12 δουλειές του σπιτιού που ακόμα και τα πιο “τεμπέλικα” παιδιά μπορούν να κάνουν!

12 δουλειές του σπιτιού που ακόμα και τα πιο “τεμπέλικα” παιδιά μπορούν να κάνουν!

δουλειές του σπιτιού που ακόμα και τα πιο "τεμπέλικα" παιδιά

Παιδιά και δουλειές του σπιτιού. Δύο έννοιες αρκετά… απομακρυσμένες μεταξύ τους για ευνοήτους λόγους, που όμως μάλλον θα έπρεπε να αρχίσουν να έρχονται πιο κοντά!

[babyPostAd] Τα αποτελέσματα ποικίλων ερευνών συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η ενασχόληση των παιδιών με τις δουλειές του σπιτιού και η ανάληψη τέτοιου είδους ευθυνών είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικές τόσο για την ανάπτυξη των συμπεριφορικών και κοινωνικών ικανοτήτων τους, όσο και σε γνωστικό και ακαδημαϊκό επίπεδο!

Τι λοιπόν μπορούμε να αφήσουμε να κάνουν τα παιδιά;

Ας δούμε:

  1. Μάζεμα των παιχνιδιών στη θέση τους. Μπορεί να γίνει ακόμα και παιχνίδι! Ένα χρονόμετρο στα 5 λεπτά, και τρέξιμο μέχρι να τελειώσουν όλα! Ο,τι πρέπει για παιδιά από 2 ετών.
  2. Ή ακόμα μάζεμα σε ένα κουτί. Δεν θέλουν να τα βάλουν στη θέση τους; Σας βρίσκουν δικαιολογίες του τύπου “Μα μαμά, και αύριο με αυτά θα παίξω!”; Υπάρχει λύση! Πάρτε μεγάλα καλάθια αποθήκευσης και κάθε βράδυ ρίξτε τα παιχνίδια μέσα στα καλάθια!
  3. Πλύσιμο αυτοκινήτου. Τίποτα δεν έχει περισσότερη πλάκα από έναν μπαμπά να πλένει το αυτοκίνητο με το 5χρονο παιδί του. Ειδικά όταν έχει καύσωνες, το παιχνίδι με το νερό είναι η τέλεια λύση!
  4. Στρώσιμο του τραπεζιού. Ακόμα κι αν φοβάστε να μεταφέρει τα γεμάτα με φαγητό πιάτα, μπορείτε να ζητήσετε να στρώσει το τραπεζομάντηλο, να μεταφέρει το ψωμί, να μοιράσει τις χαρτοπετσέτες σε κάθε θέση κτλ.
  5. Πλύσιμο των πιάτων. Μην τρομάζετε, δεν είναι επικίνδυνο! “Εγώ με τα παιδιά μου έχουμε μια καθιερωμένη ρουτίνα στο πλύσιμο των πιάτων. Μου δίνουν όλα τα γυάλινα για να τα βάλω στο πλυντήριο πιάτων και αφήνουμε όλα τα πλαστικά στο νεροχύτη για να τα πλένουν, να τα σκουπίσουν και να τα βάλουν στη θέση τους. Τους αρέσει πολύ και το κάνουν με χαρά!”
  6. Πλύσιμο των παιχνιδιών. Θα χρειαστείτε μόνο μια μεγάλη λεκάνη, νερό, σαπουνάδα και μια πετσέτα μπάνιου! Τα παιδιά θα παίξουν και ταυτόχρονα θα καθαρίσουν και τα παιχνίδια τους!
  7. Τακτοποιούμε τα παπούτσια. Το κάθε ζευγάρι στη σειρά ή ανά άτομο (ανάλογα πώς τα οργανώνεται στην παπουτσοθήκη σας)
  8. Πότισμα των φυτών. Είναι εύκολο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ζημιά και απόλυτα ασφαλές! Ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε και ένα μάθημα ανθοκομίας στα παιδιά σας, λέγοντας τα πώς ονομάζετε κάθε λουλούδι και τι ιδιότητες έχει
  9. Διπλώνοντας τα σιδερωμένα. Όταν σιδερώνετε, τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν οι μικροί σας βοηθοί που θα διπλώνουν τα σιδερωμένα!
  10. Αν δείτε οτι έχουν όρεξη μπορείτε να ζητήσετε ώστε να τα βάζουν και στη θέση τους.
  11. Οργάνωση ρουτίνας. Διαγράμματα με δουλειές του σπιτιού, με μαθήματα και δραστηριότητες ή ακόμα και με τις εξόδους σας! Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν έτοιμα εβδομαδιαία προγράμματα και κάθε Κυριακή, για παράδειγμα, να οργανώνετε την εβδομάδα σας!
  12. Καθαριότητα μπάνιου. Κι όμως, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν τα παιδιά όσο εσείς καθαρίζετε τη μπανιέρα και τη λεκάνη. Ζητήστε τους να ελέγξουν εάν υπάρχει εξτρά χαρτί υγεία εκεί που το κρατάτε, να γεμίσουν τη θήκη με το χαρτί υγείας, να αλλάξουν την πετσέτα των χεριών και του προσώπου ή ακόμα και να ξεσκονίσουν τα διακκοσμητικά (εάν έχετε) του μπάνιου.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή