Βαρότραυμα – Πόνος στο αυτί κατά την απογείωση και την προσγείωση – Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί

varotrauma

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Τη σημερινή εποχή, όλοι έχουμε ταξιδεύσει με αεροπλάνο και έχουμε λίγο πολύ νιώσει τον πόνο στο αυτί κατά την απογείωση και την προσγείωση. Ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος στα παιδιά και θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε από πού προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι προκαλεί το βαρότραυμα;
Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συστήματα ρύθμισης της πίεσης στην καμπίνα, εντούτοις η πίεση στην καμπίνα πέφτει ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά την προσγείωση. Όταν λοιπόν η πίεση στην καμπίνα πέσει απότομα και η πίεση στο έσω αυτί (πίσω από το τύμπανο) δεν προλάβει να εξισωθεί, τότε το τύμπανο θα σπρωχθεί προς τα έξω και αμέσως θα νιώσουμε τον πόνο. Το αντίθετο θα συμβεί κατά την προσγείωση. Ο λόγος που συνήθως δεν προλαβαίνει να εξισωθεί η πίεση στο έσω αυτί είναι γιατί η ευσταχιανή σάλπιγγα (η σωλήνα που ενώνει το έσω αυτί με τη μύτη) μπορεί να μην είναι καλά ανοικτή ώστε να γίνεται καλά η κυκλοφορία του αέρα. Ειδικά στα παιδιά, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη και δε λειτουργεί τόσο καλά, άρα και η πιθανότητα για βαρότραυμα είναι μεγαλύτερη.

Πώς εκδηλώνεται το βαρότραυμα;
Εκτός από τον πόνο στο αυτί, το παιδί μπορεί να παραπονεθεί για τα ακόλουθα συμπτώματα.
· Βαρηκοία, η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες.
· Βουητά στα αυτιά.
· Αυτοφωνία (ακούει την ίδια του τη φωνή).

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί;
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του βαροτραύματος. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι ακόλουθες:
1. Δίνετε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αρκετά υγρά, κατά προτίμηση νερό. Η ατμόσφαιρα του αεροπλάνου ξεραίνει τις εκκρίσεις και τις κάνει παχύρρευστες, έτσι δυσκολεύει περισσότερο τη διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Άρα η καλή ενυδάτωση θα βοηθήσει στη σωστή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
2. Μπορείτε πριν την απογείωση ή προσγείωση να τοποθετήσετε στη μύτη του παιδιού κάποιο αγγειοσυσπαστικό φάρμακο που θα διατηρήσει τη μύτη του παιδιού ανοικτή .
3. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο δώστε του να μασάει τσίχλα.
4. Αν είναι βρέφος, μπορείτε να το σιτίσετε με μπουκάλι αλλά να θυμάστε πάντοτε ότι πρέπει να το κρατάτε στη σωστή θέση και ποτέ ξαπλωτό.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…

ΠΗΓΗ: paidiatros.com