Βρεφικό γάλα. Επιμόλυνση με μουκο – οιστρογόνα και βισφαινόλη Α
Τα μουκο – οιστρογόνα είναι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που μοιάζουν με μερικές αναβολικές ορμόνες του ανθρώπινου σώματος, όπως τα οιστρογόνα. Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να ασκήσουν ορμονική επίδραση στον οργανισμό τους και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό τους.
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Έρευνες σε ανθρώπους έχουν βρει σημαντικά αυξημένα ποσά μουκο-οιστρογόνων σε κορίτσια με πρώιμη έναρξη εφηβείας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι ουσίες, όταν υπάρχει σημαντική έκθεση σε αυτές από μικρή ηλικία, μπορούν να υποδυθούν αναβολικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό με άγνωστες μακροπρόθεσμες επιδράσεις.Επιστήμονες από την Ιταλία θέλησαν να διαπιστώσουν τις συγκεντρώσεις οιστρογονικών μουκοτοξινών (ζεαραλενόνη και μεταβολίτες της) στις κυριότερες μάρκες επεξεργασμένων γαλάτων για βρέφη και βρεφικών τροφών βασισμένων στο κρέας που κυκλοφορούν στην Ιταλία. H έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τον Μάρτιο του 2011.
Αναλύθηκαν 185 δείγματα επεξεργασμένου γάλακτος αγελάδας για βρέφη ΕΓΑΒ από όλο το φάσμα των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων μαρκών. Επίσης αναλύθηκαν 44 δείγματα από βρεφικές τροφές βασισμένες στο κρέας.
Η Ζεαραλενόνη ανιχνεύθηκε στο 9% των δειγμάτων γάλακτος. Ο μεταβολίτης της α-ζεαραλενόνη βρέθηκε στο 36% των δειγμάτων γάλακτος, ενώ η β-ζεαραλενόνη στο 28% των δειγμάτων γάλακτος. Εκτός από παρουσία α-ζεαραλενόλης στο 27%, στα δείγματα κρέατος δεν ανιχνεύθηκε άλλη ουσία.
Οι Ιταλοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρόφιμα για βρέφη (βασισμένα στο γάλα και στο κρέας) δείχνουν παρουσία μουκο-οιστρογόνων, γεγονός το οποίο είναι πιθανό να έχει μεγάλες επιδράσεις για γενιές ολόκληρες. Οι ερευνητές προτείνουν να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ως προς το θέμα αυτό στα βρεφικά τρόφιμα.
Η Βισφενόλη Α (ΒPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα μεταλλικά κουτιά και στα πολυκαρβονικά πλαστικά, όπως είναι βρεφικά μπιμπερό. Σε ποντίκια, το BPAέχει συσχετιστεί με πρώιμη σεξουαλική ωρίμανση, διαταραγμένη συμπεριφορά, και επιδράσεις στον προστάτη και στον μαστικό αδένα του στήθους. Σε ανθρώπους, το BPAσυσχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, και σεξουαλική δυσλειτουργία σε εκτεθειμένους άντρες εργαζόμενους. Η κύρια πηγή έκθεσης σε αυτήν την ουσία είναι τα τρόφιμα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας μέτρησαν τα επίπεδα BPAσε 105 δείγματα από φρέσκα και πακεταρισμένα τρόφιμα, σε πλαστική συσκευασία και σε μεταλλικά κουτιά. BPA βρέθηκε στην πλειοψηφία των δειγμάτων, σε 63 από τα 105 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων φρέσκιας γαλοπούλας, φασολιών σε κονσέρβα και επεξεργασμένου γάλακτος αγελάδας ΕΓΑΒ σε μεταλλικά κουτιά. Τα τρόφιμα που είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ήταν όσα είχαν PH 5. Βισφαινόλη Α λοιπόν δεν ανιχνεύεται μόνο σε παλιά πλαστικά μπιμπερό, αλλά και μέσα στα κουτιά σκόνης ξένου γάλακτος για βρέφη.
1. Meucci V et al. Mycoestrogen Pollution of Italian Infant Food. J Pediatr. 2011 Mar 9. [Epub ahead of print]
2. Schecter A et al. Bisphenol A (BPA) in U.S. food. Environ Sci Technol. 2010 Dec 15;44(24):9425-30.
Μετάφραση/ Επεξεργασία: Στέλιος Παπαβέντσης MRPCH DCH IBCLC 2011
Πηγή:paidiatros.com