Γιατί η μέρα της βάφτισης είναι τόσο καθοριστική

vaptisi1

Αριάδνη, Δανάη, Νεφέλη, Ιάσωνας, Απόλλωνας, ναι, αυτά είναι πλέον τα πιο κοινά ονόματα που ακούμε. Μπες σε μια τάξη Δημοτικού και φώναξε Μαρία ή Γιώργο. Θα εκπλαγείς όταν δεις απειροελάχιστα χεράκια να σηκώνονται.

Το όνομα που δίνουμε στο παιδί μας, το όνομα που θα κουβαλά για μια ζωή, μπορεί να είναι μια λέξη (ή και περισσότερες) που θα το κάνει χαρούμενο ή ίσως το φέρνει και σε δύσκολη θέση. Πέρα, λοιπόν, από τη θρησκευτική σημαντότητα της βάφτισης, είναι ή όχι καθοριστική η μέρα που το παιδί παίρνει το όνομά του; Φυσικά και είναι!

Στη χώρα μας συνηθίζουμε να δίνουμε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς, εκτός κι αν αυτά δεν είναι εύηχα οπότε πάμε σε άλλες επιλογές.

Σημαντικό είναι πριν αποφασίσεις να δώσεις όνομα στο παιδί σου να σκεφτείς πώς θα νιώθει αυτό που θα το ακούει και θα το γράφει, και όχι όλοι οι άλλοι.

Για να αποφασίσεις:

  1. Σκέψου ένα όνομα που να ταιριάζει με το επώνυμο του παιδιού, τόσο σε έκταση όσο και ηχητικά.
  2. Αν θέλεις κάτι ιδιαίτερο, επίλεξε ένα όνομα από τη μυθολογία, την αρχαιότητα ή ένα όνομα αγίου και αγίας που να κουβαλά μια όμορφη ιστορία, ή ένα μήνυμα ζωής.
  3. Απόφυγε κάποιο που θα κάνει το παιδί να νιώθει άσχημα στα σχολικά του χρόνια.
  4. Εάν το παιδί κρατήσει δύο επώνυμα, του μπαμπά και της μαμάς, καλό είναι το όνομά του να είναι φυσικά μονό αλλά και μικρό.
  5. Καλό είναι η μέρα της γιορτής να μην συμπίπτει με την ημέρα γενεθλίων. τα παιδιά θέλουν να παίρνουν δώρα και να γιορτάζουν δύο φορές τον χρόνο!
  6. Κλείσε τα αυτιά στις σειρήνες, βλέπε γονείς και πεθερικά, που συχνά επεμβαίνουν στην επιλογή του ονόματος. Ξέρω κάποιους που δεν πάτησαν καν στην εκκλησία εξαιτίας αυτού, για όνομα!