Οι πρώτες μέρες του μωρού στο σπίτι…
Και επιτέλους γίνατε μανούλα!!! Τόσα συναισθήματα κατακλύζουν την ψυχή σας, τόση τρυφερότητα και αγάπη νιώσατε από την μια στιγμή στην άλλη, που ούτε καν μπορούσατε να φανταστείτε.
Μόλις φτάσατε σπίτι και καλωσορίζετε το νέο μέλος της οικογένειας σας.
Καλωσορίστε λοιπόν και τον νέο σας ρόλο. Τον ρόλο της μητέρας.
Ξαφνικά νιώθετε ότι πρέπει να μάθετε τόσα πολλά, ανησυχείτε μην κάνετε λάθος, αγχώνεστε μην κλάψει το μωρό σας, αισθάνεστε ανακούφιση, ενθουσιασμό… θέλετε να βγείτε να το φωνάξετε σε όλους αλλά νιώθετε και εξουθενωμένη ταυτόχρονα, ίσως και λίγο μπερδεμένη. Θα τα καταφέρω? θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του μωρού μου?
Μην βιάζεστε… σιγά σιγά θα τα μάθετε όλα και ναι.. θα τα καταφέρετε καλύτερα από τον καθένα.
Καταρχήν φροντίστε τον εαυτό σας. Χρειάζεστε ξεκούραση και ηρεμία. Πείτε σε γνωστούς και φίλους να σας επισκεφθούν μετά από μερικές μέρες. Προέχει η γνωριμία με το παιδί σας.
Μία επίσκεψη στον παιδίατρο τις πρώτες ημέρες θα μπορούσε να σας καθησυχάσει για την υγεία του παιδιού σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε πληροφορία από συγγενείς και φίλους αν δεν ενημερώσετε τον γιατρό σας.
Αν θηλάζετε προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά και ταΐζετε το παιδί σας όποτε πεινάει. Συνήθως τις πρώτες μέρες τα μωρά δεν έχουν πρόγραμμα, εσείς θα φροντίσετε με τον καιρό να προγραμματίσετε τα γεύματα του. Θα μάθετε τις ανάγκες του και θα πράξετε ανάλογα. Ένα μωρό μπορεί να τρώει κάθε μία ώρα ενώ ένα άλλο κάθε τρεις.
Στη νέα μαμά: «Σε είδα και θυμήθηκα…»
Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται και το παιδί. Ειδικά τον πρώτο μήνα που ξυπνάει κάθε τόσο μέσα στην νύχτα και δεν μπορείτε να έχετε συνεχόμενο ύπνο, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία.
Περιποιηθείτε σωστά τον ομφάλιο λώρο. Θα σας ενημερώσει ο παιδίατρος σας γι αυτό στο νοσοκομείο αμέσως μετά την γέννηση. Αν παρατηρήσετε αιμορραγία ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.
Ορισμένες φορές τα βρέφη παρουσιάζουν ίκτερο κοντά στην τρίτη ημέρα της ζωής τους.
Το δέρμα και το άσπρο των ματιών αποκτά μία κίτρινη απόχρωση που μπορεί να παρατείνει την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά.
Όταν ξαπλώνετε το μωρό σας φροντίστε να το βάζετε εναλλάξ αριστερά ή δεξιά, για να αποκτήσει ομοιόμορφο κεφαλάκι.
Αμέσως μετά από κάθε γεύμα κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας σε όρθια στάση για να το βοηθήσετε να ρευτεί. Τον πρώτο καιρό αποφύγετε να το βάλετε για ύπνο αν δεν έχει ρευτεί.
Αλλάζετε πάνα μετά από κάθε γεύμα. Το καλοκαίρι χρειάζεται συχνή αλλαγή γιατί από την ζέστη αναπτύσσονται μικρόβια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Μην επιτρέπετε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναπνευστικού στο μωρό σας ή ακόμα χειρότερα το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Βοηθήστε το μωρό σας να ξεχωρίσει την ημέρα από την νύχτα. Είναι πολύ σημαντικό και θα κάνει την δική σας ζωή ευκολότερη ενώ κι εκείνο θα ενταχθεί πιο εύκολα στους ρυθμούς τους δικούς σας.
Μπορείτε να το βγάζετε από τις πρώτες μέρες μία σύντομη βόλτα απλά φροντίστε να μην έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Αποφύγετε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, πολλά παιδιά και καπνό.
Οι ερωτήσεις που έχει μία νέα μαμά είναι απεριόριστες. Με τον καιρό θα μάθετε μόνη σας τι ακριβώς χρειάζεται το μωρό σας. Επικοινωνήστε μαζί του μιλώντας του, τραγουδήστε του, χαμογελάστε του.
Ο ρόλος της μαμάς απαιτεί αρκετή υπομονή καθώς έχει πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει καθημερινά. Με την σωστή αντιμετώπιση θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα και μην ξεχνάτε ότι αυτός ο ρόλος δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα θα είστε η μαμά του παιδιού σας όσο μεγάλο κι αν είναι.
Πηγή: familysland.gr