Διακοπές και τηλεόραση: Πόση πρέπει να βλέπουν τα παιδιά;
Μετά το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, τα παιδιά απολαμβάνουν μερικούς μήνες πλήρους ανεμελιάς που συνήθως σημαίνει θάλασσα και παιχνίδι. Δυστυχώς όμως δεν έχουν όλα τα παιδιά καθημερινή πρόσβαση στη θάλασσα και στο παιχνίδι ή ακόμη κι αν έχουν μερικά φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στην τηλεόραση και στον υπολογιστή.
Αυτό όμως δεν είναι και τόσο ωφέλιμο για την υγεία τους, ψυχική και σωματική.
Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών. Σύγχρονες έρευνες όμως καταδεικνύουν ότι ο μέσος χρόνος τηλεθέασης κάθε παιδιού, φτάνει τις 4 με 5 ώρες τη μέρα, ποσό αρκετά μεγάλο και γεγονός που μπορεί να τα στερεί από τη φυσική δραστηριότητα με κακές συνέπειες στην υγεία τους. Άλλες έρευνες επισημαίνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση στη νηπιακή ηλικία (1-4 ετών). Πώς λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς την τηλεόραση;
Τελικά πόση τηλεόραση πρέπει να βλέπουν τα παιδιά, ειδικά την περίοδο των διακοπών που δεν έχουν κάποιο στάνταρ ημερήσιο πρόγραμμα; Η ερώτηση δεν έχει εύκολη απάντηση!
Τι διαφορά κάνει στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σου η κλειστή τηλεόραση;
Να την κλείσω;
Σίγουρα η λύση δεν μπορεί να είναι ο αποκλεισμός της από τη ζωή του παιδιού ειδικά στις διακοπές. Μάλιστα μπορεί υπό προϋποθέσεις ακόμη και να συντελέσει θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού, καθώς αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο, φέρνοντάς το σε επαφή με εικόνες και ερεθίσματα τα οποία πιθανόν να μην του προσφέρονται από το άμεσο περιβάλλον του. Το ζήτημα επομένως δεν είναι να κάνεις την τηλεόραση “απαγορευμένο φρούτο” που θα το θέλουν συνεχώς τα παιδιά αλλά να προσέξεις πόσο και τι βλέπουν! Επιπλέον θα πρέπει οι γονείς να δίνουν τακτικά κίνητρα στα παιδιά να σηκώνονται από τον καναπέ και να προτιμούν τη φυσική δραστηριότητα από την τηλεόραση.
Επιλογή ο μόνος δρόμος
Η λέξη κλειδί στο ζήτημα «τηλεόραση» είναι η επιλογή: τι, πότε, πώς, πού. Η ποιότητα των προγραμμάτων, το υψηλού επιπέδου περιεχόμενο και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας τους είναι κριτήρια που απαραίτητα πρέπει να πληρούν τα προγράμματα που ο γονέας προκρίνει για τα παιδιά του οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και στις διακοπές.
Ο γονέας πρέπει να γνωρίζει καλά τι παρακολουθεί το παιδί του, πόσο κατάλληλο είναι για την ηλικία του και να ελέγχει τις ώρες έκθεσής του στην τηλεόραση. Επιπλέον η κοινή παρακολούθηση των προγραμμάτων με το παιδί, εξασφαλίζει την μέγιστη αξιοποίηση των ερεθισμάτων που δέχεται από το πρόγραμμα μέσα από επεξηγήσεις και συζητήσεις που μπορεί να προκαλέσουν.
Το μυστικό κρύβεται όχι στο να κόψεις την τηλεόραση από τη ζωή του παιδιού αλλά με έξυπνα τρικ να την περιορίσεις! Ποια είναι αυτά;
1. Μην τοποθετείς συσκευές τηλεόρασης και υπολογιστή στο δωμάτιο των παιδιών.
2.Πρότεινε στο παιδί δραστηριότητες που να περιλαμβάνουν θάλασσα, εκδρομή στη φύση και γενικά σωματική κίνηση ως εναλλακτική στην τηλεόραση.
3. Κράτα την τηλεόραση κλειστή όταν είναι ώρα φαγητού αλλά και όταν τα παιδιά δεν βλέπουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
4. Κάνε την τηλεόραση οικογενειακή υπόθεση, δηλαδή φρόντισε ό,τι παρακολουθεί το παιδί να το βλέπετε όλοι μαζί. Εν ανάγκη γράψε τα προγράμματα που αρέσουν στα παιδιά και δείτε τα όλοι μαζί την ώρα που μπορείς.
5. Καθιέρωσε μια μέρα ή και μια βδομάδα χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεόραση, υπολογιστή και κινητά.
6. Βεβαιώσου ότι ούτε ο παππούς και η γιαγιά επιτρέπουν να παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση ακανόνιστα.
Πηγή: tlife.gr