Εσείς φτιάξατε λαζαράκια για αύριο; Δείτε τη συνταγή εδώ

Εσείς φτιάξατε λαζαράκια για αύριο; Δείτε τη συνταγή εδώ

λαζαράκια

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι του Λαζάρου και παραδοσιακά εκείνη την ημέρα έβγαιναν τα παιδιά στις γειτονιές, τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου και κερνούσαν τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν τα εξής:

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια. Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι κι ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου ΄φερε χαρτί και κομπολόι. Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε, δώστε μας κι εμάς να τα χαρούμε. Το Λάζαρο, το Λάζαρο τ’αυγό στο καλαθάκι κι η άλλη πόρτα καρτερεί με τον παρά στο χέρι.»

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ¾ ποτήρι νερού ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1½ φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1½ ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα κανέλα

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζ. σταφίδες
  • 1 φλιτζ. καρύδια ψίχα σπασμένα
  • γαρύφαλλο καρφί για το στόλισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί. Ανακατεύουμε τα καρύδια με τις σταφίδες.
  3. Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, παίρνουμε ένα κομμάτι, το πλάθουμε μακρόστενο και πλατύ στη μέση και προσθέτουμε λίγη γέμιση (είναι η κοιλιά του Λαζάρου). Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το καπέλο και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα. Βάζουμε 2 γαρύφαλλα για μάτια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
  4. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στο φούρνο (ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου), σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και έπειτα ξεφορμάρουμε.

Δείτε το βίντεο εδώ:

cooklos

Πηγή:    cooklos.gr