Αν είσαι νέα μαμά και αναρωτιέσαι πώς θα συνεχιστεί αυτό το υπέροχο ταξίδι του φαγητού για το μωρό σου, τότε εδώ ίσως βρεις κάποιες απαντήσεις.
1Πρέπει να δώσω αλεσμένο φαγητό ή υπάρχει και άλλη εναλλακτική;
Η μέθοδος baby led weaning κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την μέθοδο το μωρό καθορίζει το πόσο αλλά και το τι θα φάει από όσα του έχουν προσφερθεί. Το κυριότερο άγχος των μαμάδων, είναι η περίπτωση πνιγμού. Τα μωρά όμως διαθέτουν πολύ ισχυρά αντανακλαστικά για την αποβολή της τροφής που έχει πάρει λάθος δρόμο. Το αντανακλαστικό ονομάζεται gagging, ωθεί το μωρό να βήξει και έτσι να «σπρώξει» την τροφή προς τα έξω.
Για να φάει μόνο του ένα βρέφος, πρέπει να είναι σε καθιστή θέση, κατά προτίμηση σε ειδικό καρεκλάκι με δίσκο φαγητού. Εκεί, χωρίς πιάτο τοποθετείς τις επιλεγμένες τροφές, σε μαλακή υφή και μέγεθος όσο το μικρό σου δάχτυλο.
Είναι σημαντικό είναι το μωρό να κάθετε με την οικογένεια στο τραπέζι και να παίρνει εικόνες γεύματος, κινήσεων και απόλαυσης.
2Με τι να ξεκινήσω την εισαγωγή στερεών τροφών;
Για το στάδιο της εισαγωγής στερεών και το BLW σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι τον πρώτο χρόνο το βασικό του γεύμα είναι το μητρικό γάλα και όλα τα άλλα απλώς συμπληρώνουν την διατροφή του. Στα βρέφη που θηλάζουν στους 6 μήνες, φαίνεται να εξαντλούνται τα αποθέματα σιδήρου από τον οργανισμό τους, οπότε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι πρώτες τροφές πρέπει να είναι πλούσιες σε σίδηρο. Μην πάει ο νους σου στο σπανάκι και το ενισχυμένο σε σίδηρο ρυζάλευρο, αλλά φρόντισε να προμηθευτείς μοσχάρι, χωριάτικο κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι και φυσικά συκώτι.
Μπορείς να ξεκινήσεις ομαλά με στικ βιολογικού καρότου (βρασμένου καλά) και να το προσφέρεις για 3 μέρες. Αν έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις το BLW, αυτό που προσδοκείς είναι το παιδί να επεξεργαστεί, να δοκιμάσει να λιώσει και να πετάξει στο πάτωμα (!) την τροφή.
Για λόγους ασφάλειας και εντοπισμού αλλεργίας, προσφέρεις ένα νέο τρόφιμο ανά 3 μέρες.
Συνέχισε με καλά βρασμένο, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή ΒΙΟ για τις επόμενες 3 μέρες, συνοδευόμενο από καρότα (ή ότι άλλο λαχανικό έχεις επιλέξει). Με τον ίδιο τρόπο εισάγουμε τα υπόλοιπα κρέατα και τα φρούτα.
Αν το BLW σε δυσκολεύει, μπορείς να δώσεις και 1-2 κουταλιές πιεσμένης τροφής (καλύτερα όχι αλεσμένης) ενώ παράλληλα το παιδί θα κρατάει κομματάκια τροφής στο χέρι.
Δεν έχει δόντια; Μην ανησυχείς, σίγουρα διαχειριστεί τις μπουκιές του καλύτερα απ’ ότι φαντάζεσαι.
3Πώς θα συντηρώ και θα πλένω τα τρόφιμα που προσφέρω στο μωρό μου;
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά, με σκέτο νερό. Τα φυλλώδη πχ σπανάκι ή μπρόκολο καλό είναι να μουλιάζονται για 10 λεπτά σε νερό με ξύδι και να ξεπλένονται πριν το μαγείρεμα.
Το μαγειρεμένο κρέας και το κοτόπουλο μπορούν να συντηρηθούν κατά προτίμηση σε κλειστό πυρέξ (και όχι πλαστικό τάπερ) για 3 ημέρες το πολύ. Τα λαχανικά καλό είναι να βράζονται καθημερινά.
Αν έχεις κόψει φρούτα, μπορείς να αποθηκεύσεις ότι έχει περισσέψει πάλι σε κλειστό σκεύος ή να τα τυλίξεις καλά σε μεμβράνη για 1-2 μέρες.
4Τι σκεύη να χρησιμοποιήσω για το μωρό;
Όσον αφορά στα βρεφικά σκεύη, αγοράζουμε πάντα BPA free αν πρόκειται για πλαστικά (π.χ κουταλάκι σιλικόνης).
Η καλύτερη λύση πάντως είναι τα ανοξείδωτα μικρά κουταλοπίρουνα που έχουμε στο σπίτι μας, τα πορσελάνινα πιάτα, και τα μικρά γυάλινα/ανοξείδωτα σκεύη για την προσφορά του γεύματος ή και τη μεταφορά του.
5Νερό βρύσης μπορεί να πίνει; Κι αν ναι βρασμένο ή όχι; Πώς προσφέρω το νερό;
Πολλοί επιλέγουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, καλύτερο είναι να προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια και μόνο αν σε δυσκολευόμαστε με τη μεταφορά τους να επιλέγουμε τα πλαστικά. Πάντα προτιμούμε το μεταλλικό νερό και όχι το επιτραπέζιο. Φυσικά μπορούμε να προσφέρουμε και νερό από βρύση, χωρίς βρασμό, εφόσον στους 6 μήνες δεν είναι απαραίτητη η αποστείρωση. Αν όμως είσαι σε νησί ή γενικώς διακοπές σε ξένο τόπο, καλό είναι να μην πάρεις αυτό το ρίσκο. Εφόσον θηλάζεις, καλύτερα να αποφύγεις το μπιμπερό και έχε στο μυαλό σου ότι επειδή το μωρό ενυδατώνεται από το γάλα σου θεωρητικά μέχρι τον 8ο δεν θα δεις να πίνει ιδιαίτερο νερό και είναι φυσιολογικό!
Μπορείς να προσφέρεις νερό με κουταλάκι ή με εκπαιδευτικό ποτηράκι.
6Τι ποσότητα φαγητού πρέπει να τρώει ένα βρέφος;
Για τον πρώτο χρόνο του μωρού, βασική του τροφή είναι το μητρικό γάλα. Μην φοβηθείς λοιπόν να θηλάζεις πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μην ξεχνάς ότι το γάλα σου περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και έτσι διευκολύνουν την πέψη του βρέφους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα μωρό 6 μηνών χρειάζεται περίπου 60 γραμμάρια κρέας για να καλύψει το σίδηρο, 7 μηνών χρειάζεται 70 κοκ. Στόχος είναι μέσα στη χρονιά να έχει δοκιμάσει απ’όλες τις ομάδες τροφίμων με έμφαση στο κρέας/ψάρι/κοτόπουλο και τα φρούτα/λαχανικά.
7Ποια τρόφιμα δεν μπορεί να καταναλώσει τον πρώτο χρόνο;
Μέλι και φρέσκο γάλα αγελάδας δεν πρέπει να εισάγονται νωρίτερα από τον πρώτο χρόνο. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγεται η ζάχαρη και οι μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου άλατος.
Μην αγχωθείς αν στην αρχή το μωρό σου δεν δοκιμάζει νέες τροφές, το κάθε βρέφος έχει διαφορετικούς χρόνους.