Βρεφικά σκεύη και ρούχα: Πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο;
Η μεγαλύτερη αγωνία για όλους τους νέους γονείς είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό τους. Στη διαδικασία αυτή, το μεγαλύτερο μέρος του προβληματισμού αφορά τον σωστό καθαρισμό των ρούχων και των αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους, ειδικότερα τους πρώτους 12 μήνες. Τέτοια αντικείμενα είναι το μπιμπερό και τα υπόλοιπα σκεύη από τα οποία λαμβάνει το φαγητό του καθώς μεγαλώνει. Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος τρόπος πλυσίματος; Στο χέρι ή στο πλυντήριο;
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο στο χέρι είναι συνδεδεμένο με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει διότι το μωρό εκτίθεται σε μικροοργανισμούς που το βοηθούν στη συνέχεια να αναπτύξει ένα ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Πέρα από τους πρώτους 6 μήνες που τα βρεφικά μπουκαλάκια χρειάζονται αποστείρωση, μετά από κάποια ηλικία, ο καθαρισμός των σκευών (μπολάκια, κουταλάκια, ποτηράκια) μπορεί να γίνει στο χέρι εξίσου αποτελεσματικά. Πλένοντας τα κουζινικά του μωρού στο χέρι, κερδίζετε πολύτιμο χρόνο, καθώς το πλύσιμο στο χέρι αποτελεί μια άμεση λύση, αφού μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πάλι αμέσως. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα υγρό απορρυπαντικό πιάτων με φιλική, μη τοξική σύνθεση για τα παιδιά. Φροντίστε απλώς να ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο ζεστό νερό, ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν μένουν υπολείμματα αφρού.
Extra tip: Για ακόμα πιο αποτελεσματικό καθαρισμό στα πιατάκια του μωρού σας, πριν το πλύσιμο, αδειάστε τον νεροχύτη και ρίξτε καυτό νερό, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα βακτήρια και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί.
Αντίστοιχα, μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα του μωρού στο χέρι. Κατά τον πρώτο χρόνο ειδικά, το πλύσιμο ρούχων είναι μια συχνή διαδικασία, αφού το μικρό σας λερώνεται εύκολα. Το πλυντήριο απαιτεί πρώτα τον διαχωρισμό των ρούχων του βρέφους από των ενηλίκων, με αποτέλεσμα να πρέπει να «γεμίσει» με άπλυτα για να τα πλύνετε. Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος είναι να τα πλύνετε στο χέρι, έχοντας την ευκαιρία παράλληλα να επιμείνετε σε λεκέδες ή να ξεβγάλετε όσες φορές εσείς θέλετε, σε αντίθεση με τα παλιά πλυντήρια ρούχων που το ξέβγαλμα γίνεται μόνο μία φορά.
Από την άλλη, ένα πλυντήριο πιάτων ή ρούχων καθαρίζει σε υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό πολλοί γονείς θεωρούν πως είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος πλυσίματος. Σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο για τα σκεύη του μωρού σας, φροντίστε να τα τοποθετήσετε ξεχωριστά στο πάνω τμήμα του πλυντηρίου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκεύη (γυάλινα ή πλαστικά) κατάλληλα για το πλυντήριο, επομένως ελέγξτε, πρωτού τα βάλετε, εάν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν επιλέξετε να πλύνετε τα μωρουδιακά ρουχαλάκια στο πλυντήριο, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες πλυσίματος, έχοντας πάντα κατά νου ότι το δερματάκι ενός βρέφους είναι ευαίσθητο σε ερεθισμούς και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή δοσολογία απορρυπαντικού, επιλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης.
Όποιον τρόπο πλυσίματος κι αν επιλέξετε για να καθαρίσετε τα ρουχαλάκια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί καθημερινά το μωρό σας, αυτό που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Ειδικότερα μέχρι να γίνει το παιδάκι σας 18 μηνών, ο σχολαστικός καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός αφού οι απαιτήσεις υγιεινής είναι αυξημένες και το δέρμα του ευάλωτο. Αποφύγετε τα ισχυρά απορρυπαντικά με χημικές καθαριστικές δράσεις. Επιλέξτε ένα απορρυπαντικό σε υγρή μορφή, ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη, υποαλλεργικό, από φυσικό σαπούνι, προστατεύοντας το μικρό σας από ανεπιθύμητους ερεθισμούς.
Πηγή:bio-bebe.gr