Tips θηλασμού όταν το μωρό σας βγάζει δόντια
Τα πάλλευκα και αστραφτερά μικροσκοπικά δοντάκια του μωρού σας, μπορεί να μοιάζουν γλυκούτσικα και αθώα αλλά στον θηλασμό μπορούν να είναι πραγματικό βάσανο. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν το μωρό είναι στη φάση που βγάζει δόντια και λιγότερο όταν πια τα έχει βγάλει. Ακούγεται κάπως παράξενο, όμως σκεφθείτε ότι όταν τα δόντια του «σκάνε», τα ούλα του είναι σε πραγματικό βάσανο και το μόνο που το ανακουφίζει είναι να δαγκώνει ό,τι βρίσκει μπροστά του για να παρηγορήσει την ενόχλησή του. Το μωρό σας την περίοδο που βγάζει δόντια, δεν αποκλείεται να θέλει να θηλάζει περισσότερο γιατί πολύ απλά με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζει το στόμα του. Για εσάς όμως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται σοβαρό τραυματισμό των θηλών. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μην τραυματίσετε τις θηλές σας και να μην χρειαστεί να διακόψετε τον θηλασμό. Αν ένα μωράκι εμφανίζει τα πρώτα του νεογιλά δοντάκια από τον 3ο μήνα της ζωής του και μετά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ νωρίς για να διακόψετε τον θηλασμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ως απαραίτητο τον αποκλειστικό θηλασμό, τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα ενώ όπως αναφέρει, τον θεωρεί ζωτικής σημασίας και για τη συνέχεια σε συνδυασμό και με άλλες τροφές. Τα οφέλη του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα και για εσάς και για το μωρό σας.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Tips θηλασμού όταν το μωρό σας βγάζει δόντια
-Πριν τον θηλασμό, δώστε του κάτι να μασήσει. Πιθανόν ένα παιχνιδάκι από αυτά που ενδείκνυνται για μάσηση. Μπορείτε ακόμη να του δώσετε ένα δροσερό κομμάτι ύφασμα όπως αποστειρωμένη γάζα.
–Κάντε μασάζ με το δάχτυλό σας στα ούλα του πριν θηλάσετε.
-Ρωτήστε τον παιδίατρο ή τον οδοντίατρο τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μην αισθάνεται ενόχληση το μωρό σας στα ούλα του. Αν το μωρό σας δεν πονάει ή δεν αισθάνεται κάποια ενόχληση, πιθανόν δεν θα δαγκώνει κατά τον θηλασμό.
–Αλλάξτε στάσεις αν διαπιστώνετε ότι οι θηλές σας πληγώνονται και βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θηλάζει σωστά.
–Αν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει, συνεχίστε να του δίνετε το στήθος σας αλλά χωρίς να το πιέζετε να θηλάσει. Αν επιμένει, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε το γάλα σας με ένα θήλαστρο και να του το δίνετε με το μπουκάλι ώστε να μην χάσετε τη σειρά σας στον θηλασμό.
–Μην χρησιμοποιείτε πάνω στα ούλα του μωρού σας σκευάσματα φαρμακευτικά ή γιατροσόφια που σας είπαν άτομα που δεν είναι γιατροί. Μόνο ό,τι σας συμβουλεύσει ο παιδίατρος ή ο οδοντίατρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.
-Αν τα προβλήματα επιμένουν ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου θηλασμού.
Πηγή: thilasmos.gr