Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους αναπτύσσοντας τη φαντασία, την επιδεξιότητα και τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική τους δύναμη. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.
Τι είναι παιχνίδι όμως για τα παιδιά;
Παιχνίδι για τα παιδιά είναι τα πάντα γύρω τους, η ελεύθερη εξερεύνηση στο περιβάλλον τους ακόμα και αν για εσάς φαντάζει απαγορευτικό. Θέλουν να παίξουν με τα χώματα, το γρασίδι, τα φύλλα, τα ξυλάκια. Θέλουν επίσης να παίξουν με ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι εκτός από τα παιχνίδια τους. Θέλουν να παίξουν με τα καλώδια, τη σκούπα σας, τα κλειδιά σας, με οτιδήποτε έχετε εσείς.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά και τα νήπια μιμούνται πάρα πολύ έντονα εσάς. Αυτό το θέλουμε και είναι φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης. Μας δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση. Πόσες φορές, ενώ θέλετε να μαγειρέψετε και του δίνετε τα παιχνίδια του για να απασχοληθεί, εκείνο προτιμά να μαγειρέψει μαζί σας;
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να παίζουν ελεύθερα; Πώς θα τους μάθετε το ελεύθερο παιχνίδι;
Προσπαθήστε από την ηλικία που μπουσουλάει μέχρι τα 3-4, που θα μπορεί να κατανοεί πιο εύκολα τι δεν θέλετε να κάνει, να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μπορεί να κινείται και μόνο του.
-Μαζέψτε καλώδια και καλύψτε πρίζες.
-Προστατέψτε τις αιχμηρές γωνίες των επίπλων.
-Φτιάξτε ένα μικρό χώρο στο σαλόνι σας με αντικείμενα που μπορεί να πιάσει και να επεξεργαστεί.
-Οτιδήποτε δεν θέλετε να πιάσει και είναι πολύ επικίνδυνο καλύτερα μαζέψτε το. Σε αυτές τις ηλικίες είναι αποκλειστικά γονεϊκή ευθύνη το τι αγγίζει το παιδί.
-Εμπιστευτείτε το, μείνετε δίπλα του και δείξτε του πώς μπορεί να πιάσει κάτι γυάλινο.
Ιδέες που θα επιτρέπουν στα παιδιά να εξερευνούν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι
–Συμπεριλάβετέ το στις καθημερινές δουλειές, αφήστε το να σκουπίσει ενώ εσείς κάνετε κάτι άλλο, αφήστε το να μαζέψει τα ρούχα του.
-Φτιάξτε ένα χώρο στην ντουλάπα του να βάλει το ίδιο τα ρούχα του.
-Προσπαθήστε, αν αυτό είναι εφικτό στο χώρο σας, να είναι κάποια αντικείμενα στο ύψος του για να φτιάξει, για παράδειγμα, μόνο του το πρωινό του (ας λερώσει και λίγο και ας μην το φτιάξει τέλεια).
-Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ότι του δίνετε χώρο να κάνει πράγματα μόνο του.
-Κάντε baby led weaning, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας τρόπος για να μάθει να τρώει μόνο του αλλά και τις ποσότητες που χρειάζεται είναι και ένα σημαντικό παιχνίδι που εξασκεί τη λεπτή κινητικότητα.
-Όταν μαγειρεύετε, δώστε του ένα μεγάλο μπολ και μερικά υλικά (μακαρόνια, μπαχαρικά) να ανακατέψει και να μαγειρέψει. Στρώστε από κάτω ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο, ώστε όσο και να λερώσει μετά να μπορείτε να το μαζέψετε εύκολα.
Πώς να παίξουμε με τα παιδιά; Πώς θα συνδεθούμε με το ελεύθερο παιχνίδι;
Όλη την ημέρα αν ήταν δυνατόν τα παιδιά θα ήθελαν να παίζουν μαζί μας και μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο. Δυστυχώς λόγω της έντονης καθημερινότητας που έχουμε είναι ελάχιστος ο χρόνος που έχουμε μαζί με τα παιδιά μας.
-Βασική προϋπόθεση για να παίξουμε και να συνδεθούμε με το παιδί μας είναι εμείς να έχουμε διάθεση και καθαρό μυαλό. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο να το αναβάλουμε για λίγο πιο μετά. Είναι πιο σημαντικός ο ποιοτικός χρόνος και όχι το πόσο καθόμαστε να παίξουμε αν το μυαλό μας δεν είναι εκεί.
-Ζητήστε πρώτοι εσείς από το παιδί σας να παίξετε, πριν σας το ζητήσει αυτό.
-Αφήστε τα κινητά στην άκρη και αφιερώστε έστω και ένα τέταρτο ουσιαστικού παιχνιδιού.
-Βρείτε ένα παιχνίδι που αρέσει και σε εσάς (ακόμα και μια ταινία να δείτε μαζί αν είναι κάτι που σας αρέσει. Κι αυτό αποτελεί χρόνο σύνδεσης γιατί το κάνετε μαζί).
-Καθιερώστε μια ρουτίνα όπου θα αφιερώνετε χρόνο για το παιδί.
-Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αφήστε το παιδί να παίξει με το δικό του τρόπο. Δεν χρειάζεται να βάλει απαραίτητα τα lego με συγκεκριμένη σειρά, δεν υπάρχει λάθος και σωστό και δεν χρειάζεται να το διορθώνετε.
-Αντί για εντολές για το πώς να κάνει τι, απλώς κάντε ερωτήσεις ώστε να βάλει το μυαλό του να επεξεργαστεί πληροφορίες.
-Δώστε του χώρο και χρόνο, δεν είναι κάθε παιδί ίδιο. Άλλα παιδιά φτιάχνουν παζλ και άλλα όχι, μπορεί δηλαδή απλώς να μην τους αρέσει. Οι συγκρίσεις δυστυχώς δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους.
Βρείτε λίγο χρόνο να συνδεθείτε με τα παιδιά σας! Θα σας οδηγήσουν στο μαγικό τους κόσμο και πραγματικά θα δείτε διαφορά και σε εσάς αλλά και στην επικοινωνία μαζί τους!
Γνωρίστε από κοντά την κα Κοντογιάννη στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.
Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.