«Καλά, ακόμη θηλάζεις;»
Η κυριακάτικη πρωινή βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχε να προσφέρει, σε όποιον την επέλεξε, όμορφες εικόνες. Ένας υπέροχος ήλιος, ο κόσμος στην παραλιακή χωρίς αυτοκίνητα και δεκάδες μαμάδες να θηλάζουν δημόσια τα παιδάκια τους.
Η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού ήταν η ευκαρία για τη διοργάνωση- και φέτος- του πανελλήνιου ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού.
Εκατοντάδες μανούλες σε 39 πόλεις της Ελλάδας θήλασαν δημόσια τα παιδάκια τους σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι ο θηλασμός, ακόμη και ο δημόσιος δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμου είναι γνωστά, όπως και το ότι είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο μωρό σου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως αν δεν καταφέρεις να θηλάσεις δεν είσαι καλή μαμά!
«Μαμά φοβάμαι… κι εγώ φοβάμαι παιδί μου»
Οι Ελληνίδες, όμως, δεν είμαστε αρκετά εξοικοιωμένες με το θηλασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο εξάμηνο δεν ξεπερνά το 1% και το ποσοστό θηλασμού στο έτος το 6%, σύμφωνα με επίσημη εθνική μελέτη.
Ούσα και εγώ θηλάζουσα για δεύτερη φορά, έχω ακούσει δεκάδες φορές φίλους, γνωστούς και συγγενείς να μου λένε, «Καλά, ακόμη θηλάζεις»;
Και αναρωτιέμαι, υπάρχει σωστό και λάθος στο πότε θα αποθηλάσεις;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπογραμμίσει την αξία του αποκλειστικού θηλασμού κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Το μητρικό γάλα θωρακίζει το μωρό ενάντια στις λοιμώξεις, το προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Ο θηλασμός ως πράξη ενισχύει το δεσμό της μαμάς με το μωρό. Τα οφέλη του θηλασμού δεν έχουν τελειωμό, όπως λένε οι ειδικοί.
Γιατί λοιπόν, κάποιες γυναίκες θα πρέπει να ντρέπονται επειδή θηλάζουν; Γιατί για κάποιους ο θηλασμός αποτελεί ταμπού; Ποιος μπορεί να βάλει χρονικά όρια σε αυτό το ανεκτίμητο δώρο της μαμάς προς το παιδί της;
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον μακροχρόνιο θηλασμό. Αρκετοί υποστηρίζουν πως προκαλεί εξάρτηση, πως δεν κάνει καλό στο μωρό…
Η συμβουλή των ειδικών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία είναι πως πρέπει να υπάρχει μέτρο στο θηλασμό, αυτό που λέμε «παν μέτρον άριστον».
Κάθε μαμά και κάθε παιδί, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Μόνο αυτοί οι δύο ξέρουν πότε αυτό το «ταξίδι» τελειώνει. Μη βιαστείτε να βάλετε χρονικό όριο σε αυτήν τη μοναδική εμπερία και μη διστάζετε να ζητήσετε τη βοήθεια των συμβούλων θηλασμού για όποιο θεμα σας απασχολεί.
Δεν υπάρχει απάντηση για το ως πότε πρέπει να θηλάσετε το παιδάκι σας. Από κοινού ξέρετε καλύτερα… Εξάλλου, ο θηλασμός είναι πράξη αγάπης, χαρίστε τον στο μικρό σας!
Ποια ζώδια είναι οι καλύτεροι γονείς;
Είναι σωστό να μιλάμε στα μωρά… μωρουδίστικα;