Working Moms: Έρευνα υπενθυμίζει πως δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνη σου!
Ξυπνάς, ταΐζεις και ετοιμάζεις τα μικρά σου για το σχολείο, φεύγεις για την δουλειά, περνάς μια ημέρα γεμάτη ευθύνες, υποχρεώσεις και αδυσώπητα deadlines και επιστρέφεις στο σπίτι σου το βράδυ για να ξαναταΐσεις τα παιδιά, να ετοιμάσεις το φαγητό της επόμενης ημέρας, να τα κάνεις μπάνιο και να τα βάλεις για ύπνο. Μόνο και μόνο για να πέσεις… ξερή στο κρεβάτι και να ξεκινήσεις τον ίδιο κύκλο από την αρχή την επόμενη ημέρα. Πώς, λοιπόν, να μην είσαι αγχωμένη και να μην αισθάνεσαι στρεσαρισμένη κάθε στιγμή της ημέρας; Και όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, το ιδανικό σενάριο για κάθε εργαζόμενη μητέρα θα ήταν να έδινε στον εαυτό της την ευκαιρία να ΜΗΝ αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις και να ΜΗΝ κάνει τα πάντα, μιας και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να την οδηγήσει στην κατάθλιψη, την αίσθηση ανικανότητας και την θλίψη. Αντιθέτως, κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα με το παιδί της, επιδεικνύοντας ελαστικότητα στην καθημερινότητά της και έχοντας ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμα, θα αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό της ως μητέρα!
[babyPostAd] Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το τμήμα Εξελικτικής, Κοινωνικής και Ψυχολογίας Προσωπικότητας του Πανεπιστημίου Ghent στο Βέλγιο, εξέτασε τις περιπτώσεις 126 μητέρων κατά τις πρώτες ημέρες επιστροφής στην εργασία τους μετά την άδεια λοχείας. Αυτό το χρονικό πλαίσιο επιλέχθηκε εξαιτίας της τυπικά στρεσογόνου φύσης του. Στο τέλος κάθε ημέρας, οι μητέρες κλήθηκαν να κρατήσουν σημειώσεις σχετικά με το αίσθημα θλίψης, το επίπεδο ικανοποίησης και γενικότερα με τα συναισθήματα που βίωναν όταν έρχονταν σε επαφή με τα παιδιά τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι πιο ευτυχισμένες γυναίκες ένιωθαν ικανοποίηση με τις επιλογές τους ως μητέρες και δεν ασκούσαν σκληρή κριτική στον εαυτό τους. Την ίδια στιγμή, οι πιο δυσκολεμένες μητέρες έδειχναν πως ήταν κοινωνικά αποκλεισμένες και ένιωθαν εξαιρετικά πιεσμένες. Μάλιστα, σε όλη την έκταση των μετρήσεων, τα βρέφη και οι αντιδράσεις τους φαίνεται να είχαν ελάχιστη σχέση με την κατάσταση της μητέρας.
“Οι μητέρες καλό είναι να αναζητήσουν καθημερινές εμπειρίες που τις ευχαριστούν σε σχέση με τα μικρά παιδιά τους, διότι αυτές οι εμπειρίες φαίνεται πως συμβάλλουν θετικά στην ψυχολογία και παρέχουν ενέργεια, η οποία μπορεί να επιτρέψει στις μαμάδες να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους με πιο ευαίσθητο, υπομονετικό και θετικό τρόπο” σημειώνουν οι ερευνητές. Με λίγα λόγια, όταν οι εργαζόμενες μητέρες επιστρέφουν στο σπίτι στο τέλος της ημέρας, η καλύτερη κίνηση είναι να αφήσουν την δουλειά πίσω τους και αντ’ αυτού να “αγκαλιάσουν” την απρόβλεπτη φύση της ζωής με παιδιά. Για παράδειγμα, ένας περίπατος με το παιδί, το παιχνίδι εντός και εκτός σπιτιού ή μια βόλτα με φίλους και το παιδί είναι δραστηριότητες με πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχολογία της μητέρας και στις οικογενειακές σχέσεις που “χτίζονται”.