Υπομονή: Πώς να αποκτήσετε περισσότερη όταν μεγαλώνετε παιδιά
Επειδή υπομονετική μαμά ίσον πιο χαρούμενη μαμά (και πιο χαρούμενα παιδιά)!
Όλες εκείνες οι αναμνήσεις μας από την καθημερινότητά μας στο σπίτι για τις οποίες δεν είμαστε και πολύ περήφανες ξεκινούν σχεδόν πάντα από την ίδια αφορμή: από μια στιγμή όπου χάσαμε την υπομονή μας! Κι επειδή μάς είναι απαραίτητη σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις προκειμένου να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σωστά, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καταφέρνουμε να γονόμαστε τόσο εύκολα έξω φρενών!
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
– Αντί να αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας σαν μικρά ανθρωπάκια που πρέπει να μάθουν τρόπους πριν φύγουν από το σπίτι σας, αλλάξτε προσέγγιση και αντιμετωπίστε τα με την ίδια διάθεση που βλέπετε τους φιλοξενούμενούς σας; Θα βάζατε ποτέ τις φωνές σε κάποιο καλεσμένο σας επειδή δεν κρέμασε το μπουφάν του στην κρεμάστρα; Θα του λέγατε «τελείωνε!», καθώς ατοιμάζεστε να βγείτε έξω επειδή εσείς βιάζεστε; Πιθανότατα όχι! Δοκιμάστε να αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν καλεσμένους για μία εβδομάδα. Μιλήστε τους ευγενικά και ρωτήστε τα εάν θέλουν πορτοκαλάτα τη στιγμή που σερβίρετε ένα ποτήρι για τον εαυτό σας. Θα διαπιστώσετε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν κι εκείνα να φέρονται με την ανάλογη ευγένεια.
– Μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Όπως τα παιδιά γκρινιάζουν και εκνευρίζονται εύκολα όταν δεν έχουν κοιμηθεί καλά, έτσι και οι μαμάδες είναι πολύ λιγότερο υπομονετικές όταν είναι υπερβολικά κουρασμένες. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ και μην αναλαμβάνετε ευθύνες που δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας (τουλάχιστον, όχι χωρίς να εξαντληθείτε). Τέλος, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε σωστά -άλλωστε, είμαστε αυτό που τρώμε (κι όταν τρώμε ό,τι να ‘ναι, συνήθως είμαστε μέσα στα νεύρα).
– Μην πέφτετε στην παγίδα να τσακωθείτε με τα παιδιά. Εάν εσείς τους φερθείτε με εκνευρισμό, θα νευριάσουν κι εκείνα -κι αυτό απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιμείνετε στην εφαμορμογή των κανόνων με αυστηρότητα -αλλά και δικαιοσύνη. Και μη διστάσετε να δείξετε ότι τα κατανοείτε όταν λυπούνται που τελικά δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν.
– Κάντε γυμναστική. Η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο και οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά!
[babyPostAd]- Δικαιούστε ένα διάλειμμα. Εάν παρόλες τις προφυλάξεις σας δεν καταφέρετε να μη χάσετε την υπομονή σας και εκνευριστείτε, αφιερώστε την επόμενη μισή ώρα στον εαυτό σας. Εϊναι σημαντικό να ηρεμήσετε και να γίνετε πάλι χαλαρή και χαρούμενη -όχι μόνο για εσάς αλλά και για την οικογένειά σας! Ζητήστε από τα παιδιά να πάνε για 30 λεπτά στα δωμάτιά τους, κι εσείς ξαπλώστε στον καναπέ με ένα περιοδικό. Σύντομα, όλοι θα νιώθετε καλύτερα!
– Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σάς παρακολουθούν διαρκώς! Φερθείτε λοιπόν όταν όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και σκέφτεστε ότι δεν είναι σωστό να γίνετε έξω φρενών μιας και σας βλέπει τόσος κόσμος! Τα παιδιά είναι εκεί και μας παρατηρούν ακόμα και όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, και επιπλέον είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιονδήποτε «ξένο» μπροστά στον οποίο δεν θέλουμε να εκτεθούμε γιατί μαθαίνουν από τη δική μας συμπεριφορά. Ας τους δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούν να παραμένουν υπομονετικά και ψύχραιμα, ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά.
– Προσπαθήστε να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματα. Μήπως δεν φταίνε τα παιδιά αλλά ο καβγάς που είχατε το πρωί με το σύζυγό σας; Ή το άγχος για την καινούρια δουλειά σας; Τα παιδιά σας θα κατανοήσουν απόλυτα τη συμπεριφορά σας ακόμα και τις εκρήξεις σας εάν ξέρουν ότι έχετε δίκιο, όμως δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει εάν εσείς αντιδράτε περίεργα για τους δικούς σας λόγους
– Μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα κι εσείς είστε άνθρωπος. Απλά πείτε ότι κάνατε λάθος και εξηγήστε με ποιο άλλο τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα.
– Καθιερώστε έναν πιο χαμηλό τόνο φωνής και αποφύγετε να τον υψώνετε για οποιοδήποτε λόγο. Θα δέιτε ότι σύντομα, σε όλο το σπίτι θα επικρατεί περισσότερη ηρεμία.
– Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να αλλάξετε μια κακή συνήθεια. Εάν έχετε διαπιστώσει ότι χάνετε εύκολα την υπομονή σας ή εκνευρίζεστε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, δεν είναι αργά για να αλλάξετε. Θα χρειαστεί χρόνο και συμπάθεια απέναντι στον εαυτό σας. Συγχωρήστε τον που έβαλε τις φωνές και υποσχεθείτε ότι αύριο θα είστε μια πιο υπομονετική και ήρεμη μαμά. Σιγά σιγά, θα τα καταφέρετε!
Πηγή: mamamia.gr