Θηλασμός: απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις που απασχολούν τη μητέρα
Όσο κι αν λέμε ότι ο θηλασμός είναι φύση για τη θηλάζουσα μητέρα και το βρέφος, δεν παύει να έχει δυσκολίες. Ειδικά οι γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, έχουν πολλές ερωτήσεις, πολλές απορίες και συχνά ανασφάλειες. Ας δούμε τις πιο κοινές ερωτήσεις γύρω από τον θηλασμό και τις απαντήσεις τους.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]-Γιατί με δυσκολεύει ο θηλασμός;
Ο θηλασμός είναι φύση της γυναίκας, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία αλλά ποτέ δεν ήταν εύκολος ειδικά για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά. Ο θηλασμός είναι κατάκτηση και χρειάζεται επιμονή, υπομονή και θέληση. Για κάποιες γυναίκες αυτή η διαδικασία της μάθησης του θηλασμού μπορεί να πάρει λίγο καιρό και για άλλες περισσότερο. Καμία γυναίκα πάντως, όσο και αν είναι φύση της γυναίκας ο θηλασμός, δεν γεννήθηκε ξέροντας εξ αρχής πώς να θηλάσει. Ο θηλασμός θέλει τον χρόνο του και καθώς είναι τόσο ωφέλιμος για το βρέφος αλλά και για τη μητέρα, χρειάζεται υπομονή και ησυχία.
-Υπάρχει τρόπος να βοηθήσω τους κολικούς του μωρού μέσω του θηλασμού;
Οι κολικοί των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν είναι εύκολο αν αποφευχθούν. Φυσικά και μπορεί το βρέφος να έχει ευαισθησίες σε τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι το γάλα, το μπρόκολο, η σοκολάτα, τα πικάντικα φαγητά, κάποια όσπρια και τα κρεμμύδια. Η θηλάζουσα μητέρα σαφώς και δεν θα αποκλείσει αυτές τις τροφές από τη διατροφή της, μπορεί όμως να περιορίσει την κατανάλωσή τους ή να φροντίσει ώστε να μην επαναλαμβάνονται συχνά μέσα στην κάθε εβδομάδα και να μην συνδυάζονται μεταξύ τους. Με τον καιρό η θηλάζουσα μητέρα θα καταφέρει να παρατηρήσει τι ήταν εκείνο που έφαγε και δεν προκάλεσε ή προκάλεσε κολικό στο μωρό της, ώστε να ελέγχει και καλύτερα τη διατροφή της.
-Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί των θηλών;
Οι τραυματισμοί των θηλών ένα μήνυμα μόνο «στέλνουν» στη θηλάζουσα μητέρα. Ότι κάτι δεν γίνεται σωστά με τον θηλασμό του βρέφους. Πώς αντιμετωπίζονται; Αλλάζοντας τη στάση του θηλασμού του βρέφους, ώστε να μην παιδεύεται για να θηλάσει. Ακόμη, μετά τον θηλασμό, η θηλάζουσα πρέπει να πλένει το στήθος της και να το αφήνει να στεγνώνει καλά. Να αποφεύγει τους πολύ στενούς στηθόδεσμους, τα συνθετικά υφάσματα και τα πολύ στενά ρούχα. Αν παρά την αλλαγή στάσης, εξακολουθούν οι τραυματισμοί, τότε η θηλάζουσα πρέπει να απευθυνθεί σε σύμβουλο θηλασμού.
-Μπορώ να θηλάσω αν δεν θήλασα τα μεγαλύτερα παιδιά μου;
Φυσικά και μπορεί να θηλάσει μια μητέρα που δεν θήλασε τα μεγαλύτερα παιδιά της. Το στήθος παράγει γάλα ανεξάρτητα από το τι έγινες σε προηγούμενες εγκυμοσύνες και γέννες.
-Πώς θα ξέρω αν έχει θηλάσει επαρκώς το μωρό μου;
Ένα βρέφος που έχει θηλάσει επαρκώς, δείχνει ήρεμο, χορτασμένο και νυστάζει. Αν είναι σε ένταση και γκρινιάζει όπως γκρίνιαζε πριν τον θηλασμό, τότε πιθανόν να μην έχει θηλάσει επαρκώς. Το στήθος μετά τον θηλασμό θα πρέπει να έχει πιο μαλακή αίσθησης και να το αισθάνεται η θηλάζουσα ελαφρύτερο. Το μωρό που θηλάζει επαρκώς λερώνει περίπου 6-8 πάνες την ημέρα. Φυσικά, το πόσο σωστά θηλάζει γενικότερα το βρέφος, είναι κάτι που το αξιολογεί ο παιδίατρος από τη γενική εικόνα του βρέφους.
Πηγή: thilasmos.gr