Μαμά βαριέμαι. 8 τρόποι να νικήσεις την βαρεμάρα του
Του προτείνετε να ζωγραφίσει με νερομπογιές και η απάντηση του είναι «βαριέμαι». Το παροτρύνετε να διαβάσει ένα βιβλίο και η απάντηση είναι πάλι «βαριέμαι». Η απορία σας είναι εύλογη. Πώς είναι δυνατόν να βαριέται ένα παιδί στην πιο ανέμελη φάση…
[babyPostAd]Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι χάνεται το πρόγραμμα…Το χειμώνα το παιδί έχει συνηθίσει να ακολουθεί καθημερινά ένα πρόγραμμα φορτωμένο με δραστηριότητες. Όταν έρχεται το καλοκαίρι ξαφνικά υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος τον οποίο το παιδί δεν ξέρει πως ακριβώς να διαχειριστεί.
Προκειμένου να αποφύγετε αυτές τις… κρίσεις βαρεμάρας, προσπαθήστε να μην αφήνετε τη μέρα να κυλήσει άσκοπα κι όπως προκύψει. Φροντίστε να υπάρχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα με όσο το δυνατόν πιο σταθερή ώρα γευμάτων και ύπνου εντάσσοντας σ’ αυτό το χρόνο που το παιδί θα πάει βόλτα, θα ασχοληθεί με κάποια αγαπημένη δραστηριότητα π.χ. να κάνει ποδήλατο ή το σπορ που αγαπά. Είναι σημαντικό επίσης να ξέρετε ότι κάθε παιδί έχει συνήθως ένα ενδιαφέρον που το συγκινεί περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί να το παροτρύνετε να δοκιμάσει διάφορα πράγματα μέχρι να το ανακαλύψετε ώστε στη συνέχεια να το προσανατολίσετε προς αυτό.
Επίσης, εξασφαλίστε στο μικρό σας κάποιες ευκαιρίες για έξτρα δόσεις παιχνιδιού. Κανονίστε να έρχεται σε καθημερινή επαφή με συνομήλικα παιδιά με επισκέψεις στην παιδική χαρά και το πάρκο. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάτε διακοπές με φίλους ή συγγενείς που έχουν συνομήλικα παιδιά και γενικά οργανώνετε τακτικές συναντήσεις με τους φίλους του. Επίσης αν βλέπετε ότι, όταν ασχολείστε μαζί του, βελτιώνεται η διάθεσή του, τότε αναμφισβήτητα έχει ανάγκη από περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον από μέρους σας και θα ήταν σκόπιμο να μην του τα στερήσετε.
Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει:
- Διαλέξτε παιχνίδια και δραστηριότητες, που ενδείκνυνται για την ηλικία του παιδιού έχοντας κατά νου ότι με παιχνίδια που είναι για πιο μικρά παιδιά θα χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του, ενώ με τα πολύ προχωρημένα θα νιώσει ότι δυσκολεύεται.
- Εξασφαλίσετε αρκετό χώρο είτε στο δωμάτιό του είτε γενικά μέσα στο σπίτι αλλά και συνθήκες ασφάλειας σε αυλές και κήπους ώστε να παίζει άνετα τα παιχνίδια που του αρέσουν ακόμα κι αν αναστατώνεται η τάξη.
- Ενθαρρύνετε τις δημιουργικές τάσεις του παιδιού δίνοντάς του ευκαιρίες να δημιουργήσει μικρά έργα με οποιοδήποτε υλικό όπως πηλό, ζυμάρι, υλικά από το καλάθι της φύσης ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να λερώσει και να λερωθεί.
- Δώστε ευκαιρίες στο παιδί ώστε να συμμετέχει κι εκείνο ως πολύτιμος βοηθός σε ότι κάνετε.
- Προτρέψτε το να σας βοηθήσει να φτιάξετε το κέικ, να ποτίσετε μαζί τις γλάστρες ή τον κήπο, να απλώσετε τα ρούχα κλπ. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει ότι προσφέρει κι εκείνο μέσα από την ανάθεση μικρών καθηκόντων, τα οποία θα μετατρέψει το ίδιο σε παιχνίδι.
- Επιδιώξτε το παιδί ν’ ασχολείται με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα ή σπορ ώστε να απασχολείται ευχάριστα και να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά. Να θυμάστε ότι πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμάσει αρκετά πράγματα μέχρι να καταλήξει σ’ αυτό που του αρέσει περισσότερο.
- Μυήστε το στον κόσμο των βιβλίων. Αν εκφράζει αδιαφορία για τα βιβλία θα πρέπει να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να διαβάζετε μαζί βιβλία που του αρέσουν. Δίνοντας συστηματικά το καλό παράδειγμα το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα σας μιμηθεί.
- Επιστρατεύστε το βαζάκι της… αντιβαρεμάρας! Το βαζάκι αυτό, κρύβει μέσα του ένα σωρό δραστηριότητες και έξυπνες ιδέες προκειμένου να βοηθήσει το μικρό μας να γεμίσει ευχάριστα τον χρόνο του! Αναζητήστε το ή –ακόμη καλύτερα- κατασκευάστε το μόνες σας γεμίζοντάς το με όλα όσα θα άρεσαν στο δικό σας παιδί (και όλα όσα μπορείτε να του προσφέρετε). Μια υπέροχη ιδέα την οποία μπορείτε να επιστρατεύετε χειμώνα-καλοκαίρι!
Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Κάθε παιδί κατά περιόδους είναι φυσιολογικό να νομίζει ότι βαριέται κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα. Αν όμως δείχνει διαρκώς άτονο και κουρασμένο, είναι μελαγχολικό, έχει την τάση ν’ απομονώνεται, να μη γελάει, ν’ αποφεύγει τους φίλους του ή να δείχνει απροθυμία να συναναστραφεί συνομήλικα παιδάκια, παρουσιάζει μειωμένη ή υπερβολικά αυξημένη όρεξη, έχει διαταραχές στον ύπνο, παραπονιέται για πονοκεφάλους ή στομαχόπονους, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ειδικό.
Της Φλώρας Κασσαβέτη και της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου, ψυχολόγου– ψυχοπαιδαγωγού.
Πηγή: all4mama.gr