Παρόλο που ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, η τεχνική του μαθαίνεται και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για εσάς και το μωρό σας μέχρι να τα καταφέρετε. Οι απορίες σας σίγουρα θα είναι πολλές. Εδώ, λοιπόν, σας απαντάμε στις 25 πιο συχνές απορίες που μπορεί να ταλανίζουν το κεφάλι σας σχετικά με το θηλασμό!
1ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ “ΑΠΟΒΑΛΩ” ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΛΑΨΩ ΤΟ ΜΩΡΟ;
Όταν πίνετε αλκοόλ, αυτό δε συγκεντρώνται μόνο στο στήθος σας και μένει εκεί. Αντ ‘αυτού, το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα σας με τον ίδιο ρυθμό που πηγαίνει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν φεύγει από την κυκλοφορία του αίματός σας – συνήθως περίπου δύο ώρες αργότερα για κάθε ποτήρι – μόνο τότε αποβάλλεται από το μητρικό γάλα σας. Με άλλα λόγια, τεχνικά μπορείτε να πιείτε όσο θέλετε, αλλά μετά πρέπει να περιμένετε κάποιες ώρες για να θηλάσετε, ώστε ο οργανισμός σας να έχει αποβάλει όλο το αλκοόλ.
2ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ… ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Το χρώμα του γάλακτός σας μπορεί πραγματικά να αλλάξει ανάλογα με το τι τρώτε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε πολλά καρότα, το γάλα σας μπορεί να είναι ελαφρώς πορτοκαλί. Ή πράσινο, αν τρώτε, ας πούμε, πολύ σπανάκι. Εάν είναι κόκκινο, ροζ, καφέ ή μαύρο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι αίματος. Συχνά προκαλείται από τραυματισμένες θηλές και δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά αξίζει να το εξετάσετε για να είστε σίγουρη.
3ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙΣ 500 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ;
Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να επιδιώκουν να παίρνουν επιπλέον 300 με 500 θερμίδες την ημέρα από τη στιγμή που θηλάζουν πολύ και καταναλώνουν ενέργεια. Ακόμα, είναι σημαντικό να συντονίσετε την όρεξή σας, καθώς ο θηλασμός μπορεί να σας δημιουργεί την ιδέα ότι πεινάτε διαρκώς καθώς επίσης και να προσέξετε να μην τρώει το μωρό σας περισσότερο από το συνηθισμένο.
4ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΝΤΛΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;
Όσο πιο σύντομα θέλετε εσείς. Αν και οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε να ξεκινήσει το μωρό σας να πίνει γάλα από το μπουκάλι για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, οπότε και θα αισθάνεται ακόμα πιο άνετα. Πάντως, είναι καλό να αρχίσετε τη συλλογή γάλακτος στις τρεις πρώτες εβδομάδες, ώστε να έχετε προμήθεια, αλλά και για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτός σας συνολικά.
5ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;
Εξαρτάται από την αντλία που επιλέγετε. Ωστόσο, οποιαδήποτε αντλία και αν προτιμήσετε θα πρέπει απαραιτήτως να αποστειρώσετε κάθε κομμάτι της. Μετά από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων για να πλύνετε τα πάντα.
6ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ;
Θα χρειαστεί να αποστειρώσετε κάθε φιάλη που έρχεται σε επαφή με το μητρικό γάλα σας για αυτήν την αρχική χρήση. Μετά από αυτό, μπορείτε να αποθηκεύσετε φρέσκο μητρικό γάλα στο ψυγείο για τέσσερις έως οκτώ ημέρες. Εάν αντλείτε περισσότερο από όσο πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε μέσα σε μία εβδομάδα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα στον καταψύκτη αμέσως μετά την άντληση και για 6 μήνες.
7ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΩ ΤΟ ΓΆΛΑ ΠΟΥ ΠΑΓΩΝΩ;
Είναι έξυπνο να παγώσετε το γάλα, αφού το έχετε χωρίσει σε δόσεις, υπολογίζοντας περίπου πόσο χρειάζεται την κάθε φορά το μωρό σας. Αφού το μητρικό γάλα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 ώρες, αλλιώς πρέπει να πεταχτεί. Το αποψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 24 ώρες. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη.
8ΠΩΣ ΞΕΠΑΓΩΝΩ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;
Για άμεση χρήση, η απόψυξη του κατεψυγμένου μητρικού γάλακτος είναι πολύ απλή. Τοποθετείτε σε ένα μπολ με ζεστό νερό το σακουλάκι με το παγωμένο γάλα και το αφήνετε να ξεπαγώσει. Εάν έχετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να το ξεπαγώσετε στο ψυγείο μια νύχτα. Χρειάζεται συνήθως 12 ώρες. Ποτέ μην επιχειρήσετε να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων. Δεν είναι καθόλου ασφαλές.
9ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΩ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ;
Μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό σκεύος που ζεσταίνει τα μπουκάλια με το γάλα, είτε μπορείτε να βάλετε το μπουκάλι σε τρεχούμενο νερό βρύσης, το οποίο να πλησιάζει τη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.
10ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΩ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΑΨΥΞΕΙ;
Καλύτερα να μην το δοκιμάσετε. Δώστε στο μωρό σας είτε το ένα είτε το άλλο.
11ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ…ΜΕΡΗ! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Το λίπος πάντα ανεβαίνει στην κορυφή, γι ‘αυτό και το μητρικό σας γάλα φαίνεται σαν να αποτελείται από στρώματα όταν βρεθεί στο ψυγείο. Πριν ταΐσετε το μωρό σας, ανακινήστε ελαφρά το μπουκάλι- όχι δυνατά γιατί το γάλα χάνει τη θρεπτική του αξία- και τότε θα γίνει ομοιόμορφο.
12ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΠΟΥΝΙ;
Πιθανόν να έχει μια περίσσεια λιπάσης, το οποίο είναι ένα ένζυμο που συνήθως βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα και βοηθά στη διάσπαση του λίπους γάλακτος, ώστε να είναι καλά αναμεμειγμένο και εύπεπτο. Το κακό είναι ότι η υπερβολική παραγωγή του μπορεί να προκαλέσει μυρωδιά ή γεύση σαπουνιού στο γάλα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλαγή είναι ήπια και τα μωρά δεν το παρατηρούν.
13ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΛΩ ΓΑΛΑ;
Αν δεν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε επίσης να κοιμηθείτε και να παραλείψετε την περίοδο άντλησης. Ο θηλασμός έχει να κάνει καθαρά με την προσφορά στο μωρό σας και τη ζήτηση από αυτό και το σώμα σας θα προσαρμοστεί από μόνο του όσο το μωρό σας παίρνει τον υπνάκο του.
14ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΤΡΟΦΗ;
Πρόκειται για μία μαμαδίστικη τακτική κατά την οποία προλαβαίνετε τη βραδινή πείνα του μωρού σας και το ενθαρρύνετε να θηλάσει προτού πέσει για ύπνο. Καθώς τα περισσότερα μωρά δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα μέχρι την ηλικία των έξι μηνών (ή και περισσότερο), αυτός ο θηλασμός τα βοηθάει να πάρουν θερμίδες που θα τα κρατήσουν χορτάτα μέχρι το πρωί.
15ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΩ ΓΑΛΑ;
Πρέπει να αντλείτε κάθε δύο έως τρεις ώρες στην αρχή, υποθέτοντας ότι το μωρό σας τρέφεται μόνο από το μητρικό σας γάλα. Κάθε φορά που αντλείτε γάλα θα πρέπει να αδειάζουν τα στήθη σας, οπότε θα σας παίρνει περίπου 15-20 λεπτά κάθε φορά.
16ΑΝ ΞΕΧΑΣΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΩ ΓΑΛΑ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;
Το να παρακάμψετε μία φορά την άντληση γάλακτος δε έχει επιπτώσεις στην παραγωγή σας. Ωστόσο, αν συμβαίνει αρκετές φορές κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν να μειωθεί η ποσότητα γάλακτος που παράγετε. Με άλλα λόγια, κρατήστε το χρονοδιάγραμμά σας όσο καλύτερα μπορείτε, αλλά μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας αν ξεχαστείτε μία φορά!
17ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΤΡΟΦΗ;
Καλό είναι να αρχίσετε τις στέρεες τροφές μεταξύ του τέταρτου και του έκτου μήνα ζωής του μωρού σας. Αρχικά, ξεκινήστε με ένα γεύμα την ημέρα.
18ΠΩΣ ΟΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΟΥ;
Κατά το πρώτο έτος, οι στέρεες τροφές τείνουν να αποτελούν περίπου το 25% της διατροφής του μωρού σας με την πάροδο του χρόνου. Καλό είναι, βέβαια, να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας προτού το ταΐσετε με στερεά συστατικά. Ένας καλός κανόνας είναι να θηλάζετε και μία ώρα αργότερα να του δίνετε στέρεη τροφή. Το μωρό σας πρέπει φυσικά να αρχίσει να εξισορροπεί την πρόσληψη γάλακτος με τα στερεά τρόφιμα.
19ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ;
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του ιστού του μαστού που σηματοδοτεί μια μόλυνση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, οίδημα και πυρετό. Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε αρκετά αδύναμη.
20ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΗ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για τη μαστίτιδα: ο άτσαλος τρόπος με τον οποίο θηλάζει το μωρό σας και σας δαγκώνει, η απότομη διακοπή του θηλασμού, οι τραυματισμένες θηλές που προκαλούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη πρόληψη είναι να ακολουθείτε ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής και άντλησης. Είναι, επίσης, σημαντικό να εναλλάσσετε τα στήθη και να ξεκινάτε μία από το ένα μία από το άλλο κάθε φορά που θηλάζετε.
21ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Εάν έχετε μαστίτιδα, συνήθως ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ένα αναλγητικό (και, περιστασιακά, ένα αντιβιοτικό) που είναι αντιφλεγμονώδες, καθώς επίσης θα σας δώσει και συμβουλές να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε Λάβετε υπόψη σας ότι πρέπει να θηλάζετε ακόμα για να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος, καθώς αυτό- μαζί με το ντους και το μασάζ στο στήθος σας-μπορεί πραγματικά να επιταχύνει την αποκατάσταση.
22ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ;
Ναι, στην πραγματικότητα θα πρέπει να συνεχίσετε να θηλάζετε ακόμα κι αν έχετε ένα κρύωμα, πονόλαιμο, πυρετό, γρίπη, κοιλόπονο, ακόμα και δηλητηρίαση. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο να σας πει κάποιος να σταματήσετε να θηλάζετε, επειδή είστε άρρωστη, αλλά σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να είστε ήσυχες. Επίσης, φροντίστε να υπενθυμίσετε ότι θηλάζετε, ώστε να μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που δεν επηρεάζουν την υγεία του μωρού σας.
23ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΩ;
Αυτό εξαρτάται καθαρά από εσάς. Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι ο θηλασμός για δύο μόνο μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) στο μισό. Το καλύτερο, πάντως, είναι να θηλάζετε 12 μήνες με σκοπό την προστασία των βρεφών από ασθένειες. Ακόμα, πρέπει να κάνετε ό, τι καλύτερο για εσάς και το σώμα σας και για το πρόγραμμά σας. Επίσης, πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι ο θηλασμός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι γενετικός, δηλαδή μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε μόνη σας για πόσο διάστημα θα θηλάζετε το μωρό σας.
24ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ. ΤΙ ΚΑΝΩ;
Θα πρέπει να παραλείπετε να θηλάζετε μία φορά κάθε 3 με 7 μέρες, όταν αποφασίσετε να διακόψετε το θηλασμό. Κι αυτό, γιατί έτσι επιτρέπετε στο γάλα σας να μειωθεί με έναν φυσιολογικό ρυθμό, γεγονός που θα σας κάνει τη διαδικασία απογαλακτισμού πιο εύκολη. Όταν παρακάμπτετε μια διαδικασία θηλασμού, μπορείτε να δώσετε ένα σνακ στο μωρό σας για να το ξεγελάσετε.