Θηλασμός και γνωστική ανάπτυξη: είναι πιο έξυπνα τα παιδιά που θήλασαν;
Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά για το βρέφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάζει ένα μωρό, τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό του. Πέρα όμως από το πολύ σημαντικά οφέλη του μητρικού γάλακτος στην υγεία του παιδιού, επηρεάζεται και η γνωστική του ικανότητα; Είναι πιο έξυπνα τα παιδιά που έχουν θηλάσει από τα άλλα που τράφηκαν ως βρέφη με γάλα σε σκόνη; Αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο θηλασμός μπορεί να ενισχύσει την ευφυΐα, τη μνήμη, την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και γρήγορης αντίδρασης. Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;
Πλήθος άλλων μελετών όμως ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και τον δείκτη νοημοσύνης. Μία από αυτές συγκεκριμένα, ακολούθησε 14.000 παιδιά ως την ηλικία των 6.5 ετών. Όλα τους ήταν παιδιά που ως βρέφη θήλασαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον θηλασμό και τα μακροπρόθεσμα οφέλη του στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση η γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η ηρεμία της μητέρας, η σωστή διατροφή, το διάβασμα, η κλασική μουσική και η ήπια άσκηση μπορούν να δώσουν την ώθηση στις πνευματικές λειτουργίες του παιδιού. Φυσικά και μετά την γέννηση του παιδιού, είτε αυτό θηλάζει είτε όχι, το πόσο πολύ ασχολούμαστε μαζί του και με ποιον τρόπο, μπορεί να επηρεάσει την ευφυΐα του. Αν για παράδειγμα, διαβάζουμε δυνατά και καθαρά στο μωρό, ακούμε μαζί του μουσική, του μιλάμε για όλα όσα βλέπουμε στο πάρκο και στη βόλτα, ενισχύουμε σημαντικά τις πνευματικές του λειτουργίες.
Πηγή: Thilasmos.gr