Θηλασμός με κάπνισμα ή καθόλου θηλασμός;

Θηλασμός με κάπνισμα ή καθόλου θηλασμός;

Θηλασμός με κάπνισμα

Τα στατιστικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δείχνουν πως οι γυναίκες καπνίστριες είναι περισσότερες από τους άντρες, φαινόμενο που συναντάται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. Σουηδία). Αν και οι αριθμοί δείχνουν να βελτιώνονται και τα ποσοστά να πέφτουν η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στις χώρες με τους περισσότερους καπνιστές και καπνίστριες.

[babyPostAd]Οι μεγαλύτεροι χαμένοι αυτής της κατάστασης, δεν είναι άλλοι από τα παιδιά. Εκτός ότι πολλά παιδιά μεγαλώνουν στο σπίτι τους ως παθητικοί καπνιστές, υποχρεώνονται να εισπνέουν και τον καπνό των “ξένων”, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού σε ανοιχτούς ή σε κλειστούς χώρους.

Τα παιδιά όμως είναι πιθανό να έχουν προσλάβει νικοτίνη από πολύ μικρότερη ηλικία ακόμα κι από τη βρεφική. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, εάν μια μητέρα είχε διακόψει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αλλά μετά τον τοκετό το ξαναξεκινήσει αυτό σημαίνει ότι καπνίζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η νικοτίνη που διαχέεται στον οργανισμό της γυναίκας επηρεάζει και το μητρικό γάλα,  με αποτέλεσμα να βλάπτει και την υγεία του παιδιού. Το μητρικό γάλα χάνει κατά 50% τα αντιοξειδωτικά στο αίμα, τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και συνεπώς σταματά να αποτελεί την απόλυτη φυσική ασπίδα που είναι.

Τα οφέλη του θηλασμού είναι αμέτρητα και το μητρικό γάλα το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί μια μητέρα να κάνει στο παιδί της, καθώς θωρακίζει τον οργανισμό του και το προστατεύει από σειρά ασθενειών (πχ λοιμώξεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα του αναπνευστικού, άσθμα κά). Προφανώς είναι κρίμα να “δηλητηριάζετε το δώρο αυτό και να επιβαρύνετε την υγεία σας.

Παρόλα αυτά, σε μια έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 1500 παιδιά, τα οποία είτε είχαν θηλάσει από μητέρες μη καπνίστριες, είτε από μητέρες καπνίστριες είτε δεν είχαν θηλάσει καθόλου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από το να μη θηλάσει καθόλου ένα παιδί είναι προτιμότερο να θηλάσει και η μητέρα να συνεχίζει να καπνίζει.

Αφήνοντας, για την ώρα, στην άκρη το αναμενόμενο αποτέλεσμα ότι όλα τα ευρήματα βγήκαν υπέρ των γυναικών που θήλασαν χωρίς να καπνίσουν, τα παιδιά που είχαν θηλάσει από μητέρες καπνίστριες ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από εκείνα που δεν θήλασαν καθόλου τα οποία παρουσίασαν πολύ νωρίς άσθμα και καρδιαγγειακά προβλήματα και ήταν και πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.

Το συμπέρασμα των μελετητών ήταν ότι ο θηλασμός ακόμα και σε συνδυασμό με το κάπνισμα είναι πάρα πολύ σημαντικός για τα παιδιά και οι γυναίκες δεν πρέπει να μπαίνουν καν στο δίλημμα για το αν θα το κάνουν ή όχι. Φυσικά, τους συστήνεται να κόψουν κάπνισμα αλλά δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση να μην θηλάσουν.

Παρόλα αυτά οι γιατροί αναφέρουν ότι τα τσιγάρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα πέντε την ημέρα και θα πρέπει να απέχουν 2 ώρες από τον επόμενο θηλασμό. Ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που η θηλάζουσα μητέρα θα καπνίσει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη χρειάζεται μιάμιση ώρα για να “κατακλύσει” το οργανισμό της πριν αποβληθεί.

Όπως και να έχει, μην αφήσετε μια κακή συνήθεια όπως το κάπνισμα να μπει ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας και να σας εμποδίσει να του προσφέρετε αυτό το πολύτιμο δώρο που λέγεται μητρικό γάλα. Ο θηλασμός μόνο οφέλη έχει να προσφέρει και σε εσάς σωματικά και ψυχολογικά, ενώ το τσιγάρο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Η μόνη λύση είναι να προσπαθήσετε να διακόψετε το κάπνισμα ή να συνεχίσετε τη “διακοπή” του από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλό θα κάνετε σε όλους!

Πηγή:   thilasmos.gr