Γνωστή ηθοποιός θηλάζει ακόμη τον 2.5 ετών γιο της και δεν σκοπεύει να σταματήσει!
Ο θηλασμός πέρα από το πρώτο έτος του παιδιού αναφέρεται συνήθως ως “Παρατεταμένος Θηλασμός». Εγώ αμφισβητώ τον όρο “παρατεταμένος θηλασμός”, δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον θηλασμό και μετά από τα 2 χρόνια. Ο γιος μου είναι σήμερα 2,5 χρονών και είναι περίεργο για εμένα να σκέφτομαι ότι τώρα πια θα μου κρεμάσουν την ταμπέλα του “παρατεταμένου θηλασμού”. Εμένα μου φαίνεται ακόμη μωρό το παιδί μου. Για εμένα εξαρτάται από πολλά πράγματα η διακοπή του θηλασμού. Με το να πίνει γάλα από το στήθος μου, είναι σίγουρα η αγαπημένη του δραστηριότητα και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι για πολύ ακόμη!.
Ο Bodhi τρώει τα πάντα από στερεες τροφές και θηλάζει κυρίως για την άνεση, την αίσθηση της σύνδεσης μαζί μου , καθώς και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του. Μερικοί πιστεύουν ότι όταν εισάγονται στερεές τροφές ο θηλασμός δεν προσφέρει τίποτα θερμιδικά, και έτσι ξεκινούν διαδικασία απογαλακτισμού. Προσωπικά, θέλω ο Bodhi να επιλέξει το χρονικό διάστημα που θα θηλάζει. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να φανταστώ τη διακοπή του θηλασμού, στην πραγματικότητα, ο απογαλακτισμός είναι κάτι που στα μάτια μου φαντάζει πραγματικά λυπηρό.
Ακόμη κι αν το δούμε από άποψη ευκολίας, ο θηλασμός είναι το μόνο μέσον που τον ηρεμεί τόσο γρήγορα. Τις στιγμές που είναι γκρινιάρης, ξέρω οτι το μόνο πυ χρειάζεται για να ηρεμήσει είναι το στήθος μου. Και αυτό κάνει την ανατροφή των παιδιών τόσο ευκολότερη.
Οι κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος μια γυναίκας που θηλάζει το “μεγάλο¨παιδί της μπορεί να είναι τεράστια. Ξέρω γυναίκες που σταματούν τον θηλασμό μόνο για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Από περίεργα βλέμματα, ψιθύρους και άσχημα σχόλια, μέχρι τα όρια του εκφοβισμού. Νομίζω ότι εάν η γυναίκα είναι εξοπλισμένη με αυτοπεποίθηση και γνωρίζει τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία από επιστημονική σκοπιά τότε ίσως να αισθάνονται αρκετά δυνατή για να συνεχίσει το θηλασμό και μετά τα 2 χρόνια του παιδιού.
Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία μόλις τώρα αρχίζουν να έρχονται στο φως. Ο θηλασμός προστατεύει από το καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση, τις παιδικές λοιμώξεις αυτιών και τα στραβά δόντια. Σύμφωνα με τον Dr. Katherine A. Dettwyler, ανθρωπολόγο και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Delaware: “Όσο περισσότερο θηλάζει ένα παιδί μεγαλώνει το επίπεδο του IQ βοηθώντας το να έχει καλύτερους βαθμούς στο σχολείο.” «Μετά από έρευνα χρόνων η Dettwyler κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος που πρέπει να θηλάζει μια γυναίκα τα παιδιά της είναι οι ηλικίες 2,5-7 ετών, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ανάπτυξη του παιδιού, τα κιλά του, την στοματική του υγιεινή και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να διακόψουν το θηλασμό!
Ελπίζω ότι σιγά σιγά η κοινωνική πίεση θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Ο θηλασμός είναι μια όμορφη, φυσική, βιολογική διαδικασία και αν είστε μια γυναίκα που κατάφερε να θηλάσει θα πρέπει να ξέρετε οτι είστε πολύ τυχερή! Ελπίζω ότι οι απόψεις τις κοινωνίας δεν θα επηρεάσουν το ταξίδι του θηλασμού σας. Αν θηλάζετε και εσείς τα παιδιά σας όπως και εγώ, απλά ακούστε τη μητρική φωνή μέσα σας!
Πηγή: yourzenmama.com