Θηλασμός και τζίντζερ: αυξάνει το μητρικό γάλα; Πόσο ασφαλές είναι;

Θηλασμός και τζίντζερ: αυξάνει το μητρικό γάλα; Πόσο ασφαλές είναι;

θηλασμός φαγητό έγκυος

Το τζίντζερ είναι μια διατροφικά άριστη ρίζα. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά πολλά χρόνια σε γιατροσόφια για κάθε είδους αδιαθεσία, από στομαχικές διαταραχές μέχρι πονοκεφάλους, υπερκόπωση και άλλα. Κυκλοφορεί και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής αν και πάντα είναι προτιμότερη η «φυσική» εκδοχή του. Τι γίνεται όμως με το τζίντζερ και τον θηλασμό; Μπορεί το τζίντζερ να αυξήσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η θηλάζουσα μητέρα; Και πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του κατά την περίοδο του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος;

[babyPostAd]Το τζίντζερ θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα φυσικά φάρμακα. Λόγω της ξεχωριστής του γεύσης είναι συστατικό που αγαπά η κουζίνα και γι’ αυτό το βρίσκουμε σε πολλά αγαπημένα πιάτα ως «καρύκευμα». Το τζίντζερ όμως είναι και συστατικό που βρίσκουμε συνδυασμένο σε αφεψήματα όπως με το τσάι και άλλα βότανα. Πολιτισμοί της Ασίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκουν θεραπευτικές ιδιότητες στο τζίντζερ εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το τζίντζερ πιστεύεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αντιμετωπίσει φλεγμονές του οργανισμού.

Το τζίντζερ αυξάνει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος;

Σε κάποιες χώρες αμέσως μετά τον τοκετό δίνουν τζίντζερ στις γυναίκες προκειμένου εκείνες να δυναμώσουν πιο γρήγορα και να «συνέλθουν» από την ταλαιπωρία του τοκετού. Το τζίντζερ πράγματι θεωρείται ως ρίζα που αυξάνει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και αρκετές μητέρες το έχουν αναφέρει, ωστόσο δεν υπάρχει σχετική επιστημονική καταγραφή που να στοιχειοθετεί αυτόν τον ισχυρισμό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016, ανέφερε ότι το τζίντζερ είναι πιθανό να αυξάνει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος ωστόσο χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να λέμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα.

Επηρεάζει το τζίντζερ τη γεύση του μητρικού γάλακτος;

Εξαρτάται πάντα από την ευαισθησία του βρέφους, λένε οι ειδικοί. Το άρωμα και η γεύση συγκεκριμένων τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι βρέφη των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν συγκεκριμένα είδη όπως καρυκεύματα ή σκόρδο, ήταν πιο έτοιμα στο να καταναλώσουν αυτά τα είδη χωρίς πρόβλημα, όταν άρχισαν να τρέφονται και με άλλες τροφές πέρα από το μητρικό γάλα. Αν η θηλάζουσα μητέρα, καταναλώνει τζίντζερ –ή οποιαδήποτε άλλη τροφή με έντονη γεύση- και διαπιστώνει ότι το μωρό της αντιδρά στο μητρικό γάλα, δεν έχει παρά να διακόψει ώστε να διαπιστώσει αν όντως το τζίντζερ ήταν το πρόβλημα.

Είναι ασφαλές το τζίντζερ;

Δεν υπάρχουν σημαντικές αναφορές σχετικά με αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις εξαιτίας του τζίντζερ. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, μια μητέρα που πριν την εγκυμοσύνη είχε αλλεργία σε αυτό ή σε άλλα παρεμφερή, δεν έχει παρά να μην το δοκιμάσει, ειδικά σε αυτήν την ευαίσθητη φάση της ζωής της. Σε κάθε περίπτωση, μια μικρή δόση δεν θεωρείται πρόβλημα και φυσικά όλες τις απαντήσεις τις έχει ο γιατρός –γυναικολόγος και παιδίατρος-.

Πηγή: Thilasmos.gr