Αναρρώνοντας από την καισαρική τομή
από την Ιωάννα Μίχαλου
με τη συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού-Γυναικολόγου, Αγαμέμνονα Δρακονταειδή
Η καισαρική απαιτεί να μείνεις λίγο παραπάνω στην κλινική, συνήθως 4 νύχτες, ώστε να είναι εντελώς ασφαλής η επιστροφή στο σπίτι. Οι πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο θα συνοδεύονται από κούραση, ίσως ναυτία, ζάλη και τάση προς έμμετο. Ο γυναικολόγος και ο αναισθησιολόγος θα είναι συνεχώς στο πλευρό σου για να σου παρέχουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα κατευνάζουν τον πόνο και θα ανακουφίζουν από διάφορα συμπτώματα. Σε περίπτωση επισκληριδίου αναισθησίας μπορεί να παρατηρηθεί κνησμός, κάτι τέτοιο θα αντιμετωπιστεί από τον αναισθησιολόγο.
Μπορεί να αισθανθείς πόνο, ειδικά όσο περνούν οι ώρες, κυρίως στο σημείο της τομής. Καλό είναι να ενημερώνεις το γιατρό ή τις μαίες για να σου παρέχουν αναλγητικά.
Αν επιθυμείς να θηλάσεις, που συστήνεται από όλους τους γυναικολόγους, θα πρέπει να γίνει σύντομα, μέσα στην ίδια ημέρα. Ο θηλασμός έχει πολλαπλά πρακτικά και ψυχολογικά οφέλη για σένα και το μωρό σου και το γεγονός ότι έχεις κάνει καισαρική δεν επηρεάζει το γεγονός ότι είσαι έτοιμη από την πρώτη κιόλας ώρα να προσφέρεις στο μωρό σου γάλα, το μωρό θα το βάλουν στο στήθος σου ακόμα και μέσα στο χειρουργείο μόλις γεννηθεί.
Τι δεν πρέπει να πείτε ΠΟΤΕ σε μια μαμά που έκανε καισαρική!
Τις πρώτες ώρες θα ουρείς μέσω ουροκαθετήρα, στη συνέχεια όμως θα μπορείς να επισκέπτεσαι κανονικά την τουαλέτα, με λίγη δυσκολία στο σήκωμα από το κρεβάτι λόγω της τομής, κάτι που θα βελτιώνεται όσο περνούν οι μέρες. Κάποια στιγμή θα θέλεις και πρέπει να έχεις κένωση και υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς δυσάρεστα τις πρώτες φορές, καθώς η τομή σου θα σε ενοχλεί κατά τη διαδικασία.
Από τον κόλπο θα έχεις λόχια, ροή αίματος, όπως η περίοδος.
Καλό είναι να περπατάς όσο μπορείς. Οι πρώτες βόλτες ίσως συνοδεύονται από «τράβηγμα» στην περιοχή της τομής.
Μη σηκώνεις βάρος και μην κουράζεσαι. Όσο είσαι στο μαιευτήριο θα πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από το χειρουργείο. Ζήτησε βοήθεια από το προσωπικό της κλινικής για ό,τι χρειαστείς, ώστε να μην επιβαρύνεις τον εξουθενωμένο οργανισμό σου.
Το φαγητό της κλινικής είναι το κατάλληλο για να μη σε βαρύνει και να σου δώσει την κατάλληλη ενέργεια. Συνέχισε να τρως καλά και υγιεινά και μετά την επιστροφή σου στο σπίτι, αποφεύγοντας τα βαριά και πικάντικα φαγητά.
Σε λίγο καιρό θα είσαι μια χαρά και κάθε πόνος της τομής θα ανήκει στο παρελθόν. Ο γιατρός σου θα είναι δίπλα σου στην ανάρρωση και θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα για να ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή με το μωρό σου!
Πηγή: dearmom.gr