Άλλος ένας λόγος για να πείτε «ναι» στο θηλασμό

Άλλος ένας λόγος για να πείτε «ναι» στο θηλασμό

θηλασμό

Τεράστιες αποδεικνύονται για άλλη μία φορά οι προστατευτικές ιδιότητες του θηλασμού, αφού σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έρχεται από την Αυστραλία, οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωράκια τους για ένα εξάμηνο έχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου.

[babyPostAd]Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Obstetrics and Gynecology», όσο μεγαλύτερο ήταν το χρονικό διάστημα που μία μαμά θήλαζε τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος, μέχρι τουλάχιστον τους 9 μήνες θηλασμού, μετά τους οποίους δεν υπήρχε σημαντικό πρόσθετο όφελος.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από 17 μελέτες από διάφορες χώρες, που αφορούσαν σε στοιχεία για περισσότερες από 26.000 γυναίκες που είχαν κάνει παιδί και από τις οποίες 9.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου.

Βρέθηκε ότι ο θηλασμός σχετίζεται με κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί, αλλά ποτέ δεν το θήλασαν.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Σούζαν Τζόρνταν του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου QIMR Berghofer Medical Research Institute στο Μπρισμπέιν, τόνισε ότι καθώς «ο καρκίνος της μήτρας γίνεται δυστυχώς όλο και συχνότερος, πρέπει να βρούμε τρόπους να τον προλάβουμε. Η νέα μελέτη μπορεί από μόνη της να μην πείσει τις γυναίκες να θηλάζουν, όμως συνεισφέρει στη γενικότερη εικόνα για τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από τον θηλασμό».

Φυσικά η έρευνα επισημαίνει ότι αν μία γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει, ή δεν θέλει, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει καρκίνο της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος επηρεάζεται από τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία μειώνονται στη διάρκεια του θηλασμού, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ακόμα ότι στα στοιχεία φάνηκε μείωση κατά 28% του καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που θήλαζαν και είχαν γεννηθεί μετά το 1950, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για γυναίκες που γεννήθηκαν πριν το 1950 ήταν αμελητέο, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορές στις πρακτικές θηλασμού από γενιά σε γενιά.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το διαβάσαμε στο : childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω;

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας