Βρέφος 5 μηνών | Πώς να ενθαρρύνω την κοινωνική επικοινωνία του;

Κείμενο από τον Στέλιο Μαντούδη* για το babyradio

Σύμφωνα με τον κο Στέλιο Μαντούδη αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το βρέφος μπαίνει σταδιακά όλο και σε μια πιο κοινωνική φάση. Αναζητά με το βλέμμα του τα άτομα που το φροντίζουν κι επικοινωνεί με ήχους σαν να θέλει να μας μιλήσει.

Η κοινωνική επικοινωνία είναι η προδιάθεση του παιδιού να μας γνωρίσει και να συνδεθεί μαζί μας. Πολύ σημαντική ικανότητα για τον πρώτο χρόνο.

Μετά τους 2-3 μήνες το μωρό ανταποκρίνεται με ήχους σαν να κάνει συζήτηση μαζί μας. Από τον τόνο της φωνής μπορεί να αντιληφθεί το νόημα πολλών απ’ όσα λέμε.

Όταν του μιλάμε απαντά πάντα με φωνούλες που έχουν τον ήχο και τον τόνο διαλόγου.

Η κοινωνική επικοινωνία σε συνδυασμό με την πρωτοσυνομιλία και το παιχνίδι συμπλοκής βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας αργότερα.

Η κοινωνική επικοινωνία δείχνει τη διάθεση του παιδιού να επικοινωνήσει.

Η πρωτοσυνομιλία, ο πρώτος διάλογος με τον ενήλικα, το παιχνίδι συμπλοκής, η αντίδρασή του όταν το παίζουμε ευχάριστα, όλα αυτά μαρτυρούν την κοινωνική αναφορά, δηλαδή την ανάγκη του παιδιού να ζητά επιβεβαίωση από το άτομο που το φροντίζει.

Αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω ικανότητες σε ένα παιδί θα πρέπει να ανησυχήσουμε

Οι παραπάνω ικανότητες είναι θεμελιώδεις, τονίζει ο κος Μαντούδης. Η αποτυχία στην ανάπτυξη των παραπάνω ικανοτήτων μέχρι και τον πρώτο χρόνο έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με τον αυτισμό της παιδικής ηλικίας. Παρότι δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο, η καθυστερημένη ανάπτυξη στους τομείς αυτούς μάλλον υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω νευροαναπτυξιακή διάγνωση-αξιολόγηση (Baird et al. 2000).

Η γνώμη του ειδικού

Η κοινωνική επικοινωνία

Η αμοιβαία και αμφίδρομη προσοχή είναι ένας δείκτης καλής επικοινωνίας, δείγμα ότι και οι δύο βιώνουμε μια κοινή εμπειρία. Το βρέφος που επικοινωνεί με το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωντάνια και εκφράζεται πάντα με το επικοινωνιακό χαμόγελο, βασικό χαρακτηριστικό ψυχικής υγείας που θέλουμε να βρίσκουμε σε όλα τα νήπια.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou