Πώς να κάνετε μαλάξεις στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Οι μαλάξεις στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού βοηθούν στην καλύτερη ροή του γάλακτος προς το στόμα του μωρού. Η παρακάτω τεχνική των μαλάξεων είναι άκρως ωφέλιμη όταν το μωρό δε βάζει βάρος, έχει κολικούς, η μητέρα έχει πληγωμένες θήλες, το στήθος εμφανίζει μαστίτιδα ή πρηξίματα, ακόμη και όταν το μωρό κοιμάται πάνω στο στήθος.
Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία
[babyPostAd]Πως πρέπει να γίνονται οι μαλάξεις:
Πως πρέπει να γίνονται οι μαλάξεις στο στήθος της λεχώνας;
Υπάρχουν πολλές τεχνικές. Στην Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά θηλασμού είναι υψηλά και υπάρχει παράδοση διδασκαλίας στις τεχνικές θηλασμού, αναφέρονται πολλές τεχνικές μαλάξεων που διδάσκονται σε όλες τις λεχώνες.
Στον δυτικό κόσμο, ο Dr J Newman περιγράφει την τεχνική του ως εξής:
1. Η μητέρα, οποιαδήποτε και αν είναι η στάση θηλασμού, κρατάει με το ένα της χέρι το παιδί.
2. Η μητέρα με το ελεύθερό της χέρι υποστηρίζει τον μαστό, κάνοντας έναν κύκλο: ο αντίχειρας στο πάνω μέρος του μαστού, τα τέσσερα δάχτυλα στο κάτω του μέρος. Το χέρι βρίσκεται σε απόσταση και μακριά από την θηλή και την θηλαία άλω, κοντά στο θωρακικό τοίχωμα.Ένα πολύ συχνό δυστυχώς λάθος που κάνουν οι περισσότερες λεχώνες είναι να πιάνουν το στήθος τους με τον τρόπο του τσιγάρου, δηλαδή πολύ κοντά στην θηλή, πατώντας τον αδένα με τον δείχτη πάνω από την θηλή και το μεσαίο δάχτυλο κάτω από αυτήν. Το πιάσιμο αυτό του στήθους είναι λανθασμένο, δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα θα έπρεπε να αποθαρρύνεται από μαίες και παιδιάτρους που φροντίζουν λεχώνες. Οι επαγγελματίες υγείας θα έπρεπε να διδάσκουν τις μητέρες τον σωστό τρόπο στήριξης του στήθους με τα τέσσερα δάχτυλα από κάτω. Οι έγκυες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν θα έπρεπε να εξοικειώνονται με τον τρόπο πιασίματος του στήθους χρησιμοποιώντας κούκλα ήδη πριν την γέννηση του παιδιού.
3. Η μητέρα παρατηρεί το στόμα του μωρού: καταπίνει; Φυσικά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να προσπαθούμε να «πιάσουμε» κάθε γουλιά του μωρού. Από την άλλη μεριά όμως, οι λεχώνες χρειάζεται να μάθουν να παρατηρούν το βρέφος τους την ώρα που είναι στο στήθος. Δεν αρκεί απλά να πιάνει τη θηλή, το θέμα είναι τι κάνει όσο είναι εκεί. Και φυσικά δεν έχει καμία σημασία πόσα λεπτά της ώρας βρίσκεται το βρέφος στο στήθος, μπορεί να βρίσκεται πέντε λεπτά και να έχει πάρει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος, μπορεί και να βρίσκεται μία ώρα στο στήθος και να μην έχει πάρει ούτε γουλιά. Δεν κοιτάμε το ρολόι αλλά το παιδί! Η μητέρα λοιπόν παρατηρεί εάν το μωρό κάνει αργές, έντονες κινήσεις με το σαγόνι του και αν ακούγεται κατάποση.
4. Εάν το μωρό σταματάει να καταπίνει και απλά «πιπιλάει» στο στήθος τρεμουλιαστά ή με μικρές και συχνές κινήσεις του σαγονιού, η μητέρα μαλάσσει το στήθος της για να αυξήση την εσωτερική πίση σε ολόκληρο το μαστό. Δεν πρέπει να τρίβει τα δάχτυλά της στο δέρμα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ερυθρότητα. Απλά συνθλίβει το μαστό χωρίς να μεταφέρει τα δάχτυλα από τη θέση που βρίσκονται. Πιέζει και κρατά την πίεση. Όχι τόσο δυνατά που να πονάει και με προσοχή να μην επηρεάζεται το σχήμα της θηλαίας άλω (του σκουρόχρωμου τμήματος του στήθους που είναι κοντά ή μέσα στο στόμα του παιδιού). Με την διατήρηση αυτής της πίεσης, το μωρό συνήθως σε λίγα δευτερόλεπτα ξεκινάει και πάλι να καταπίνει – κάνοντας μεγάλο στόμα, έπειτα παύση, έπειτα κλείνοντας το στόμα. Η μητέρα λοιπόν χρησιμοποιεί την μάλαξη όταν το βρέφος πιπιλάει χωρίς να καταπίνει.
5. Η μητέρα διατηρεί την πίεση μέχρι το μωρό να σταματήσει να καταπίνει ακόμα και με την πίεση, οπότε η μητέρα ελευθερώνει το στήθος, ανοίγοντας τα δάχτυλα.
6. Ο λόγος που η μητέρα ελευθερώνει το στήθος είναι για να επιτρέψει το χέρι της να ξεκουραστεί και για να επιτρέψει στο μωρό να κάνει παύση, διάλειμμα.
7. Όταν το μωρό ξεκινήσει να πιπιλάει και πάλι, η μητέρα παρατηρεί: εάν δεν αρχίσει να καταπίνει ξεκινάει πάλι την πίεση στο στήθος.
8. Η μητέρα συνεχίζει στο ένα στήθος μέχρις ότου το μωρό σταματήσει να καταπίνει ακόμα και με μαλάξεις. Περιμένει αρκετά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν αποφασίσει να βγάλει το παιδί από το στήθος. Μπορεί μετά από μακρά παύση, το μικρό να ξεκινήσει πάλι το πιπίλισμα. Εάν δεν ξεκινάει το πιπίλισμα και δεν βγαίνει μόνο του από το στήθος, η μητέρα το βγάζει χρησιμοποιώντας το μικρό της δάχτυλο στο στόμα του μωρού.
9. Η μητέρα παρατηρεί για λίγο αν το μωρό δείχνει εκ νέου σημάδια πείνας. Αν ναι, προσφέρει τον άλλο μαστό και επαναλαμβάνει την διαδικασία.
10. Σε περίληψη: η μητέρα κάνει μάλαξη όταν το μωρό πιπιλίζει «μη θρεπτικά» χωρίς να καταπίνει. Η μητέρα περιμένει το μωρό να ξεκινήσει το πιπίλισμα, δεν κάνει μάλαξη όταν το μωρό δεν πιπιλάει και κάνει διάλειμμα. Το μωρό ξεκινάει, κάνει μη θρεπτικό πιπίλισμα, εάν αυτό σύντομα δεν γίνεται θρεπτικό πιπίλισμα, τότε ξεκινάει μαλάξεις.
Πηγή: 4moms.gr