Ο πρώτος θηλασμός: Οδηγός επιτυχίας

Ο πρώτος θηλασμός: Οδηγός επιτυχίας

Ο πρώτος θηλασμός

Μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας είναι ο θηλασμός. Επειδή, όμως, κάθε αρχή μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολίες ή απορίες, δείτε έναν mini οδηγό για τις πρώτες ημέρες του θηλασμού και για το τι θα χρειαστεί να προσέξετε. 

Η πρώτη φορά που θα μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας είναι όταν το κρατήσετε αγκαλιά στο μαιευτήριο. Αρχικά το σώμα σας θα παράγει μικρές ποσότητες γάλακτος, το πρωτόγαλα, που προστατεύει το νεογνό μεταφέροντας σε αυτό έτοιμα αντισώματα.

Το στόμα του μωρού δεν πρέπει να καλύπτει μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω (όλο το σκουρόχρωμο σημείο γύρω από τη θηλή). Ο θηλασμός χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, επομένως μην αγχώνεστε αν το μωρό σας δεν μπορεί να βρει ή να παραμείνει αρκετά στη θηλή. .

“Ο μακροχρόνιος θηλασμός κάνει τα παιδιά εξαρτημένα” και άλλοι τέτοιοι μύθοι!

Επειδή δεν πρόκειται για επώδυνη διαδικασία, αν πονάτε σημαίνει πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Αν πονάτε, διακόψτε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας και δοκιμάστε ξανά.

Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας τόσο περισσότερο γάλα παράγετε. Παρακολουθήστε το μωρό σας για να αναγνωρίζετε τα πρώτα σημάδια πείνας, π.χ. ψάχνει με το στόμα του, κάνει ήχους σαν να πιπιλάει ή προσπαθεί να βάλει τα χεράκια του στο στόμα. Το κλάμα είναι ένα το τελευταίο σημάδι της πείνας και γενικά θα ήταν καλύτερο να το θηλάζατε πριν αρχίσει να κλαίει. Για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρώει αρκετά, ξυπνήστε το μόνο αν έχουν περάσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο τάισμα.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και να ενυδατώνεστε επαρκώς.Δοκιμάστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα και να πίνετε πολλά υγρά. Ωστόσο αν εντοπίσετε ότι κάποιο φαγητό πειράζει το μωρό, π.χ. του πέφτει βαρύ, περιορίστε το.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο θηλασμός δεν είναι εξαρχής εύκολη διαδικασία. Συνηθισμένα προβλήματα είναι το βαρύ και γεμάτο στήθος, οι πληγωμένες θηλές ή η μαστίτιδα. Αν δεν νιώθετε άνετα κατά τον θηλασμό ή αν πονάτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νυχτερινός θηλασμός: Είναι τελικά τόσο σημαντικός;

Θηλασμός: Από ποιες λοιμώξεις προστατεύει το βρέφος