Baby Led Weaning: Σημαντικές Συμβουλές Ασφαλείας
4 κανόνες ασφαλείας για την εισαγωγή τροφών με την μέθοδο του Baby Led Weaning.
[babyPostAd]To Baby Led Weaning (BLW) είναι μια ολοένα αυξανόμενη επιλογή πολλών μαμάδων ως προς την εισαγωγή στερεών τροφών στην σίτιση του παιδιού τους. Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να πειραματιστούν με την στερεά τροφή περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, εφόσον πληρούν κάποιες προυποθέσεις (π.χ. διπλασιασμός βάρους γέννησης, καλός έλεγχος κεφαλιού, ικανότητα να ρολάρει ή να σηκώνεται όρθιο στηριζόμενο σε κάποιο έπιπλο κοκ.).
Στο BLW οι γονείς αφήνουν στο μωρό την πρωτοβουλία να τραφεί μόνο του προσφέροντας, όχι αλεσμένη τροφή, αλλά κομμάτια τροφής στο μέγεθος της γροθιάς του, ώστε να μπορεί να τα πιάσει και να τα διαχειριστεί. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται λογική και απόλυτα ασφαλής, εφόσον ακολουθούνται όλοι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Ποιοι είναι αυτοί;
- Να είστε πάντα παρόν/ούσα. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε μαζί με το παιδί σας όση ώρα τρώει για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου. Ωστόσο, εάν το βλέπετε να δυσκολεύεται να βάλλει το φαγητό στο στόμα, αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να το βοηθήσετε. Το μωρό θα αναπτύξει τις δεξιότητές του με τον δικό του ρυθμό και εάν είναι ανέτοιμο να φάει δεν πρέπει να το εξαναγκάσετε, ώστε να κρατήσετε τον κίνδυνο πνιγμού στο ελάχιστο.
- Να έχετε το μωρό σε όρθια θέση.Το μωρό σας πρέπει να σιτίζεται ενώ βρίσκεται καθισμένο σε ειδικό καρεκλάκι, ώστε τα τρόφιμα που δεν μπορεί να καταπιει να πέσουν προς τα εμπρός και έξω από το στόμα.
- Να φροντίζετε για την σωστή υφή και το μέγεθος.Όπως είπαμε, τα τρόφιμα που προσφέρετε θα πρέπει να είναι σε μέγεθος γροθιάς για να μπορεί να τα πιάνει και να κόβει κομμάτια. Προτιμήστε μακρόστενα κομμάτια τροφής (στο σχήμα περίπου της τηγανιτής πατάτας). Φυσικά, τα πιο σκληρά τρόφιμα θα πρέπει να τα μαγειρεύετε ελαφρώς ώστε να μπορούν να μασηθούν. Το κρέας καλό είναι να το προσφέρετε σε μεγάλα κομμάτια, ώστε αρχικά να το κρατούν και να ρουφούν τους χυμούς του.
- Ακολουθήστε όλους τους κανόνες για τις απαγορευμένες τροφές. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποφύγετε τροφές που περιέχουν κίνδυνο πνιγμού (π.χ. φυστίκια), fast food και μέλι. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχετε εξονυχιστικά τις τροφές για κοκκαλα. Για τον έλεγχο εκδήλωσης αλλεργίας, μην ξεχνάτε να εισάγεται μία νέα τροφή κάθε τρεις ημέρες.
SOS Tip: Πριν ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας, ειδικά εάν το μωρό σας είναι γεννημένο πρόωρα ή έχει οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να χειριστεί το φαγητό με ασφάλεια ή να μεταβολίσει κάποια ομάδα τροφών.