10 αλήθειες για τα play dates, από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου

10 αλήθειες για τα play dates, από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου είναι πιο ενθουσιασμένη κι από την κόρη της για τα “ραντεβού για παιχνίδι με άλλα παιδάκια”.

1. Όσο πιο νωρίς τα ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι στην ηλικία που βρίσκεται η κόρη μου, τα παιδιά ακόμα δεν καταλαβαίνουν πώς να παίζουν παρέα το ένα με το άλλο. Οπότε την περισσότερη ώρα το ένα παιδάκι παίζει με τα ψεύτικα κουζινικά, όσο το άλλο συνθέτει σονάτες στο πιανάκι μινιατούρα. Αλλά και τι πειράζει; Αυτή η συνύπαρξη τα βοηθάει στην κοινωνικοποίηση, που έπειτα θα εξελιχθεί σε παιχνίδι και αργότερα σε φιλία. Και άλλωστε, το playdate δεν είναι μόνο για τα παιδιά, στον ίδιο χώρο υπάρχουν και οι μαμάδες. Αυτές μια χαρά καταλαβαίνουν πώς να παίζουν η μια με την άλλη. Και περνάμε στη δεύτερη μεγάλη αλήθεια, που είναι πως…

2. Οι μαμάδες περνάνε τέλεια
Αν δεν το έχεις κάνει, ενδεχομένως να πιστεύεις πώς στα play dates οι μαμάδες κυνηγάμε από πίσω τα μωρά, όπως στα ξένα σπίτια που πάμε επίσκεψη ή στις παιδικές χαρές. Καμία σχέση. Το play date είναι η χαρά της κουρασμένης μάνας, διότι ξαφνικά βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο είναι γεμάτο με παιχνίδια και baby proofed μεχρι αηδίας, όπως άλλωστε και το δικό της σπίτι. Οπότε αμολάει το παιδί της σε αυτό το νέο, θαυμαστό παιχνιδότοπο και η ίδια πίνει αρωματικό καφέ με τις άλλες μανάδες, κουτσομπολεύει, γελάει, τρώει τα σνακ των παιδιών και που και που πατάει καμιά φωνή για να σταματήσει το μικρό καγκουρό να χοροπηδάει στις ξένες πολυθρόνες.

3. Τα play dates παχαίνουν
Τα snack των παιδιών είναι το ένα σκέλος των πραγμάτων που τρως σε ένα play date. Το άλλο σκέλος είναι ο γεμάτος λιχουδιές μπουφές, που ετοίμασε η μαμά-οικοδέσποινα, γιατί παραμονές του play date δεν της κόλλαγε ύπνος και ξύπνησε η Martha Stewart μέσα της και αποφάσισε να κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων με κουλούρια, μπισκότα, cupcakes, κρουασανάκια, τσουρέκια, λεμονάδες, ζεστές σοκολάτες και γενικώς τύφλα να έχει το Pinterest. Στο τέταρτο πια play date, στέλνεις στις μαμάδες εκβιαστικά μήνυμα “θα έρθουμε μόνο αν μου ορκιστείς ότι δεν θα φτιάξεις τίποτα”.

4. Η μαμά – οικοδέσποινα είναι κάπως άτυχη
Το πρόβλημα δεν είναι η προετοιμασία, γιατί αυτή αν θέλεις μπορείς να την αποφύγεις. Το πρόβλημα είναι το μετά, όχι το πριν. Η έκταση της καταστροφής του σπιτιού σου μετά από ένα play date είναι ευθέως ανάλογη του πόσα παιδάκια κάλεσες αλλά και του πόσο όρεξη είχες να τα κυνηγήσεις. Ένα παιδάκι; Ψίχουλα στο πάτωμα. Τέσσερα παιδάκια; Ψίχουλα στο πάτωμα, πορτοκαλάδες στον καναπέ, κηρομπογιές στους τοίχους και δαχτυλιές με σοκολάτες στις κουρτίνες που θα καθαρίζεις ως το 2017.

5. Το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό
Δεν πα’ να έχεις αγοράσει στο παιδί σου όλο το πλησιέστερο παιχνιδάδικο; Όταν θα φτάσει το play date βγάλει πρωτόγνωρες κραυγές ενθουσιασμού για όλα τα ξένα παιχνίδια. Και υποθέτω πως, όταν θα ξεκινήσει να μιλάει, θα μου ζητάει να της τα αγοράσω κιόλας.

5. Αν δεν υπάρχει ανιματέρ, υπάρχει πάντα το YouTube
Το αρχικό πλάνο είναι πως τα παιδάκια μας θα παίξουν, θα ξεδώσουν, θα ξεδιπλώσουν όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ε, μερικές φορές το πλάνο δεν πάει καλά, αλλά ευτυχώς υπάρχει και plan B. Τις προάλλες που είχαμε play date με την αγαπημένη μας φίλη Ελμίνα, για κάποιο λόγο τα κορίτσια μας είχαν γκρίνια, αδιαφορούσαν για τα παιχνίδια τους και το μόνο που ήθελαν ήταν να σκαρφαλώνουν στο τραπέζι για να φάνε διάφορα απαγορευμένα. Ε, κάποια στιγμή κατέληξαν η μια με κινητό και η άλλη με tablet να βλέπουν παιδικά τραγουδάκια. Και εμείς από πάνω τους, να μονολογούμε πόσο άθλιες μαμάδες είμαστε.

Ελιάνα Χρυσικοπούλου: «Όταν γίνεις γονιός καταλαβαίνεις τι πάει να πει αγάπη»

6. Η ηλικία των παιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο
Είναι τεράστιο λάθος να νομίζεις πως ένα 8 μηνών μωρό μπορεί να παίξει ευχάριστα με ένα 15 μηνών μωρό και ένα δίχρονο. Στην καλύτερη περίπτωση το καθένα θα παίζει μόνο του. Στη χειρότερη περίπτωση το δίχρονο θα χτυπάει το 15μηνο και το 15μηνο θα κλέβει τα παιχνίδια από το 8μηνο, το οποίο ή θα κλαίει ή θα κάθεται και θα κοιτάει τα άλλα δύο σαν Βούδας.

7. Θα ανταλλάξουν σίγουρα μικρόβια
Παίρνεις για να λεπτό το βλέμμα σου και όταν ξανακοιτάζεις το παιδί σου φοράει την πιπίλα του αλλουνού και το άλλο παιδί πίνει από το ποτηράκι του δικού σου. Οπότε αν είσαι λιγάκι υποχόνδρια, έσω σε επιφυλακή.
8. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε να έχεις μια δεύτερη αλλαξιά μαζί σου
Του μωρού, μη σου πω και δική σου. Γιατί ο νόμος του Μέρφυ λέει πως, αν υπάρχει έστω και ένας μαρκαδόρος μέσα στο σπίτι, το παιδί σου θα φτιάξει τη Γκουέρνικα πάνω σε ό,τι υφασμάτινο υπάρχει.

9. Η θεματολογία είναι κάπως περιορισμένη
Φυσικά και μπορείς να προσπαθήσεις να μιλήσεις με τις άλλες μαμάδες για πολιτισμό, τέχνη, ταξίδια, μουσική. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο η συζήτηση πάντα επιστρέφει στην καλύτερη κρέμα για αλλαγή πάνας ή το καταλληλότερο εκπαιδευτικό ποτηράκι.

10. Οι μπαμπάδες χαλάνε το fun
Την ώρα ακριβώς που θα πας να τους κουτσομπολέψεις… ακούς το κλειδί να γυρίζει στην πόρτα.

Πηγή: missbloom.gr

Διαβάστε ακόμη:

10 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πριν γίνεις νονά, από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου

15 ιδιοτροπίες που ξεπερνάς όταν γίνεις μαμά, από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου