Διατροφή των παιδιών 4-5 ετών. Χρήσιμες συμβουλές

Διατροφή των παιδιών 4-5 ετών. Χρήσιμες συμβουλές

Διατροφή των παιδιών

Τα παιδιά αισθάνονται πιο ενεργητικά και δραστήρια όταν τρώνε σωστά.  Στην προσχολική ηλικία τρώνε το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια.  Ο ρόλος σας ως γονιός είναι να υιοθετήσετε στα παιδιά σας να τρώνε υγιεινές επιλογές σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να έχουν σταθερό και τακτικό ωράριο γευμάτων. Από την άλλη πλευρά το παιδί σας θα αποφασίσει αν είναι πεινασμένο και πόσο φαγητό θέλει να φάει.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Συμβουλές για τους γονείς

  •  Προσφέρετε στο παιδί σας ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα.  Με αυτό τον  τρόπο λαμβάνουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται.  Υγιεινές  επιλογές αποτελούν η προσθήκη στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών των ακόλουθων ομάδων τροφών
    •  φρέσκα φρούτα και λαχανικά
    • γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) ή υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων
    • κοτόπουλο, όσπρια, ψάρι, γαλοπούλα, μπιφτέκι από άπαχο κρέας, αυγά
    • δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμί
  • Μην περιμένετε από το παιδί «να καθαρίσει εντελώς το πιάτο του». Ενθαρρύνεται το παιδί να έχει στο πιάτο από όλες τις ομάδες τροφών. Αν το επιθυμεί να το αφήσετε να επιλέξει την μερίδα του.  Τα παιδιά δεν χρειάζονται τόσο φαγητό όσο οι ενήλικες.  Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να μαθαίνουν το αίσθημα ότι χόρτασαν.  Στην ηλικία των 4 ετών πολλά παιδιά τρώνε επιλεκτικά (picky eaters).  Μην τους πιέζετε να φάνε κάτι που δε θέλουν αλλά με το δικό σας τρόπο δώστε το έναυσμα να αρχίσει το παιδί να δοκιμάζει.  Μπορείτε να πλάσετε μια ιστοριούλα για το μαρούλι για το πόσο θρεπτικό είναι, πως καθαρίζει το δέρμα και πόσα σας αρέσει να το τρώτε.
  • Τακτικά και σταθερά γεύματα και σνακ είναι ο βασικός κανόνας.  Η καθιέρωση σταθερού καθημερινού προγράμματος διατροφής για το παιδί είναι το εναρκτήριο βήμα για τη σωστή διατροφή.  Να έχετε σταθερά ωράρια για τα γεύματα.  Τρία βασικά γεύματα που περιλαμβάνουν: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ είναι ικανοποιητικά.  Τα παιδιά που στα ενδιάμεσα «τσιμπάνε» μπισκοτάκια, τσιπς, χυμούς σοκολάτες, είναι λογικό να μην πεινάνε την ώρα που τους προσφέρετε ένα υγιεινό γεύμα.
  •  Καθίστε να φάτε μαζί με το παιδί  σας.  Η συντροφιά σας αρέσει στα παιδιά και αισθάνονται ότι περνούν χρόνο μαζί σας.  Με αυτό τον τρόπο δε νιώθουν καταπιεσμένοι να φάνε.  Παράλληλα βλέποντας εσάς να δοκιμάζετε και να τρώτε όλα τα είδη τροφών τα παιδιά θα σας μιμηθούν διότι από τη φύση τους μιμούνται αυτά που βλέπουν.
  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον την ώρα του φαγητού.  Κλείστε την τηλεόραση, απομακρύνετε κινητά και ηλεκτρονικά παιγνίδια που αποσπούν την προσοχή του παιδιού.  Η ώρα του φαγητού πρέπει να διέπετε από κανόνες που εσείς θα τους θέσετε προκειμένου να υπάρχει ησυχία και συγκέντρωση.
  • Κλείστε την τηλεόραση την ώρα των γευμάτων.  Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη διατροφή του παιδιού. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επηρεάζονται πολύ από τα εντυπωσιακά τραγούδια, χρώματα και σκηνικά των διαφημίσεων ανθυγιεινών επιλογών φαγητού.  Επομένως βάλτε κανόνα από την αρχή να κλείνετε την τηλεόραση την ώρα των γευμάτων αλλά και προ ύπνου.
  • Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά σας σακχαρούχα ποτά και έτοιμα φαγητά (fast food).  Τα σακχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν: χυμούς φρούτων, λεμονάδα, τσάι, αναψυκτικά  Τα παιδιά που καταναλώνουν σακχαρούχα ποτά έχουν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας και τερηδονισμό των δοντιών.
  • Τα καλύτερα ποτά είναι το νερό και το γάλα.  Το γάλα προσφέρει στο παιδί ασβέστιο και βιταμίνη D που είναι απαραίτητα συστατικά για γερά κόκκαλα. Οι χυμοί φρούτων με 100% συμπυκνωμένο χυμό χωρίς ζάχαρη καλό θα ήταν να περιορίζονται σε ένα φλυτζάνι την ημέρα.  Σίγουρα αναρωτιέστε γιατί αφού είναι από φτιαγμένοι από  φρούτα. Εντούτοις μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των χυμών είναι πολύ λιγότερα από τα νωπά φρούτα διότι περιέχουν συμπυκνωμένη ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες.  Στις περιπτώσεις που θα δώσετε στο παιδί χυμό φρούτου καλύτερα μαζί με το φαγητό γιατί σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.
  • Μικρές μερίδες για τα μικρά παιδιά.  Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας φαγητού που δίνετε στο παιδί σας. Προσφέρετε το φαγητό σε μικρό πιάτο και με μικρό πιρούνι/κουτάλι. Μην περιμένετε ότι ένα παιδί θα φάει όσο ένας ενήλικας. Δώστε στο παιδί τόσο κρέας ή ψάρι όσο είναι η γροθιά του.  Ενθαρρύνετε το παιδί να φάει αυτό που θέλει και εάν το επιθυμεί να διαλέξει τη μερίδα του.  Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπεις τη γιαγιά να γεμίζει ένα μεγάλο πιάτο για το μικρό παιδάκι και να αρχίσει να γκρινιάζει ότι το παιδί δεν έφαγε τίποτα!
  • Εντάξετε το παιδί σας στη διαδικασία του μαγειρέματος αλλά και στο στρώσιμο του τραπεζιού για ένα όμορφο, γαλήνιο οικογενειακό γεύμα.  Παράλληλα μιλάτε στο παιδί για τις τροφές.  Προσπαθήστε να του περάσετε το μήνυμα ότι τα διάφορα είδη τροφών είναι ένα παζλ που όταν φτιαχτεί φαίνεται σίγουρα καλύτερο.  Με αυτό τον τρόπο περνάτε το μήνυμα με έμμεσο τρόπο να μαθαίνουν την ποικιλία των τροφών και να μην τρώνε επιλεκτικά.
  • Μάθετε στα παιδιά τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι. Στην ηλικία των 4-5 ετών τα παιδιά είναι έτοιμα να μάθουν σωστούς τρόπους όταν τρώνε στο τραπέζι.  Μπορεί να χρησιμοποιεί το κουτάλι και το πιρούνι σαν ενήλικας.  Με τη δική σας βοήθεια να του διδάξετε πώς να χρησιμοποιεί το μαχαίρι. Παράλληλα μπορείς να διδάξεις στο παιδί να μη μιλά με το στόμα γεμάτο φαγητό, να χρησιμοποιεί την πετσέτα και να κάθεται σωστά στην καρέκλα. Για να μπορέσετε να γαλουχήσετε στο παιδί σας καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι είναι πιο εύκολο όταν έχετε ένα κοινό οικογενειακό γεύμα.  Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν ένα μοντέλο συμπεριφοράς και να το μιμηθούν παρά να υπακούσουν σε κανόνες και να δέχονται παρατηρήσεις.

Πηγή:paidiatros.com