλλο τον πόνο.
  • Εάν ανησυχείς για το οτιδήποτε.
  • Εάν το μωρό αργεί να γεννηθεί.

Λάθος συναγερμός

Όταν νιώθεις συσπάσεις, οι οποίες όμως δεν δυναμώνουν σε πόνο και ένταση.

Γιατί δεν μπορώ να πάω τώρα στο νοσοκομείο

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του τοκετού τα πηγαίνουν καλύτερα όταν παραμένουν σπίτι. Είναι πιο άνετες και λιγότερο αγχωμένες, αφού βρίσκονται στο περιβάλλον τους Εάν έχεις αμφιβολίες τηλεφώνησε στο νοσοκομείο και μίλησε με την μαία.

Εάν πας στο νοσοκομείο πολύ νωρίς είναι πολύ πιθανόν να σε στείλουν πίσω στο σπίτι. Εάν όμως πας πολύ αργά μπορεί, υπάρχει πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί σπίτι ή στο δρόμο. Μην ξεχνάς πως έχεις και την εναλλακτική του ασθενοφόρου εάν νιώσεις ότι έχεις αργήσει πολύ να πας στο νοσοκομείο και μπορεί να γεννήσεις στο δρόμο.

Πηγή: mommyandthecity.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κολπικός τοκετός ή καισαρική τομή; Πώς ο τρόπος τοκετού επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού;

Τοκετός στο νερό: γιατί αξίζει να το σκεφτείτε

Τοκετός: Τι νιώθει το μωρό;