Αντιμετωπίζοντας το στίγμα του δημόσιου θηλασμού…
«Γράφω συχνά για τα παιδιά και τους γονείς, αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι στην πραγματικότητα δεν είμαι μαμά – είμαι θεία – μία θεία που είναι δεμένη με τους ανιψιούς και τις ανιψιές της και βοηθάει πολύ στην ανατροφή τους. Σαν εναλλακτική μαμά θα έλεγα. Οπότε, πιστεύω ότι ξέρω αυτά που πρέπει να ξέρει μία μαμά,καθώς έχω ασχοληθεί με όλα τα μαμαδίστικα θέματα και έχω ζήσει νανουρίσματα για να μπορέσει να κοιμηθεί το μωρό, αρρώστιες και tantrums … Παρ’ όλα αυτά δεν έτυχε ποτέ να ασχοληθώ με το θέμα που διχάζει όλες τις μαμάδες… τον θηλασμό.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
Καμιά φορά φαίνεται τρελό ότι ο θηλασμός έχει συνδεθεί με ένα αρνητικό στίγμα. Είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με την εγκυμοσύνη, και όμως υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν αρνητικά ή ακόμη και αηδιάζουν. Θα έλεγα ψέματα αν δεν παραδεχόμουν οτι και εγώ ένιωθα άβολα κάποτε. Η αδελφή μου έχει 4 παιδιά και τα έχει θηλάσει όλα. Η αντίδρασή μου αρχικά όταν θήλαζε μπροστά μου ήταν «Θεέ μου, καλύψου!»
Γιατί ένιωθα έτσι; Δεν είναι οτι με ενοχλούσε η θέα του στήθους, καθώς και εγώ γυναίκα είμαι, έχω κι εγώ στήθος και μάλιστα όχι τόσο χρήσιμο όσο μιας μαμάς που το χρησιμοποιεί για να ταΐσει το μωρό της. Και δεν είμαι μόνο εγώ που ένιωθα έτσι – υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που νιώθουν το ίδιο πράγμα. Είναι τρελό, σωστά; Κι όμως υπάρχει ορισμός γι’ αυτό το συναίσθημα. Λέγεται κοινωνικό στίγμα. Υπάρχει ολόκληρη ιστορία πίσω από το στίγμα του θηλασμού και φτάνει μέχρι τους αρχαίους χρόνους.
Στην αρχαία Αίγυπτο, τη Ρώμη και την Ελλάδα, ο θηλασμός ήταν κάτι πάρα πολύ κοινό για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, όπου προσλάμβαναν παραμάνες να θηλάζουν τα μωρά αντί των μαμάδων. Ακόμη και μετέπειτα αιώνες η πρακτική αυτή των κατώτερων στρωμάτων ενέπνευσε τα ανώτερα στρώματα και την ακολούθησαν . Η χρήση των παραμάνων εξακολούθησε έως και τον 18ο αιώνα όπου και εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά , γιατί ο θηλασμός από γυναίκες που δεν ήταν οι μαμάδες των παιδιών συνδέθηκε με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νεογέννητων. Επειδή οι παραμάνες προέρχονταν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα πίστευαν οτι μέσω του στήθους περνούσαν ασθένειες από το ένα παιδί στο άλλο. Από τότε όλες οι μαμάδες ενθαρρύνονται περισσότερο να θηλάζουν οι ίδιες τα μωρά τους. Στο τέλος του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκε η φόρμουλα και έγινε η προτιμητέα μέθοδος σίτισης.
[babyPostAd]Ο θηλασμός έγινε ταμπού στην Αμερική και άλλες δυτικές χώρες εξαιτίας της αυξανόμενης σεξουαλικοποίησης του γυναικείου στήθους στο τέλος του 19ου και του 20ου αιώντα. Το στήθος της γυναίκας άρχισε να αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο με αποτέλεσμα η ιδέα ενός μωρού να τρώει από το στήθος έγινε αηδιαστική. Από τότε ο θηλασμός θεωρήθηκε ιδιωτική υπόθεση και οι γυναίκες άρχισαν να ντρέπονται.Παρά τον έντονο αρνητικό στιγματισμό, ο δημόσιος θηλασμός έχει επιστρέψει δυναμικά τα τελευταία 20-30 χρόνια με ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη που παρέχει.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bradley, υπάρχουν πολλά οφέλη από το θηλασμό, τόσο για το μωρό όσο και για την μαμά. Τα μωρά είναι σε θέση να λαμβάνουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και αντισώματα από το πρωτόγαλα, το προ-γάλα που αποθηκεύεται και καταναλώνονται από νεογέννητα κατά τις πρώτες 2-4 ημέρες μετά τη γέννηση. Μόλις το γάλα της μητέρας έρχεται, είναι φυσικά ισορροπημένο με τη σωστή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του βρέφους. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου για τα μωρά που θηλάζουν κατά τους πρώτους 6 έως 23 μήνες της ζωής τους. Συνιστάται να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους , και στη συνέχεια να γίνεται εισαγωγή στερεών τροφών παράλληλα με το θηλασμό. Τα παιδιά που είχαν θηλάσει ως βρέφη φαίνεται να έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη σχολική επιτυχία.
Υπάρχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα και στην υγεία της μητέρας. Ο θηλασμός φαίνεται να μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 6% και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών αλλά και τον διαβήτη τύπου 2, και επίσης βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.
Η αδελφή μου μου έχει πει ότι ένα απο τα βασικά οφέλη που έχει από τον θηλασμό είναι η ξεκούρασή της. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ετοιμάσει μια γυναίκα το γάλα μέσα στη νύχτα και μάλιστα πολλές φορές, και αυτό σημαίνει λιγότερος ύπνος. Με το θηλασμό η μητέρα δεν χρειάζεται να ξυπνάει μέσα στη νύχτα για να ετοιμάσει το γάλα του μωρού, απλά ξαπλώνει και παίρνει το μωρό μαζί της στο κρεβάτι. Επίσης είναι πολύ πιο οικονομικός τρόπος σίτισης του βρέφους, καθώς η φόρμουλα πρέπει να αγοραστεί, ενώ το μητρικό γάλα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Με όλα αυτά τα οφέλη του θηλασμού είναι εμφανές γιατί όλες οι μητέρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό στίγμα που δέχονται. Τώρα που είμαι πιο ενημερωμένη, θα κάνω κι εγώ το καλύτερο που μπορώ να μη στραβοκοιτάζω τις μαμάδες που θηλάζουν δημόσια, πράγμα που πιθανόν έχω κάνει στο παρελθόν. Ο θηλασμός δέχεται αναγνώριση, και μέσα από την εκπαίδευση και την κατανόηση, ελπίζω οι μαμάδες να νιώσουν σιγά σιγά ελεύεθρες να θηλάζουν δημόσια χωρίς τον φόβο της κριτικής.»
Πηγή: mommifried.com
Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή