Με μια ολοκαίνουρια σχολική χρονιά να βρίσκεται τόσο κοντά, οι πιθανότητες να έχετε ήδη προμηθευτεί τα πρώτα απαραίτητα σχολικά είδη για τα παιδιά σας είναι πολλές. Αλλά μπορείτε να κάνετε περισσότερα για να τα βοηθήσετε να προετοιμαστούν. Η καθιέρωση μερικών ενσυνείδητων συνηθειών μπορεί να διευκολύνει τα παιδιά σας στη μετάβασή τους στο σχολείο. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να κάνετε αυτό το σχολικό έτος ακόμα καλύτερο.
Ξεκινήστε να κάνετε πρακτική στην ενσυνειδητότητα (mindfulness).
Εσείς μπορεί να είστε έτοιμοι για το ξεκίνημα της νεας σχολικής χρονιάς, αλλά μην εκπλαγείτε αν δεν είναι τόσο πρόθυμα τα παιδιά σας. Είτε πρόκειται για ένα παιδί που αρχίζει το σχολείο και αποχωρίζεται τους γονείς του για πρώτη φορά, είτε για ένα μεγαλύτερο παιδί που εισέρχεται σε μια νέα τάξη, η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να αποτελέσει ένα γεγονός που προκαλεί άγχος σε παιδιά και εφήβους.
Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) ή η πρακτική να δίνετε προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας και γύρω σας, μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν συχνά χαλαρωτικές αναπνοές, καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση και διαλογισμό καθώς και καταγραφές για το πώς αισθάνεστε. Όταν γίνεται τακτικά, με την πάροδο του χρόνου, η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αυτορρυθμίζουν τα συναισθήματα τους και να ανταποκρίνονται στον κόσμο με πιο υγιείς τρόπους. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οδηγεί σε καλύτερη συμπεριφορά και υψηλότερους βαθμούς.
Ένα βαζάκι με γκλίτερ είναι ένας απλός τρόπος για να εισαγάγετε τα παιδιά στην έννοια της ενσυνειδητότητας. Όταν κουνάνε το βαζάκι, το γκλίτερ μέσα στροβιλίζεται παντού, αντιπροσωπεύοντας τις πολλές σκέψεις και τα συναισθήματα που μπορεί να έχουν. Ενθαρρύνετε τα να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους καθώς παρακολουθούν το γκλίτερ – και τα συναισθήματά τους – σιγά-σιγά να ηρεμούν και να καταλαγιάζουν (όπως το γκλίτερ ηρεμεί στον πάτο από το βαζάκι).
Αφιερώστε χρόνο για παιχνίδι και χαλάρωση.
Όταν πρόκειται για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών σας, μην μειώνετε την ώρα της άσκησης και του διαλείμματος. Τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω χρειάζεται να έχουν τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης κάθε μέρα. Και η νοητική χαλάρωση, ακόμα και για δέκα λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Η χαλάρωση, η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, επίσης γνωστά ως “τέσσερις πυλώνες της υγείας”, εργάζονται μαζί για να διατηρήσουν το νου και το σώμα σας σε μια υγιή κατάσταση. Αν αγνοήσετε κάποιον από τους 4 πυλώνες τότε θα επηρεαστεί η ικανότητά σας να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τους άλλους 3. Όσο περισσότερο εξισορροπούμε τους τέσσερις πυλώνες στη ζωή μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αισθανόμαστε καλά μακροπρόθεσμα.
Απολαύστε υγιεινά γεύματα μαζί
Χρειάζεστε ακόμα έναν λόγο για να μαζευτείτε γύρω από το τραπέζι; Τα οικογενειακά γεύματα έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών, μειώνουν το άγχος τους και επίσης βελτιώνουν τις πιθανότητες να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινής τροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας, καθώς βοηθά στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών “νιώθω -καλά”, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Την επόμενη φορά που θα πάτε στον μανάβη σας, αγοράστε θρεπτικά τρόφιμα, όπως πράσινα λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και αυγά, και βάλτε στόχο να προσφέρετε ένα γεύμα γεμάτο φαντασία, γεμάτο με υγεία και ευεξία. Αν έχετε “επιλεκτικούς” συμμετέχοντες στο γεύμα σκεφτείτε απλά γεύματα όπως μια σούπα ή μια ομελέτα. Εκτός από γρήγορο μαγείρεμα, αυτές οι προτάσεις είναι ένας εύκολος τρόπος να συμμετέχουν άτομα με διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις.
Επιστρέψτε στη συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών δύο φορές την ημέρα (χωρίς κλάματα).
Εάν τα παιδιά σας έκαναν διάλειμμα αυτό το καλοκαίρι από το βούρτσισμα των δοντιών τους δύο φορές την ημέρα, τώρα είναι η ώρα να ξαναρχίσετε τη συνήθεια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οδοντιατρικής στο Ostrow στο Πανεπιστημίο της Νότιας Καλιφόρνιας, εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας κτλ, η κακή στοματική υγεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμένες σχολικές ημέρες και χαμηλότερους βαθμούς. Για να διατηρήσουν υγιή τα δόντια και τα ούλα τους, οι ειδικοί συστήνουν στα παιδιά να βουρτσίζουν για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα και το νήμα μια φορά την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία πιο ευχάριστη, μετατρέποντάς την σε ένα παιχνίδι, όπως να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους ακούγοντας το αγαπημένο τους τραγούδι δύο λεπτά.
Ενθαρρύνετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο.
Ο νυχτερινός ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός για την ανάπτυξη ενός παιδιού, αλλά και για την υγεία και την ευεξία του. Πόσο είναι αρκετό; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά 9-12 ώρες για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και 8-10 ώρες για παιδιά ηλικίας 13-18 ετών. Για να τα βοηθήσετε να επιστρέψουν στη συνήθεια να πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα συνεπές πρόγραμμα, δημιουργώντας μια χαλαρωτική νυκτερινή ρουτίνα και απενεργοποιώντας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν από την ώρα του ύπνου.
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και επιστρέφοντας στο σχολείο μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τα παιδιά. Αλλά με την ενσωμάτωση μερικών ενσυνείδητων μικρών αλλαγών στη φροντίδα για την ψυχική και σωματική τους υγεία, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει η μετάβαση ομαλή και ευχάριστη.
Καλή Νέα Σχολική Χρονιά!
Εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το : Παιδικό Εργαστήρι Mindfulness για 7 έως 11 χρονών. Πραγματοποιείται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κέρκυρα, από την Αγγελική Κρητικού. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Σχετικές Πηγές:
- https://www.gse.harvard.edu/news/uk/19/01/making-time-mindfulness
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-02/uol-fav020519.php
- https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201211/the-neurochemicals-happiness
- https://www.researchgate.net/publication/277086669_Mood_and_Food
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5719018/
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-02/uom-hdc020419.php