Βραδινός ύπνος: 4 λάθη που κάνουν οι γονείς και δυσκολεύουν τον ύπνο των παιδιών

Δες ποια είναι τα τέσσερα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στον βραδινό ύπνο των παιδιών τους ώστε να τα αποφεύγεις!

Βραδινός ύπνος

Μήπως κάθε φορά που ακούγεται στο σπίτι σου η λέξη “ύπνος” γίνεται μια μικρή… μάχη; Θέλεις με συνοπτικές διαδικασίες να βάλεις το μικρό σου στο κρεβάτι του και έστω και για μία φορά να το καταφέρεις; Νιώθεις πως ο “εμφύλιος” του βραδινού ύπνου δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χειρίζεσαι την κατάσταση σωστά. Γιατί, η αλήθεια είναι πως σε κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά εκτυλίσσεται τακτικά το παραπάνω σενάριο, αλλά συνήθως ευθύνονται τα μικρά λαθάκια των γονιών που δεν θέτουν το απαραίτητο πλαίσιο για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία του ύπνου!

Τα παιδιά, όπως σε κάθε άλλο τομέα της καθημερινότητάς τους, έτσι και στον ύπνο έχουν ανάγκη από οργάνωση, πρόγραμμα και όριο. Με λίγα λόγια είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να μάθουν, να διδαχθούν πώς γίνεται και υπό ποιες προϋποθέσεις. Εκείνο που οι γονείς συχνά αμελούν είναι πως πολλά στοιχεία προκαλούν υπερδιέγερση στα μικρά και δεν τους προκαλούν την ηρεμία που έχουν ανάγκη για να πέσουν στο κρεβάτι τους το βράδυ. Ωστόσο, αμελώντας τα βασικά κριτήρια που μπορούν να δυσκολέψουν τα παιδιά στο ύπνο, κάνουν την κατάσταση χειρότερη!

Αν θέλεις, λοιπόν, να δεις ποια είναι τα τέσσερα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς γύρω από το βραδινό ύπνο των παιδιών τους, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να καταφέρεις να τα αποφεύγεις!

1Δεν ακολουθούν σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Η καθημερινή ρουτίνα είναι πολύ βασική για τα παιδιά, καθώς τους προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου. Είναι, επομένως, αναγκαίο να διατηρείται ένα βασικό καθημερινό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον ύπνο. Απλά και λογικά πράγματα, όπως η συγκεκριμένη ώρα ύπνου, η συγκεκριμένη ώρα φαγητού, η απουσία φωτεινών οθονών μία ώρα πριν τον ύπνο, το χαμήλωμα των φώτων και η σχετική ησυχία στο σπίτι είναι μερικές από τις βασικές κινήσεις που πρέπει να γίνονται και θα βοηθήσουν τα μικρά να κοιμηθούν.

2Δεν τα βοηθούν να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το παιδί που περνάει μια νωχελική ημέρα στο σπίτι, όπως ισχύει και στους ενήλικες, είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί το βράδυ. Ειδικά, όμως, στην περίπτωση των παιδιών η υπερδιέγερση μπορεί να χτυπήσει… κόκκινο. Επομένως, είναι αναγκαίο να κινητοποιούνται και να δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας! Είτε μέσα, είτε έξω από το σπίτι, υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, ώστε να έρθει και το αίσθημα της κούρασης όταν είναι απαραίτητο.

3Τους προσφέρουν “υλική παρηγοριά” όταν δεν κοιμούνται

Φυσικά και κάθε γονιός θέλει να παρηγορήσει το μικρό του, όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της βραδιάς ή όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μεταφράζεται από τα παιδιά ως επιβράβευση και η διαχωριστική γραμμή είναι λεπτή. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγονται σνακ και γλυκά που μπορεί να είναι τα αγαπημένα των παιδιών, όσο και αν τα ηρεμούν και τα χαροποιούν. Ακόμη και η αγκαλιά πρέπει να είναι σύντομη και αποφασιστική. Έτσι, δεν θα συνδυάσουν τα δύο γεγονότα -της αϋπνίας και της ανταμοιβής- ως αλληλοσυνδεόμενα.

4Δεν είναι πιστοί στο πρόγραμμά τους

Τα παιδιά, πέρα από το σταθερό πρόγραμμα, έχουν ανάγκη και σταθερούς γονείς. Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές και οι ασυνέπειες στη ρουτίνα τους από την πλευρά των γονιών τους δημιουργούν αίσθηση ασυνέχειας και αναρχίας. Έτσι, διαταράσσεται το μοτίβο του ύπνου τους και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες που εξαρχής έχουν τεθεί. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο οι γονείς να είναι σταθεροί και τακτικοί και να ακολουθούν το πρόγραμμα που οι ίδιοι έχουν επιβάλει.