Βρεφικοί κολικοί: Τι είναι, που οφείλονται & 15 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το μωρό σας

Βρεφικοί κολικοί: Τι είναι, που οφείλονται & 15 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το μωρό σας

συνηθισμένοι κίνδυνοι κατά τον τ

Η χρονική φάση κατά την οποία ένα νεογέννητο βρέφος υποφέρει από κολικούς μπορεί να είναι πραγματικά ψυχολογικά αβάσταχτηγια τους γονείς του (πέρα από το ίδιο το βρέφος που ταλαιπωρείται, φυσικά). Οι κολικοί εμφανίζονται με χαρακτηριστική συχνότητα και προκαλούν μεγάλη δυσφορία στο μωρό με πολύ και έντονο κλάμα, για έως, συνήθως, 3 ώρες την ημέρα και έως, συνήθως ξανά, 3 φορές την εβδομάδα, περισσότερο τις απογευματινές ώρες. Έχει παρατηρηθεί πως τα βρέφη που υποφέρουν από κολικούς ξεκινούν να ενοχλούνται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και τους ξεπερνούν μετά τους 3-4 μήνες ζωής.

[babyPostAd]Λίγα πράγματα είναι τόσο στενάχωρα όσο το να βλέπει ένας γονιός και ειδικά μία μαμά το μωρό της να κλαίει απαρηγόρητο χωρίς να είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει για να το βοηθήσει. Ειδικά για μία λεχώνα, με όλη την ψυχολογική φόρτιση του πρώτου καιρού με το παιδί, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει ψύχραιμη και να μην χάσει την αισιοδοξία της πως όλα θα περάσουν και θα πάνε καλά, όταν βλέπει το μωρό της να υποφέρει και να κοκκινίζει απ’το κλάμα…

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι μείωσης ή και εξάλειψης των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κολικοί στα μωρά.Οπλισμένοι με μεγάλη υπομονή και με την κατάλληλη ενημέρωση (για την εγκυρότητα και την πληρότητα της οποίας θα προσπαθήσω να φροντίσω παρακάτω, με βάση τις γνώσεις και την προσωπική μου εμπειρία) μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε το δικό σας μωράκι να ανακουφιστεί από τους κολικούς με 15 φυσικούς τρόπους τους οποίους συγκέντρωσα για εσάς και θα σας παρουσιάσω σε λίγο.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ

  • Έντονα επεισόδια κλάματος με προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Οι κολικοί κάνουν το μωρό να κλαίει απαρηγόρητο χωρίς κανέναν εμφανή λόγο (πείνας, θερμοκρασίας, πάνας κλπ).
  • Οι κολικοί αλλάζουν τη συνηθισμένη στάση του σώματος του βρέφους. Ίσως το μωρό σας κάνει την πλατούλα του τόξο, σφίγγει τα χεράκια του σε γροθιές και τα φέρνει κοντά στο πρόσωπό του ή/και αποφεύγει το άγγιγμά σας.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;

Η αλήθεια είναι πως οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει με σιγουριά στο τι είναι επακριβώς αυτό που προκαλεί τους κολικούς στα βρέφη, και γι’ αυτόν τον λόγο η διάγνωσή τους γίνεται εξ αποκλεισμού άλλων πιθανών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει το μωρό. Ωστόσο υπάρχουν μερικές απόψεις σχετικά με την αιτία που τους πυροδοτεί:

  • Η μετάβαση από το ενδομήτριο στο εξωμήτριο περιβάλλον. Θα έχετε ακούσει να χαρακτηρίζεται το πρώτο τρίμηνο της ζωής του βρέφους ως «4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης». Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και πράγματι καθ’όλη τη διάρκειά του το μωρό προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια του, άγνωστη ζωή στον ανοιχτό τεράστιο κόσμο στον οποίο ήρθε ξαφνικά, έξω από τη μήτρα στην οποία αισθανόταν θαλπωρή και ασφάλεια τους 9 μήνες που το κυοφορούσε η μητέρα του.
  • Το ανώριμο του πεπτικού συστήματος των νεογέννητων. Επίσης οι αλλεργίες και ορισμένες από τις διαδικασίες ανάπτυξης του εγκεφάλου και του νευρικού τους συστήματος.
  • Ενδεχομένως ένας περισσότερο «εσωστρεφής» χαρακτήρας του βρέφους, με υπερευαισθησία στα πολλά ερεθίσματα. Ορισμένα μωρά φαίνεται να δυσφορούν ακόμη εντονότερα από τους κολικούς τους όταν δεν βρίσκονται σε περιβάλλον που να τα κάνει να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια.

Ο παιδίατρός σας είναι αρμόδιος να αποκλείσει οποιαδήποτε αιτία που δυνητικά θα δημιουργούσε τέτοια έντονη ανησυχία στο μωρό όπως αυτή που φέρνουν οι κολικοί. Αν όντως το μωρό σας διαγνωστεί να υποφέρει από κολικούς, ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί τρόποι που ίσως σας βοηθήσουν να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τα συμπτώματα που τους συνοδεύουν.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΟΛΙΚΩΝ

  1. Αποκλείστε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ