Οι γιαγιάδες των διδύμων μας και η εμπειρία τους!
Όλοι γνωρίζουμε αυτό που οι γιαγιάδες μας συνηθίζουν λένε “Τα παιδιά του παιδιού μουείναι δύο φορές παιδιά μου”. Μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται όλη η αγάπη και η δύναμη του δεσμού που έχουν οι γιαγιάδες, είτε οι παραδοσιακές είτε οι πιο μοντέρνες, με τα εγγόνια τους.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Όπως και να έχει ο ρόλος των γιαγιάδων στο μεγάλωμα των παιδιών είναι ουσιαστικός και σημαντικός. Αν, δε, τύχει να έχουν δίδυμα εγγόνια, τότε ο ρόλος τους ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Και, πού να έχουν μεγαλώσει και οι ίδιες δίδυμα παιδιά!Πράγματι οι γιαγιάδες που τυχαίνει να έχουν μεγαλώσει οι ίδιες δίδυμα παιδιά και αποκτούν και δίδυμα εγγόνια, έχουν μια σημαντική εμπειρία που είναι όχι απλά πολύτιμη, κάτι πολύ περισσότερο.
- Γνωρίζουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι γονείς και είναι εκεί. Είτε για να μαγειρέψουν, είτε για να φέρουν ψώνια, είτε για να φροντίσουν, αν υπάρχει, το άλλο αδελφάκι, είτε για να είναι απλά εκεί σε περίπτωση που κάτι χρειαστεί.
- Γνωρίζουν πως πρέπει να περνούν με κάθε παιδί ξεχωριστό χρόνο. Να κάνουν πράγματα που ευχαριστούν το κάθε παιδί. Και είναι σίγουρο, πως τα δίδυμα μεγαλώνοντας θα έχουν πολλές ξεχωριστές αναμνήσεις από τις γιαγιάδες τους.
- Γνωρίζουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των διδύμων από τη δική τους εμπειρία.Βέβαια, κάποιες φορές το παρακάνουν λιγάκι γιατί “Εγώ ξέρω καλύτερα”, “Εγώ δε σας μεγάλωσα έτσι.”, “Όταν ήσουν στην ηλικία τους, εγώ έκανα αυτό και για αυτόν τον λόγο έγινες άνθρωπος”. Και, άλλα πολλά, πού πιστέψτε με μπορώ να φανταστώ!
- Γνωρίζουν να πουν πολλές μα πολλές ιστορίες, από τη δική τους ζωή ως γονείς που μεγάλωναν δίδυμα. Τα δίδυμα ξετρελαίνονται για τέτοιου είδους ιστορίες. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τις χρησιμοποιούν και ενάντια των γονιών τους! Θα έχετε ακούσει κι εσείς γνωστές ατάκες, όπως: “Μα γιατί με μαλώνεις, αφού η γιαγιά μου είπε πώς και εσύ όταν ήσουν στην ηλικία μου έκανες έτσι ή μιλούσες έτσι;”, “Μα γιατί δε με αφήνεις, αφού μου είπε η γιαγιά, πώς και εσύ όταν ήσουν στην ηλικία μου, χτυπιόσουν κάτω για να πας εκεί!”.
- Γνωρίζουν πώς να φτιάξουν το δικό τους σπίτι για να υποδέχονται τα δίδυμα, αφού μια ολόκληρη ζωή αυτό έκαναν.
Η αλήθεια είναι πως οι γονείς διδύμων αισθάνονται πιο άνετα όταν τυχαίνει οι δικοί τους γονείς να έχουν μεγαλώσει δίδυμα παιδιά. Βέβαια, υπάρχουν και οι γιαγιάδες, που για δικούς τους λόγους, δεν έχουν ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα των διδύμων.
Υπάρχουν και οι γιαγιάδες που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τα εγγόνια τους. Όπως και να έχει, επειδή η μορφή τους είναι ιδιαίτερη και πολύ ξεχωριστή στη ζωή των διδύμων μας, ας βρούμε εμείς τρόπους να τους δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Όταν τα δίδυμά μας μεγαλώσουν και γίνουν ενήλικες θα έχουν να θυμούνται και αυτό είναι ότι πιο σημαντικό.